- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nexera- Odmowa podłączenia światłowodu, brak kontaktu z obsługa klienta
@gilban A niby w jakim celu? 100 metrów dla światłowodu to jest nic. Sieć FTTH jest tak projektowana że nie ma potrzeby niczego wzmacniać. Jest to sieć pasywna czyli nie wymaga zasilania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To tym bardziej nie rozumiem. Skoro klient jest chętny na ten światłowód i pewnie więcej by nawet dał za podłączenie, to czemu nie mogą dać dłuższego kabla?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@gilban tak to nie działa. Sieć jest budowana w oparciu o bazy danych z wytypowanymi adresami. Jeśli twój adres nie był uwzględniony podczas projektowania sieci to nie zostanie podłączony. W przypadku POPC możesz prosić o tzw dorejonizowanie. Jeśli sieć była budowana z własnych środków operatora to w zasadzie już nic nie zrobisz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
naklad pracy. To co my widzimy jako kabel to tyslko kabel.
A pewnie sa pozwolenia uzgodnienia biurwa od papierkow etc. i jesli okaze sie ze dla 1 kleinta trzeba 20 roboczogodzin to przy obecnych marzach sie nie da,.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@gilbannapisał(-a)...
i pewnie więcej by nawet dał
...
Koszt położenia kabla światłowodowego, zwłaszcza w ziemi, jest znaczący. Opłaty aktywacyjne go nie pokrywają. Przy kilkusetmetrowych odległościach mówimy o liczbach czterocyfrowch. Znaczące modyfikacje projektu to też koszta. Problem nie jest trywialny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rozumiem. Ale przecież w tym wypadku kable światłowodowe są rozwieszone na słupach energetycznych. Więc w tym wypadku cena jest dużo niższa i najwyżej trzeba by dostawić jeden mały słupek, albo i nie i to wszystko.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@gilban nie sam kabel stanowi, a punkt dystrybucji czyli skrzynka OPP. To od niej się mierzy dystans i instalacji
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ehhh... sprawa wygląda tak.
Nexera raczyła odpisać na dziesiątego emaila i odpisali mi dosyć jednoznacznie że domu nie podłączą bo odległość od OTP do domu (długość kabla, nie w lini prostej) znacznie przekracza przyjęte w ich projekcie 120 metrów. Z ich pomiaru (mapka) wynika że najbliższa puszka jest oddolna 138metrów, Choć w rzeczywistości jest około 5m krócej. Odpisując na emiala wpadłem na pomysł że może dałoby rade do budynku gospodarczego się podłączyć w którym prowadzę działalność gospodarczą (w sumie to tam bardziej mi zależy na dostępie do internetu). Zgodzili się na przeanalizowanie możliwości podłączenia.
Niestety odpisali mi że zgodnie z ich decyzja biznesową w celu zapewnienia najwyższej jakości usług podłączają tylko do 120 a tu zong bo wyszło 123metry.
I tu może błąd jest po mojej stronie bo wysłałem im współrzędne nie z samego krańca budynku tylko trochę bliżej środka tak 1/4 od krawędzi budynku na mapie, żeby nie powiedzieli że tam budynku nie ma. Napisałem do nich jeszcze raz wiadomość z nowymi współrzędnymi tym razem mając pewność że będzie około 115/118 metrów. Współrzędne z samego rogu budynku.
Mam wrażenie że zainteresowali się tylko dlatego że budynek gospodarczy mogę wziąć Internet na firmę. Jeżeli to nie wypali to zostaje albo złapać kontakt z jakimś kierownikiem regionu, może list do zarządu ale wątpię że ktoś go przeczyta. Lub dogadać się z sąsiadem i poprowadzić intranet od niego.
Dziękuje za podpowiedzi, może ktoś kiedyś też będzie mieć problem i trik z budynkiem gospodarczym się uda.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Luigi typ budynku nie ma znaczenia ważne że chcesz wziąć na firmę. A im większa firma tym lepiej bo operator spodziewa się większych zysków.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »