Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

dlaczego mam simlocka na Sony Xperia?

Kait
Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy

Witam,

miałam kupiony telefon w orange na abonament, 4 lata temu, 2 lata temu podpisałam umowę bez telefonu.Teraz umowa się skończyła, i przeszłam do innego operatora. Moje pytanie zatem , dlaczego na telefonie mam nadal właczona blokadę, skoro telefon juz dawno jest moją własnością? Dlaczego automatycznie po zakończeniu umowy 2 lata temu ta blokada nie została zdjęta?

14 ODPOW. 14
Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Jeśli przy zakupie był simlock, nie jest zdejmowany. Taka usługa jest płatna 77 zł.
BORAX
Poziom 33, Ekspert Galaktyczny

@Kait To automatycznie nie działa. Musisz sam zgłosić się do operatora.

Kait

Czegoś nie rozumiem dlaczego na moje własności mam blokadę,  przecież orange nie jest już właścicielem???  Czy to jest zgodne z prawem???  I na dodatek mam teraz za to płacić.  Wiemy po co były zakładane simlocki,  ale skoro już od 2 lat jestem właścicielem, to dlaczego chyba z automatu powinno to być ściągnięte... 

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Zakupiłeś telefon z blokadą. Odpowiednie zapisy o tym powinny być na umowie. Nie ma obecnie przepisów prawnych zobowiązujących operatorów do bezpłatnego ściągania simlocków. To zawsze "decyzja biznesowa" danej firmy czy zakłada simlocka i czy jego zdjęcie jest płatne czy nie, i czy w ogóle jest możliwe. Orange ma to określone w cenniku jako płatne 77 zł.
Ron
Poziom 36, Nawigator Galaktyczny

Dziś już nie ma na nowo zakupionych telefonach blokad typu SiMLock. Niestety Twój jeszcze został objęty blokadą.

Kait

Dlatego uważam, że jest to chamstwo!!!  I jak zwykle zarabianie na nieuczciwych praktykach, zapisanych drobnym druczkiem....  Po skończeniu umowy, to ja staję się właścicielem telefonu!  Zapłaciłam za niego!! Nie ukradłam!! A teraz mam prosić się, i płacić!!  To tak jakbym kupiła samochód na raty,  spłacil go, została właścicielem, a po dwóch latach nie mogła go sprzedać bo bank by mi powiedział że założył sobie blokadę i aby go sprzedać muszę zapłacić!!  To jest SKANDAL I OSZUSTWO!! 

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Właścicielem telefonu w Orange stajesz się od razu. Nawet jeśli był na raty, bez spłaty rat jest Twój i możesz go odsprzedać czy robić cokolwiek.

Czy to oszustwo? Wg mnie nie. Informacje na ten temat są w cenniku. Trzeba było czytać.
BORAX
Poziom 33, Ekspert Galaktyczny

@Kait Informacja o tym była w dokumentach i na pewno nie była zapisana drobnym drukiem. Musisz czytać co podpisujesz.

Kait

Nawet.... jeśli.... Było to zapisane, to i tak uważam że jest to NIEUCZCIWA PRAKTYKA!!! Tym bardziej że dziwne jest to że teraz odstąpiono od blokad.... Ciekawe...? bez komentarza