- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z płatnością NFC
@NFCpłatnapisał(-a)@j131, co masz na myśli? W sensie zwykłe płatności zbliżeniowe wykorzysują funkcjonalność BLIKa do wykonania transakcji?
To w sumie ciekawe, bo ja ten opis ze strony rozumiałam tak, że za pośrednictwem apki w danym banku mogę sobie wygenerować kod - i tak właśnie robię. Jest to bezpieczne i wygodne.
Tak, na oba pytania. Można wygenerować w apce kod, ale do płatnośći zbliżeniowych też (wewnętrznie) apka korzysta z BLIKa. Bez karty, bezpośrednio z konta, ale poprzez system rozliczeń BLIK. Bywało i tak, że bez karty i bez BLIKa działały w apce transakcje zbliżeniowe - rozwiązań jest wiele, ale nas szarych użytkowników w zasadzie w te techniczne szczegóły się nie wtajemnicza.
Założenie konta gdzieś indziej wiąże się też z tym, że trzeba bawić się dodatkowo w transfer finansów między bankami. A BLIK "czerpie" z tego, co już mam.
Zgadza się, ale lepiej nie kłaść wszystkich jajek do jednego koszyka. Ten dodatkowy transfer między bankami jest jakimś utrudnieniem, ale cóż: coś za coś. Kiedyś zrobiłem sobie taki przegląd ofert banków bo nie podobało mi się to co mój "główny" bank zrobił z portalem i założyłem wtedy konta we wszystkich bankach które oferowały je za darmo i bez fizycznego kontaktu. Większość z tych kont później zamknąłem, ale stąd wiem że to specjalnie nie boli.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z płatnością NFC
W sumie roztropne podejście. Pomyślę nad tym.
Co do mojego zgłoszenia to nadal czekam, acz nie spodziewam się jakiejś szybkiej realizacji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z płatnością NFC
Moja karta po miesiącu zaczęła w końcu działać. Odpowiedzi z działu technicznego banku się nie doczekałam, więc albo samo się naprawiło, albo zapomnieli dać info.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z płatnością NFC
@NFCpłat najważniejsze, że w końcu funkcjonuje, tak jak potrzeba. Szkoda, że tyle zabiegów trzeba było wykonać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z płatnością NFC
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z płatnością NFC
Do wszystkich zainteresowanych tematem: po dzisiejszym dniu zastanawiam się, czy problem z kartą nie był jednak moją i mojego telefonu winą. Już wyjaśniam dlaczego, może kiedyś się komuś przyda to info.
Zawsze płaciłam ot tak telefonem, a konkretnie jego górną krawędzią i nawet nie musiałam jakoś wybitnie go zbliżać.
Dziś znowu pojawił się u mnie problem, więc znowu zaczęłam wszystko sprawdzać i przy okazji odkryłam, że apka w banku ma taką opcję do sprawdzenia działania NFC, jak opisywał @j131 i nie trzeba instalować dodatkowej aplikacji.
1. Po wejściu w apce bankowej na kartę, pojawia się na dole opcja > Sprawdź jak poprawnie płacić swoim telefonem.
2. Następnie mamy stronę która głosi: "Sprawdź, jak przyłożyć telefon do terminala, żeby zapłacić" + dodatkowe info, że trzeba mieć właczone NFC, mieć jakąś kartę z chipem oraz włączone dzwieki.
3. Po spełnieniu tych warunków należy manewrować kartą z chipem w okoł telefonu, aż po przyłożeniu jej w odpowiednie miejsce telefon wyda głośny wyraźny dźwięk.
...i tu moje wielkie zaskoczenie, bo jedyne miejsce gdzie mój telefon łapał sygnał NFC, to tył telefonu - tuż nad aparatem!
Po sprawdzeniu w sklepie, faktycznie przyłożenie na płasko tylnej części z obiektywem pozwoliło zapłacić. Więc coś się zmieniło w samym moim telefonie - nie wiem czy to kwestia (niejednokrotnego) upadku i uszkodzenia mechanicznego, czy kwestia jakiejś aktualizacji lub po prostu jego lata...
Puentując: jeśli nie będziecie mogli zapłacić, to sprawdźcie, bo może w innej dziwnej konfiguracji Wam złapie.
Ja niestety testowałam do tej pory jedynie górę, rogi oraz brzegi telefonu, a nie pomyślałam, żeby go ot tak... tyłem na płasko pyknąć 😶
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z płatnością NFC
Jakby to...
To konstrukcyjnie jest tak rozwiązane praktycznie w każdym telefonie (smartfonie), że anteny NFC są ulokowane właśnie w tym miejscu.
Szczerze przyznam, nie wiem skąd wzięło się żeby przykładac telefon krawędzią do terminala... 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z płatnością NFC
@mrosi73 nie znam budowy wewnętrznej telefonów. No i wcześniej tak działało.
Jakby to... Nie wiem też skąd się wzieło... może z czasów prastarych telefonów, które stykało się bokiem, by przesłać między nimi coś przez bluetooth - kto miał ten będzie wiedział 😅
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z płatnością NFC
@NFCpłat tak było na podczerwieni, BT nie wymaga bliskiego kontaktu urządzeń 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z płatnością NFC
@NFCpłatnapisał(-a)...
@@nie znam budowy wewnętrznej telefonów
... 😅
Akurat w tym modelu antena NFC nie jest w jakimś oczywistym miejscu, przynajmniej "na oko". Ale zdaje się że najlepszy odbiór będzie pomiędzy czytnikiem odcisków a górną krawędzią telefonu. Może dlatego często działa nawet pod kątem. Ale oczywiście poprawnie zawsze jest na płasko. Taka np. EDO app nie zadziała inaczej na tym modelu w szczególności.
- « Poprzedni
- Następny »