- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
BRAK ZASIĘGU CAŁKOWITY W SAMSUNG GALAXY M35 5G
Dlaczego nie sprawdzisz w ogóle zasięgu telefonu w samochodzie, bez podłączenia do samochodu?
Wszystko wskazuje na jakiś problem komunikacji telefonu z samochodem.
Coś tutaj nie trybi.
Tu jest problem.
Samochód może nie ogarnia protokołu Bluetooth w nowszym wydaniu jaki obsługuje telefon, stąd dobrze współgra z jego starszą wersją w tym starszym telefonie.
Sprawdź wersję bluetootha w nowym i starym telefonie (oraz samochodzie).
Wprawdzie nowszy obsługuje starszy, jednak odwrotnie już nie i może jednak tutaj jest problem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Z tego co wiem CCS robi testy radiowe.
@Zbyszek104 Jak już skończą Ci się pomysły to zagadaj do mnie w wiadomości prywatnej. Może coś wymyślimy...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Zbyszek104napisał(-a)...
Co znaczy skrót BTW ???
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Samochód był z tego co widzę w necie produkowany do 2010 roku (chyba, że się mylę), a więc są w nim zastosowane już leciwe 14 letnie rozwiązanie wszelkich protokołów łączności.
Przez taki okres czasu zmieniły się wszelkie wymagania co do kompatybilności urządzeń.
Stawiam na to, że telefon jest OK, a to samochód nie wspiera jakichś nowszych rozwiązań.
Poza tym, jeśli facet (pracownik) oddaje mi "sprawny" telefon - to zapraszam go do samochodu i proszę, aby go podłączył, bo ja nie potrafię i tyle w temacie.
Zobaczy na własne gały, że coś nie trybi i od tego jest, żeby zatrybiło.
Jeśli jest kumaty w temacie (pracownik serwisu) to zaraz złapie, co jest przyczyną a nie ty sam musisz zmagać się z dziadostwem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Zbyszek104 Po głębszym zastanowieniu, napiszę tylko tyle, telefon masz sprawny, producent musi ograniczyć moc wzmacniacza GSM, normy w UE są bardzo rygorystyczne, więc w aucie mogą być problemy, podgrzewane szyby i BT, trzeba by zainwestować w radio z modułem GSM i kartę SIM do radia włożyć, problem ustąpi, w ramach testów można kupić przez internet innej marki telefon Xiaomi czy inny chiński, koło 500 zł i przetestować, do 14 dni zwracasz i tyle.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak już trochę dla śmiechu spytałem o problem "sztuczną inteligencję" (oczywiście wiemy, że jest jeszcze bardzo ułomna i wypluwa często idiotyczne rzeczy).
Odpowiedziała w ten sposób (w sumie to, co można powiedzieć o tej sytuacji nie mając organoleptycznego doświadczenia).
Cytuję:
"Dlaczego po podłączeniu telefonu SAMSUNG GALAXY M35 5G do samochodu Passat B6 samochód nie pokazuje w ogóle zasięgu sieci telefonu?"
ChatGPT powiedział:
"Brak wyświetlania zasięgu sieci telefonu Samsung Galaxy M35 5G po podłączeniu do samochodu VW Passat B6 może wynikać z kilku możliwych przyczyn:
1. Niepełna kompatybilność Bluetooth
Starsze systemy multimedialne w samochodach takich jak Passat B6 (produkowany w latach 2005-2010) mogą nie obsługiwać nowych standardów Bluetooth używanych przez nowsze telefony.
Sprawdź wersję Bluetooth w samochodzie i w telefonie. Samsung Galaxy M35 5G korzysta z Bluetooth 5.3, podczas gdy starsze systemy mogą używać Bluetooth 2.0 lub 2.1, co może ograniczać funkcjonalność.
2. Brak funkcji synchronizacji zasięgu w samochodzie
Niektóre systemy samochodowe nie wyświetlają zasięgu telefonu, a jedynie umożliwiają połączenia głosowe i synchronizację kontaktów.
3. Ustawienia telefonu
Sprawdź w ustawieniach Bluetooth telefonu, czy wszystkie odpowiednie funkcje (jak wyświetlanie zasięgu lub dostęp do kontaktów) są włączone.
W telefonach Samsung możesz znaleźć te opcje w:
Ustawienia > Połączenia > Bluetooth – kliknij ikonę koła zębatego przy połączonym urządzeniu i upewnij się, że wszystkie opcje są zaznaczone.
4. Problem z profilem Bluetooth (HFP)
Wyświetlanie zasięgu wymaga profilu HFP (Hands-Free Profile), który obsługuje przesyłanie danych o stanie sieci. Jeśli HFP nie działa prawidłowo lub nie jest obsługiwany, zasięg nie będzie widoczny.
5. Aktualizacja oprogramowania samochodu
Sprawdź, czy dostępna jest aktualizacja dla systemu multimedialnego Passata B6, która może poprawić kompatybilność z nowszymi telefonami.
6. Reset połączenia Bluetooth
Spróbuj usunąć sparowanie telefonu z systemu samochodu, a następnie sparuj go ponownie.
Rozwiązania do przetestowania:
Zrestartuj telefon i system multimedialny samochodu.
Zaktualizuj oprogramowanie telefonu oraz system samochodowy, jeśli to możliwe.
Sprawdź, czy inny telefon wyświetla zasięg po podłączeniu do samochodu.
Ustaw telefon w trybie parowania z pełnym dostępem do funkcji HFP.
Jeśli żadna z tych metod nie pomoże, problem najprawdopodobniej wynika z ograniczeń technicznych systemu w Passacie B6".
Jednak co innego pokazywanie zasięgu sieci w samochodzie a co innego faktyczny zasięg telefonu.
Zresztą po podjechaniu pod nadajnik piszesz, że jakaś tam kreska się pokazała...więc komunikacja telefon - samochód jest chyba OK.
Ty nie masz tego zasięgu w samym telefonie, przerywanie połączenia z uwagi właśnie na stan sieci w samym telefonie.
To nie samochód który ma moduł GSM tylko telefon.
Sprawdź w końcu co pokazuje telefon jak wejdziesz do auta.
Jeśli poza autem jest git a po wejściu do auta telefon od razu pokazuje tragedię, to wniosek taki, że coś ci w samochodzie zakłóca GSM, albo faktycznie ta marka telefonów nie radzi sobie w "w puszce" ze względu na mierny moduł odbiornika.
Może dopiero jak uruchamiasz samochód spada zasięg, więc coś by wówczas zakłócało, trzeba wszystko sprawdzać (jednak zakłócany wówczas byłby i stary telefon, a nowy wypróbowywałeś również na 2G.3G LTE i wreszcie 5G, którego nie ma stary telefon).
Masz jakąś mega wyjątkową sytuację chyba.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam Cię kolego. Bardzo Ci dziękuję za szeroką wypowiedź. Odpisując , tak owszem chyba mam taką pechową sytuację. Obecnie mój nowy smartfon już wraca z serwisu do sklepu. Tam będę mógł go odebrać ale tego nie zrobię. Myślę cały czas co mam zrobić w tej sprawie. Sklep kasy nie chce oddać jak wcześniej już pisałem. Sprawy nie odpuszczę !
Nie wiem czy wiesz ale, bez urazy , co ma piernik do wiatraka????? Nie ma żadnego problemu między telefonem a urządzeniem głośnomówiącym orginalnym w aucie. Chyba przecież sam wiesz że gdy jest zasięg lub go nie ma w telefonie na wyświetlaczu , to taką samą ( nie inną ) informację pokazuje mi na kierownicy w zestawie !!!! To nie ma nic do rzeczy. Ale dla Twojej ciekawości odpowiadam Ci : TAK sprawdzałęm też sam telefon bez łączenia się z zestawem samochodowym . I nic to nie dało !!! Na wyświetlaczu smartfona na dole ekranu pojawiają ssię na przemian 2 komunikatY : " NIE ZAREJESTROWANO W SIECI " lub "BRAK SIECI !!! " to tyle.
@IreneuszCD napisał(-a)
@Zbyszek104 Po głębszym zastanowieniu, napiszę tylko tyle, telefon masz sprawny, producent musi ograniczyć moc wzmacniacza GSM, normy w UE są bardzo rygorystyczne, więc w aucie mogą być problemy, podgrzewane szyby i BT, trzeba by zainwestować w radio z modułem GSM i kartę SIM do radia włożyć, problem ustąpi, w ramach testów można kupić przez internet innej marki telefon Xiaomi czy inny chiński, koło 500 zł i przetestować, do 14 dni zwracasz i tyle.
Dzięki za poradę. Chyba tak zrobię bo nie mam wyjścia.
@klient5 napisał(-a)
Samochód był z tego co widzę w necie produkowany do 2010 roku (chyba, że się mylę), a więc są w nim zastosowane już leciwe 14 letnie rozwiązanie wszelkich protokołów łączności.
Przez taki okres czasu zmieniły się wszelkie wymagania co do kompatybilności urządzeń.
Stawiam na to, że telefon jest OK, a to samochód nie wspiera jakichś nowszych rozwiązań.
Poza tym, jeśli facet (pracownik) oddaje mi "sprawny" telefon - to zapraszam go do samochodu i proszę, aby go podłączył, bo ja nie potrafię i tyle w temacie.
Zobaczy na własne gały, że coś nie trybi i od tego jest, żeby zatrybiło.
Jeśli jest kumaty w temacie (pracownik serwisu) to zaraz złapie, co jest przyczyną a nie ty sam musisz zmagać się z dziadostwem.
Hej witam. Dzięki za odpowiedź. Lecz powiem Ci tak : ja obstawiam wstępnie sam telefon a wiesz dlaczego ??? ponieważ pamiętam też że tak jak już pisałem próbowałem być w aucie i zwyczajnie NORMALNIE bez połączenia z autem do kogoś zadzwonić , lecz pojawiają się 2 rodzaje komunikatu na tel. BRAK SIECI lub NIE ZAREJESTROWANO W SIECI. Koniec kropka. Ale powiem Ci więcej !!! po kilku godzinach jazdy autem bo tak pracuję , potem dostaję pełno smsów od znajomych czy innych ludzi którzy cały czas próbowali się do mnie dodzwonić !!!! Wszyscy mieli ogromne do mnie pretensje i pytania DLACZEGO JA NA PRAWIE CAŁY DZIEŃ WYŁĄCZYŁEM KOMÓRKĘ !!!! ??? Oczywiście byłem w szoku , bo nic o tym nie wiedziałem !!! Teraz już wiesz????
@j131 napisał(-a)
@Zbyszek104napisał(-a)
...
Co znaczy skrót BTW ???
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Slang_internetowy
Tak dzięki pozdrawiam. :)))
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak zasięgu będąc w samochodzie w Koszalinie na telefonie Samsumg Galagy M35 5G.
Próbowałeś na innej karcie SIM?
W Mój Orange można wymienić kartę SIM samemu, warto tego spróbować.
Tak na marginesie temat mylący, bo problem z zasięgiem masz tylko w aucie 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pisałeś, że łączysz się przez bluetooth. W opcji udostępniania książki kontaktów z telefonu czy bez? Spróbuj bez, bo "z" podobno są problemy, jakie opisujesz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak zasięgu będąc w samochodzie w Koszalinie na telefonie Samsumg Galagy M35 5G.
Tak tylko w aucie lecz....tylko na tym nowym samsungu !!!
Tak jak już wcześniej pisałem tutaj że bez połączneia z bt też nie ma zasięgu w aucie wcale !!!