- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problemy z jakością rozmów głosowych Orange
Tak dla informacji jeśli już mowa o Whatsappie, kiedyś jak mi przez VoLTE ciągle zrywało rozmowy w tych miejscach -114dbm zacząłem dzwonić przez Messengera i bez problemu można było rozmawiać czasem tylko chwilowy zanik głosu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A czy VoLTE to nie pakietowa transmisja danych, tylko z wyższym priorytetem, zarówno po stronie telefonu, jak i sieci? Pytam jako laik na podstawie strzępków informacji w tym temacie, z którymi do tej pory zapoznałem się w różnych częściach internetu.
Zdaję sobie sprawę, że komunikator internetowy będzie stosować inne algorytmy adaptacji do trudnych warunków i rozmowa może być subiektywnie lepszej jakości, kosztem przykładowo większych opóźnień. Ale w tym wątku była mowa o całkowitym zamrożeniu transmisji (i VoLTE) poniżej pewnego RSRP - czego ja też kilka razy doświadczyłem - a dziś udało się przeprowadzić ją przy -120dBm.
Co do jakości WhatsApp vs Messenger, najwyraźniej ten drugi ma/miał lepszą adaptację do trudnych warunków, utraconych pakietów czy jitteru.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ksqnapisał(-a)A czy VoLTE to nie pakietowa transmisja danych, tylko z wyższym priorytetem, zarówno po stronie telefonu, jak i sieci?
Tak, VoLTE to pakiety danych i ma priorytet podobnie jak ViLTE.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No większość kolegów dyskutantów w tym fascynującym wątku skupia się na problemie rozmów przez LTE (czyli faktycznie VoLTE) w warunkach słabego sygnału, przy czym wyjątkowo precyzyjnie zdefiniowano w trakcie dyskusji co to jest "słaby" sygnał. Narzekania idą w kierunku tezy, że zamiast zrzucać do 2G połączenie jest kontynuowane ale ma wady w postaci braku głosu - albo całkowitego (praktyczny brak połączenia) albo częściowego (wypadają całe zdania). Jeśli na to radą byłby komunikator - to jest jakiś postęp (bo jest rada).
Ale to przecież nie jedyny aspekt poruszany w tym wątku. Kolega od wind narzekał na coś poważniejszego niż zaniki głosu. Obawiam się że na to co on opisywał komunikator też by nie poradził.
Osobiście ciekaw jestem (bez przesadnego jednak optymizmu epistemologicznego) czy dojdziecie do jakichś konkluzji. Ale może warto ciągnąć temat - im więcej faktów tym jednak większa szansa że ktoś to zauważy i zechce się zająć.
Historia NO zna takie przypadki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wątek trzeba ciągnąć, ale też warto podawać dane lokalizacyjne, gdzie takie problemy występują albo podawać na jakie usługi to ma wpływ.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odbyłem dzisiaj w tym samym miejscu rozmowę po VoLTE: RSRP wahało się w zakresie -120 do -112 dBm, LTE800 (wskazania menu serwisowego Galaxy S24+, *#0011#) - jakość bez zarzutu zarówno po mojej, jak i rozmówcy stronie. Lokalizacja: Kraków. Trzeba też zaznaczyć, że dzisiaj mamy znacząco mniejsze obciążenie sieci.
- « Poprzedni
- Następny »