- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł
@ŁebDoInteresów Nie polecam NWD7605 od Zyxela. Gubi pakiety.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł
@ŁebDoInteresównapisał(-a)...
rzekomo może odebrać do 150Mbitów
...
Wygląda na to, że nie rozumiesz jak działa WiFi. Podobnie jak przy GSM, podawane parametry to maksymalne możliwe do uzyskania teoretycznie wartości. W praktyce nigdy albo prawie nigdy nieosiągane. Używanie tej karty WiFi to czysty masochizm, IMHO.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁebDoInteresów Karty WIFI pod USB używam bardzo rzadko. Powiedzmy w okolicy 120zł nic tańszego niż TP-Link Archer TX20U Plus raczej się nie kupi. Max link jaki złapie to 1200Mbps, twój HX510 chyba 2400Mbps wyciągnie na WIFI. Ale biorąc pod uwagę, że masz net 5G na 2100 to i tak 200Mbps nie przebijesz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Za dużo na raz nie przestawiaj, bo się pogubisz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)@ŁebDoInteresów Karty WIFI pod USB używam bardzo rzadko. Powiedzmy w okolicy 120zł nic tańszego niż TP-Link Archer TX20U Plus raczej się nie kupi. Max link jaki złapie to 1200Mbps, twój HX510 chyba 2400Mbps wyciągnie na WIFI. Ale biorąc pod uwagę, że masz net 5G na 2100 to i tak 200Mbps nie przebijesz.
Spoko, myślę że w moim wypadku i tak to będzie karta na wyrost
Stan obciążenia BTSa aktualnie: Znaczny
Myślicie że warto próbować sprawdzać simke różowych skoro to "ich wieża" jak wskazuje BTsearch a pomarańczowy jest tam tylko "podłączony" ? Będę też próbował łapać sygnał z BTSów oddalonych o 15-20km myślicie że ten NE211 coś złapie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wyśle Ci czekoladki, jeżeli na tym TP linku będzie się dało sensownie używać netu z BTS oddalonego o 15 km. Ogólnie wątpię, że ten router zobaczy taki nadajnik 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁebDoInteresównapisał(-a)Myślicie że warto próbować sprawdzać simke różowych skoro to "ich wieża" jak wskazuje BTsearch a pomarańczowy jest tam tylko "podłączony" ? Będę też próbował łapać sygnał z BTSów oddalonych o 15-20km myślicie że ten NE211 coś złapie?
Doświadczenia z ciekawości można sobie przeprowadzić. Ja tam lubię wiedzieć co każdy z operatorów wokół mnie ma do zaoferowania, wiec mam wszystko sprawdzone. Ale Orange i tak ma najlepszą ofertę pakietów internetowych, a zwłaszcza takich bez zobowiązania czyli na kartę lub subskrypcję, więc mając maszt Orange w pobliżu warto tak wszystkie urządzenia ustawić, żeby z tego wyciągnąć jak najwięcej
15-20 km to za daleko, żeby coś konkretnego z tego było. Nic nie szkodzi spróbować i samemu się o tym przekonać
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@arthurnapisał(-a)
@ŁebDoInteresównapisał(-a)Myślicie że warto próbować sprawdzać simke różowych skoro to "ich wieża" jak wskazuje BTsearch a pomarańczowy jest tam tylko "podłączony" ? Będę też próbował łapać sygnał z BTSów oddalonych o 15-20km myślicie że ten NE211 coś złapie?
Doświadczenia z ciekawości można sobie przeprowadzić. Ja tam lubię wiedzieć co każdy z operatorów wokół mnie ma do zaoferowania, wiec mam wszystko sprawdzone. Ale Orange i tak ma najlepszą ofertę pakietów internetowych, a zwłaszcza takich bez zobowiązania czyli na kartę lub subskrypcję, więc mając maszt Orange w pobliżu warto tak wszystkie urządzenia ustawić, żeby z tego wyciągnąć jak najwięcej
15-20 km to za daleko, żeby coś konkretnego z tego było. Nic nie szkodzi spróbować i samemu się o tym przekonać
Różowy taki sam jak pomarańczowy, totalnie bez różnicy w speedtestach, czyli można chyba stwierdzić że wgl cały maszt jest przeciążony (maszt jest różowych przypominam :D), dwa zgłoszenia, drugie dzisiaj poszło z rana, myślicie że coś sie poprawi w tym temacie? Macie jakieś doświadczenia z takimi sytuacjami gdzie BTS był tak przeciążony że nie dało się nic robić i po jakimś czasie zostały dokonane "prace konserwacyjne" które poprawiły sytuację z prędkością internetu i jego sygnałem?
@atlas_cudow czekam na wskazówki o których pisałeś
Dzięki za wsparcie wszystkim po raz kolejny 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zakładamy, że w telefonie i routerze jest ta sama sieć (Orange).
1. Pobrać i zainstalować na telefon apke NetMonster. Apka jest bardzo popularna i użyteczna.
2. Wejść do zakładki "Live" i odczytać wartość eNb. Sprawdzenie ID eNb wykonać z każdej strony budynku, z tym że w każdej nowej pozycji włączyć na chwilę tryb samolotowy, aby telefon przelogował się do najsilniejszego nadajnika.
3. Jeżeli okaże się, że eNb nie zmienia się to nie mamy wyjścia i kierujemy się na ten właśnie BTS. W tym celu wejść na https://mapa.btsearch.pl/ , odszukać swoją okolicę, a następnie znaleźć BTS z tym samym eNBID
3.1 Jeżeli eNb ID zmieniało się, kiedy poruszaliśmy się dookoła budynku to wybrać najbliższy BTS na podstawie wskazań TA.
4. Na podstawie pozycji budynku na mapie wybrać odpowiednią lokację na zewnątrz, w najwyższym możliwym miejscu.
5. Ten router nie ma jakiś specjalnie kierunkowych anten, więc ogólne dobranie pozycji jest wystarczające.
6. Na samym routerze mamy następujące parametry i wg ich wskazań ewentualnie sprawdzić położenie routera:
SS-RSRP - u mnie jest -83dBm. Im mniejsza wartość tym lepiej. Sygnał dobry to -70, słaby np -110.
SS-RSRQ - od 0 do -10db to jakość dobra, poniżej -15db jakość słaba.
SS-SINR - 14db to dobry wynik, im bliżej 0db tym gorzej.