TomaszN napisał(-a):
@Artur Czyli nowy update dla iOS oraz nowe ustawienia operatora w przypadku 5S nie wniosły nic nowego w kwestii połączeń w sieci Orange.
Zgadza się. Z przyczyn technologicznych na iPhonach poniżej 6 nie da się uruchomić VoLTE, w żadnej sieci. Za to rozmawiamy z Apple o udostępnieniu WiFi Calling na 5-tkach, jednak jest jeszcze za wcześnie, abyśmy mogli powiedzieć czy w ogóle i kiedy będzie dostępne.
Ciezko sie przyzwyczić do LTE
Zgadza się. Z przyczyn technologicznych na iPhonach poniżej 6 nie da się uruchomić VoLTE, w żadnej sieci. Za to rozmawiamy z Apple o udostępnieniu WiFi Calling na 5-tkach, jednak jest jeszcze za wcześnie, abyśmy mogli powiedzieć czy w ogóle i kiedy będzie dostępne.
Mój 5s w Play śmiga po VoWiFi bez problemu, więc to nie jest kwestia, czy w ogóle da się, tylko kiedy to zrobicie.
Mareu napisał(-a):
Mój 5s w Play śmiga po VoWiFi bez problemu, więc to nie jest kwestia, czy w ogóle da się, tylko kiedy to zrobicie.
Może Orange nie chce rozgraniczać telefonów na te obsługujące tylko VoLTE albo tylko VoWifi.
Testowałem na dwóch urządzeniach, jedno działa drugie jeszcze nie
EDIT: Po restarcie działa ![]()
mooy napisał(-a):
Mareu napisał(-a):
Może Orange nie chce rozgraniczać telefonów na te obsługujące tylko VoLTE albo tylko VoWifi.
Ja myślę, że może chodzić właśnie o brak obsługi VoLTE w 5s. Nie wiem jak to rozwiązali w innych sieciach i czy w ogóle, ale z tego co pisał Piotr Domański to handover z VoWiFi nie działa na razie na 2G i 3G. Także domyślnie połączenie z WiFi jest zrzucane do LTE. Na 5s zerwie połącznie, jeśli stracimy zasięg WiFi. Może uda się to rozwiązać, wtedy i ten model dostanie tę usługę.
Polecam w ogóle ten wpis. Fajnie opisuje zasady działa usług.
http://biuroprasowe.orange.pl/blog/zadzwon-przez-wifi-czyli-wifi-calling-w-orange-i-nju-mobile/