Odnowiłem umowę i doszła opłata za internet na sieci innego dostawcy, a usługi są na sieci Orange

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 73
  • 92
  • 0

Odnowiłem umowę i doszła opłata za internet na sieci innego dostawcy, a usługi są na sieci Orange

Witam.

Mam internet domowy światłowód 300/50 oraz telefon internetowy plus router fun box 6. Mam też rabaty za zgodę marketingową oraz e-fakturę. Odnowiłem umowę na następny okres dwóch lat i doszedł mi "  Abonament za dopłata za internet dostarczany na sieci innego dostawcy ". Akurat mam świadczoną usługę na sieci orange. Czy ktoś się orientuje o co tu chodzi oprócz opłaty 4,99 zł.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

Internet domowy

@witek1358  potwierdzam, że instalacja na sieci wybudowanej przez Światłowód Inwestycje jako dostawca hurtowy jest traktowana jako na sieci innego dostawcy. Tylko sieć dawniej wykonana , czy obecnie rozbudowana bezpośrednio przez inwestycje Orange i nie przekazana w zarządzanie SI jest traktowana jak własną Orange 

Tak to niestety działa 

SI nie ma własnych usług, tylko wykonuje sieć dla Orange lub innych dostawców internetu i ja dzierżawi i konserwuje 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

22 ODPOW. 22

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3498
  • 8722
  • 158

Internet domowy

@witek1358 jesteś pewny, że do budynku wchodzi Orange, a nie inna sieć z której korzysta Orange?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

Internet domowy

Orange utworzył firmę - córkę pod nazwą Światłowód Inwestycje (SI). Następnie sprzedał znaczną część swojej sieci światłowodowej tej firmie. Tak więc zapewne masz teraz usługę świadczoną na łączach będących własnością SI: to wystarczy żeby obciążyć cię dodatkową opłatą.
IMHO zupełnie niepotrzebnie przedłużałeś umowę, bez tego kroku z twojej strony dodatkowa opłata by się nie pojawiła.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

Internet domowy

@witek1358  a nie jest to dopłata za umowę bezterminową? Jesteś pewien, że Orange w międzyczasie nie sprzedał sieci?

• 3498
  • 8722
  • 158

• 73
  • 92
  • 0

Internet domowy

Umowę mam na dwa lata a nie bezterminową i sieć jest firmy orange. Chyba że została sprzedana albo wydzielona jako córka to tego nie wiem.  Pani z salonu powiedziała mi że w poprzedniej umowie też była ta opłata tylko nie uwidoczniona na rachunku a teraz jest a na pytanie o sieć to powiedziała że ich czyli orange.

• 3498
  • 8722
  • 158

Internet domowy

@witek1358 to czy ich czy nie, to w salonie raczej sie nie dowiesz 😂🤣 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

Internet domowy

@witek1358  "opłata była ale nie uwidoczniona". Pani z salonu dziwne rzeczy mówi.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

Internet domowy

@witek1358napisał(-a)

Umowę mam na dwa lata a nie bezterminową i sieć jest firmy orange. Chyba że została sprzedana albo wydzielona jako córka to tego nie wiem.  Pani z salonu powiedziała mi że w poprzedniej umowie też była ta opłata tylko nie uwidoczniona na rachunku a teraz jest a na pytanie o sieć to powiedziała że ich czyli orange.

"Pani z salonu" bredzi.

• 73
  • 92
  • 0

Nie mogę brać odpowiedzialności za panią z salonu. Przekazuję to co usłyszałem.