Nie można wyświetlić tego widżeta.

Poczta głosowa jak oszustwo?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 1666
  • 13477
  • 2

@IreneuszCD , czasami nie nadążam za nowinkami, które cwaniacy i oszuści wprowadzają w obieg, a operatorzy mają związane ręce, bo to biznes i wióry zawsze lecą, gdzie drwa rąbią. Wczoraj np. WhatsApp odrzucił połączenie z +44 7873 028425. Musisz mieć oczy dookoła głowy, a i tak o pomyłkę nietrudno.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2433
  • 13376
  • 64

@bronzub Trzeba się dokształcać, czasem i mnie coś zaskoczy, mam masę innych spraw i problemów, wyłudzacz za to, myśli tylko o jednym, mają nad nami przewagę 😕

CyberTarcza nas chroni w Orange i teoretycznie nic złego nie powinno się stać 😎

CyberOchrona w nowych planach z 5G, jest jeśli się nie mylę za darmo 😃

• 1666
  • 13477
  • 2

@IreneuszCD , masz rację. Też mam na głowie swoje problemy i ciężko utrzymać głowę "na baczność". Tak marzyłem o spokojnej pracy w Odlewni, a na stare lata każą Ci oszuści korzystać z "usług uniwersytetu trzeciego wieku"😀 Fajnie mieć przyjaciół na forum NO, którzy służą dobrymi radami. Samemu trudno ogarniać trendy w wyłudzaniu😊 Ty masz pieski, które pilnują Ciebie, a ja muszę pilnować psa😀

• 2433
  • 13376
  • 64

@bronzub iPhone też filtruje połączenia głosowe i SMS, chyba to był dobry zakup, czasy ciężkie i na każdym kroku, ktoś chce nas oszukać ☹️

Cokolwiek zauważysz nietypowego pisz na forum, ktoś zawsze pomoże 😃

• 1666
  • 13477
  • 2

@IreneuszCD , a powiedz mi, czy masz blokadę prywatnych? Bo przez taką blokadę z zastrzeżonego stacjonarnego nawet żona by się do mnie nie "wbiła". Właśnie przez różne blokady, czasem głupia infolinia nie jest dostępna. Człowiek zacznie się bać własnego cienia. Nie wiem, jak to ta cybertarcza działa u mnie, bo chyba dzięki temu stacjonarnemu jest jakieś filtrowanie oszustów. Płacić nie zamierzam, skoro w pakiecie OL jest stacjonarny i ten smartfon, na którego dostałem smsa z wiadomością na lipnej poczcie głosowej. Przekonałem się także naocznie, że https://cert.orange.pl/cybertarcza/ nie jest w porządku wobec swoich klientów. Proszę spojrzeć na widok z przed chwiliCyberTarcza Orange.pngMasz aktualną wersję Chrome Wersja 131.0.6778.86 (Oficjalna wersja) (64-bitowa)Masz aktualną wersję Chrome Wersja 131.0.6778.86 (Oficjalna wersja) (64-bitowa)

• 2433
  • 13376
  • 64

Numery zastrzeżone mają u mnie banan, ale u ciebie tego nie włączaj, żona ważniejsza 😃

Na SMS uważaj, połączenia głosowe są mniej szkodliwe, Orange Telefon wyłapuje to, jak filtr dobrze ustawisz 😃

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6400
  • 26218
  • 216

@bronzub 

Problem z cybertarczą olej. Nie są ci te powiadomienia potrzebne do niczego. A ochrona i tak działa.

Ale przed atakami telefonicznymi to ona nie chroni, przed tym to tylko zdrowy rozsądek.

• 1666
  • 13477
  • 2

@j131 , otrzymałem odpowiedź mailowo, cytuję: "Dziękujemy za informacje.
O numerach zawartych w treści powiadomienia związanego z pocztą głosową.
połączenie przez "numer bezpośredni", który jest zawarty w powiadomieniu SMS o nagranej wiadomości. Numer ten jest umieszczony w treści SMS-a od poczty głosowej i zaczyna się od znaków *51xxx, np. *51123 lub 5102182xx np. 510218223. Wybranie tego numeru umożliwia odsłuchanie bezpośrednio tej wiadomości, której dotyczy powiadomienie, a następnie odsłuchanie kolejnych wiadomości znajdujących się w skrzynce.
Więcej info:
https://www.orange.pl/kid,4000377334,id,4000377407,title,Poczta-Glosowa,article.html?searchedElement...
W przypadku podejrzenia fałszywej wiadomości/strony internetowej prosimy nie odpowiadać na tego typu wiadomości (również te przesłane tradycyjną pocztą), nie podawać poufnych danych ani nie klikać na załączone linki czy otwierać załączniki oraz nie oddzwaniać na nieznane numery.
W przypadku potwierdzonych złośliwych domen/IP/URL/nr telefonu są one blokowane dla użytkowników sieci Orange Polska.
W przypadku podejrzanych połączeń telefonicznych, aby zminimalizować ryzyko zagrożenia można np. zablokować połączenia (w tym wiadomości SMS) z przychodzącego numeru telefonu z poziomu systemu operacyjnego urządzenia odbierającego (terminala). W zależności od funkcji urządzenia / systemu operacyjnego może okazać się, że aby to zrealizować niezbędne jest zainstalowanie odpowiedniego oprogramowania."

Nie lubię takiego nawijania makaronu na uszy. Mogli wprost odpowiedzieć, że albo śpij spokojnie, albo nie dotykaj paluchami. Operują numerami z xxx, jakby w moim smsie były w tej samej puli numerów i są bezpiecznymi, a potem ostrzegają, żeby nie klikać bezpośrednio. Posłucham @agat13 , @IreneuszCD  i Ciebie @j131 . Dziękuję chłopaki, bo odpowiadacie krótko, zwięźle i na temat😊

A tak na marginesie, to niektóre opisy sytuacji na stronach Orange przyprawiają mnie o zawrót głowy.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2263
  • 10833
  • 90

@bronzubTrzeba było zadzwonić na zapamiętany w książce numer poczty. Dowiedziałbyś się od razu czy ten SMS to ściema.