Problemy z jakością rozmów głosowych Orange

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 101
  • 369
  • 2

@IreneuszCD  Twoja wypowiedź nie wyjaśnia zjawiska, które jest przez nas obserwowane. Proszę o dokładne zapoznanie się z moim poprzednim postem, linijka po linijce. Przedstawiłem tam wyjaśnienie w oparciu o konkretne parametry radiowe, analogiczne argumenty podał również @LTEFreeze.

Zjawisko odbić sygnału jest cechą propagacji fal radiowych i występuje niezależnie od zastosowanej technologii. Gdyby degradacja jakości rozmów była bezpośrednio determinowana dominacją sygnału pochodzącego z odbić, problem miałby charakter powszechny we wszystkich sieciach.

Tymczasem empiryczne obserwacje wskazują, że nie występuje on w identycznej skali w sieciach T-Mobile, Plus ani, jak wcześniej wspomniano, Play. W związku z tym hipoteza, że główną przyczyną jest odbiór sygnału z odbić, nie znajduje potwierdzenia i należy ją odrzucić, aby nie wprowadzać innych użytkowników w błąd.

Dodatkowo większość użytkowników, w tym Ty, ocenia jakość połączenia w oparciu o parametry downlinku, podczas gdy kluczowe znaczenie dla słyszalności mojego głosu ma uplink, czyli tor wysyłania sygnału do stacji bazowej. Podsumowując ponownie mój wcześniejszy post. W środowisku miejskim obserwuje się spadek UL SINR oraz wzrost UL BLER, co skutkuje utratą ramek RTP w strumieniu VoLTE i prowadzi do fragmentacji oraz przerywania dźwięku.

Opisuję to zjawisko w sposób fizycznie uzasadniony, odnosząc się do mierzalnych parametrów warstwy radiowej, a nie na podstawie powierzchownej, subiektywnej oceny jakości rozmowy. Analogiczne wnioski przedstawiali również inni użytkownicy. Nie chodzi tu o faworyzowanie któregokolwiek operatora, jednak w wielu przypadkach nawet sieć Plus skuteczniej kompensuje błędy transmisyjne na poziomie swoich stacji bazowych.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3143
  • 16614
  • 81

@alexypp sygnał odbity nie jest idealny i dlatego problemy są, moc i jakość sygnału raz jest lepsza, raz gorsza, tysiące urządzeń AGD i RTV też robi swoje, na dużych osiedlach blokowych, nie będzie nigdy dobrego sygnału GSM, tak było przy 2G i jest jeszcze gorzej przy 4G i 5G, gro wspiera się vowifi, dobrze że mieszkam w swoim domu i widzę BTS, więc jeśli nie mam takich problemów, to nie jest to problem globalny zasięg Orange, tylko lokalny i nakręcany przez jednostki, może przez konkurencję, ale to już problem Orange, ja mam swoje zdanie na ten temat 😎

• 101
  • 369
  • 2

@IreneuszCD nie wiem czy zauważyłeś, ale ty kompletnie nie odnosisz się do moich technicznych wyjaśnień. Po prostu nasza korespondencja jest realizowana na zasadzie, że Ty piszesz swoje, a ja swoje. 

Sygnał odbity nie ma nic kompletnie do tego, bo problem byłby identyczny w innych sieciach, a już tym bardziej w T-Mobile, który moce ma identyczne. Poza tym co ma w tej wypowiedzi za znaczenie VoWiFi?

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 13
  • 55
  • 0

Czy ktoś z Was odczuł jakieś zmiany po 1 stycznia? 

Robiłem ostatnio kilka testów, we wnętrzach budynków z RSRP między -120 a -115 (B20) i transmisja danych nadal działała, ping bez zarzutu. Niestety nie sprawdzałem rozmów.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 88
  • 355
  • 1

Ja wczoraj przejeżdżając tą trasą gdzie zawsze rozmowa w Orange jest zrywana postanowałem zadzwonić z Orange do znajomego i przejechać całą trasę no i bez zmian 3 razy na odcinku tej trasy (14km) rozłączyło i nie przełączyło na 2G ja wiem doskonale że tam jest zasięg 2G dostępny bo jak się zatrzymam i włączę tryb wybierania sieci to normalne wyświetla "dostępne sieci" 

Orange 2G

T-Mobile 2G

Play LTE

• 101
  • 369
  • 2

@ksqnapisał(-a)

Czy ktoś z Was odczuł jakieś zmiany po 1 stycznia? 

Robiłem ostatnio kilka testów, we wnętrzach budynków z RSRP między -120 a -115 (B20) i transmisja danych nadal działała, ping bez zarzutu. Niestety nie sprawdzałem rozmów.

Postaram się zrobić testy rozmów. Pamiętaj, że w zimie propagacja dla niskich temperatur jest znacznie lepsza, więc można mieć wrażenie, że coś się poprawiło.

@Roberto971napisał(-a)

Ja wczoraj przejeżdżając tą trasą gdzie zawsze rozmowa w Orange jest zrywana postanowałem zadzwonić z Orange do znajomego i przejechać całą trasę no i bez zmian 3 razy na odcinku tej trasy (14km) rozłączyło i nie przełączyło na 2G ja wiem doskonale że tam jest zasięg 2G dostępny bo jak się zatrzymam i włączę tryb wybierania sieci to normalne wyświetla "dostępne sieci" 

Orange 2G

T-Mobile 2G

Play LTE

@Roberto971 To nie musi być wyznacznik złej konfiguracji. Po prostu masz dziurę zasiegową ze względu na brak stacji do której telefon mógłby się przełączyć. Chyba, że oczekiwałeś zrzutu do 2G, którego nie było.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 88
  • 355
  • 1

Oczekiwałem na zrzut do 2G aby nie zerwać rozmowy (jak w innych sieciach) nawet w Plusie tak jest choć nie lubię tej sieci. Nie chcę tak dużo, chciałbym aby było jak dawniej w Orange że jeśli stracę zasięg LTE to płynnie połączenie przechodzi do 2G (kiedyś 3G) wystarczyłoby to i nic więcej choć i tak już mi zostało 4 dni do końca umowy ( z małą karą) 

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 13
  • 55
  • 0

Dzisiaj wykonana rozmowa głosowa przez WhatsApp przy RSRP -120dBm (menu serwisowe *#0011# Samsunga) - bez problemów...

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8939
  • 36361
  • 301

@alexyppnapisał(-a)
...

Pamiętaj, że w zimie propagacja dla niskich temperatur jest znacznie lepsza,

...

Jeśli już mamy trzymać się faktów, to temperatura nie ma tu nic albo niewiele do rzeczy - decyduje mniejsza wilgotność powietrza, brak liści i ewentualne inwersje temperatur (ale to ostatnie to raczej tylko w dość egzotycznych przypadkach).

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 175
  • 435
  • 8

WhatsApp nijak się ma do rozmów przez VoLTE. Co najwyżej widać, że transmisja pakietowa w WhatsAppie radzi sobie lepiej, niż natywna obsługa pakietów w VoLTE w Orange (co samo w sobie jest porażką, ale nie wnosi niczego do tego wątku...).