Odnowiłem umowę i doszła opłata za internet na sieci innego dostawcy, a usługi są na sieci Orange

ROZWIĄZANE

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3498
  • 8722
  • 158

Odnowiłem umowę i doszła opłata za internet na sieci innego dostawcy, a usługi są na sieci Orange

@witek1358 więc jak masz taka opłatę na FV, to znaczy, że Orange korzysta z infrastruktury innego operatora.

Dla potwierdzenia, może zrobić zgłoszenie na czacie, ale myślę, że jest to zbedne. 🙂Twoja decyzja.. 🙂

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35107
  • 293

Internet domowy

@witek1358napisał(-a)

Nie mogę brać odpowiedzialności za panią z salonu. Przekazuję to co usłyszałem.

Czemu miałbyś brać?

Pytałeś, to ci odpowiedziałem co o tej konkretnej sytuacji sądzę. "Pani w salonie" powinna wiedzieć więcej ode mnie i powinna Ci wyjaśnić wszystkie pozycje na fakturze, w kontekście Twojej umowy do której zarówno Ty jak i ona macie dostęp, a ja nie mam.

Reasumując: jeśli uważasz że płacisz za coś, co jest niezgodne z umową bądź stanem faktycznym, to przysługuje ci prawo do reklamacji. Reklamacja zostanie rozpatrzona i wszystko Ci Orange wyjaśni w ramach tego rozpatrywania.

Ale jestem na 99.99% przekonany, że moja interpretacja sytuacji jest poprawna, i że w związku z tym reklamacja zostanie odrzucona. Przekonanie swoje opieram zarówno na śledzeniu podobnych postów na NO, jak i na własnej sytuacji, która jest identyczna jak Twoja. Z tą tylko różnicą, że nie zdecydowałem się na przedłużenie umowy i od kilku już lat pozostaje na umowie bezterminowej. Jestem świadomy, że gdybym się zdecydował, to ta dodatkowa opłata by się pojawiła. 

Powodzenia.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64177
  • 825

Internet domowy

@witek1358  potwierdzam, że instalacja na sieci wybudowanej przez Światłowód Inwestycje jako dostawca hurtowy jest traktowana jako na sieci innego dostawcy. Tylko sieć dawniej wykonana , czy obecnie rozbudowana bezpośrednio przez inwestycje Orange i nie przekazana w zarządzanie SI jest traktowana jak własną Orange 

Tak to niestety działa 

SI nie ma własnych usług, tylko wykonuje sieć dla Orange lub innych dostawców internetu i ja dzierżawi i konserwuje 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 73
  • 92
  • 0

Internet domowy

Sprawa się wyjaśniła. Sieć robiła firma SICARVE na polecenie orange. Mnie zmyliło to że na skrzynce i puszkach na klatce są loga orange. Patrzyłem w internecie na tą firmę i nic nie znalazłem albo mi się nie wyświetla. Jakby ktoś miał info o tej firmie to poproszę o nie. I obecnie orange dzierżawi tą sieć od tej firmy.

Na poprzedniej umowie nie miałem ujętej tej kwoty bo miałem rabat na nią w tej kwocie.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64177
  • 825

Internet domowy

@witek1358  kto wykonuje to nieistotne, ważne na czyje zlecenie. Ten później jest właścicielem sieci. 

Podaj przybliżone dane miejscowości. Może coś znajdziemy 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1488
  • 5933
  • 57

Internet domowy

@witek1358  sprawdzić sobie swój adres na internet.gov.pl

Powinno tam pisać kto jest właścicielem sieci i komu wynajmuje.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35107
  • 293

@witek1358napisał(-a)

Sprawa się wyjaśniła. Sieć robiła firma SICARVE na polecenie orange. Mnie zmyliło to że na skrzynce i puszkach na klatce są loga orange. Patrzyłem w internecie na tą firmę i nic nie znalazłem albo mi się nie wyświetla. Jakby ktoś miał info o tej firmie to poproszę o nie. I obecnie orange dzierżawi tą sieć od tej firmy.

Mało prawdopodobne. Orange nie dzierżawi sieci od wykonawców. I na pewno nie umieszcza swojego loga na cudzej sieci. Skoro na sieci jest logo orange a na fakturze jest opłata za sieć innego operatora, to zrób zdjęcia i reklamuj. Może zdejmą te loga.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2845
  • 12106
  • 74

Czy tylko ja nie widzę ani 1 informacji w google o firmie SICARVE?  Ta nazwa praktycznie nie występuje w polskim Google, a już w ogóle nic co związane ze światłowodem.  To nie jest przypadkiem jakiś podwykonawca, które kładł przewody i tyle?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 264
  • 888
  • 2

Witek a czy tą opłatę za domek jednorodzinny masz mieć przez całe 24 miesiące umowy czy tylko przez połowę umowy czyli 12 miesięcy ?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 73
  • 92
  • 0

Mieszkam w zabudowie wielorodzinnej czyli w bloku. Na skrzynkach pod drzwiami i w piwnicy jest logo orange. Tak samo na szafce pod blokiem jak i głównej na osiedlu jest logo orange. Żadnych innych nie ma.