Nie można wyświetlić tego widżeta.

Warunki techniczne budynku/bloku wielorodzinnego do zrobienia przyłącza

Poziom 15, Komentator
  • 6
  • 47
  • 0

@agat13 

Czyli teoretycznie mimo braku w bloku piwnicy/garażu, jest możliwość podłączenia bloku do światłowodu. Szczerze wątpiłem, że cokolwiek da się z tym fantem zrobić, zważywszy na specyficzną konstrukcję budynku. Dziękuję wszystkim za pomoc i wskazówki. 

O wszelkich zmianach będę Was informować. 

Poziom 37, Guru **
  • 10386
  • 39685
  • 459

@Adahu  naprawdę zrobić można wiele..byle było zainteresowanie operatora 

Poziom 36, Guru *
  • 6041
  • 23123
  • 233

@Adahu to nie teoria, a praktyka, tak jak pisałem wcześniej u mnie przyłącze światłowodowe wykonane jest na klatce schodowej i tu zamontowana jest skrzynka rozdzielcza OPP z której to podłączone są poszczególne lokale. A żeby było jeszcze ciekawiej to u mnie na klatce są już trzy przyłącza i co za tym idzie trzy skrzynki OPP, pierwsze to Orange od 8 lat, zeszłoroczne to Nexera i tegoroczne dostawca lokalny (jeszcze w trakcie odbiorów). Także od wyboru do koloru. 

Poziom 25, Specjalista
  • 2076
  • 6638
  • 27

@Adahu Obejrzałem sobie twój "blok" w google maps i nie chcę Cię zmartwić ale projektant raczej celowo odrzucił budowę sieci pod tym adresem. Zauważ że to nie jest klasyczny blok. Klatki schodowe to w zasadzie są odrębne wejścia do kilku lokali na parterze i piętrze poprzedzone działką z ogródkiem. Najgorsza rzecz jest taka że dojście do bloku owszem jest i to nawet kanalizacją jednak wychodzi na elewację budynku gdzie jest mieszkanie przybudówka. Nie ma wiec bezpośredniego dostępu do reszty klatek i mieszkań. Brak podpiwniczenia komplikuje to jeszcze bardziej. Nie wiem jak z kwestią własności ale mieszkaniec tej przybudówki musi wyrazić zgodę na prowadzenie czegokolwiek po jego domu i działce. Ziemią trzeba by spory kawałek kopać a po drodze jest działka tego gościa i pięknie ułożony chodnik do jego posesji. Druga opcja to przejście po elewacji ale to również po jego posesji i za jego zgodą. Gdyby udało się to przeskoczyć to następnie trzeba prowadzić instalację po ścianie budynku aż na drugi koniec. Później przewierty do klatek, budowa OPP i instalacji w pionie bo jakoś trzeba zasilić też tych na piętrze. Reasumując masa przeszkód i roboty a korzyści mizerne bo budynek ma mało mieszkań. Jako projektant ja bym z tego zrezygnował.       

Poziom 15, Komentator
  • 6
  • 47
  • 0

@marder 

Dziękuje za zainteresowanie. 
Czyli w sumie już wszystko jasne. Nie mam już więcej pytań. 

Dziękuje społeczności za zainteresowanie tym tematem, okazaną pomoc i garściami wskazówek które koniec końców mimo dobrych chęci się nie przydały. 

Pozdrawiam✌🏻

Poziom 15, Komentator
  • 6
  • 47
  • 0

Po przemyśleniu szerzej całej sprawy będę próbować, chociaż wiem że na pewno nie pójdzie tak łatwo jak z Neostradą ze słupa widocznego z mojego okna. Ze światłowodem będzie znaczne trudniej biorąc pod uwagę bardzo niestandardowy blok i wszelakie niedogodności z poprowadzeniem instalacji. Powiem tak - udało mi się z neostradą (co prawda trwało to  bardzo długo, ale koniec końców udało się) to uda mi się ze światłowodem, nie poddam się tak łatwo. Dziękuję za motywacje od @agat13 - za szybko zrezygnowałem.

Poziom 26, Specjalista
  • 1040
  • 4493
  • 38

@Adahupróbuj. Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana 🙂 Napisz tą petycję którą ci podesłałem w powyższym poście i zbierz podpisy mieszkańców bloku i wyśli listem poleconym na adres korespondencyjny Orange do Skierniewic. Możesz także mieszkańców bloków poinformować że mogą też online zgłosić chęć podłączenia światłowodu https://www.orange.pl/zobacz/swiatlowod-zgloszenie

Wydaje mi się że się uda.

Pozdrawiam 🙂