Nie można wyświetlić tego widżeta.

Networks i dostępność do masztów

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 382
  • 1577
  • 7

Jak to jest faktycznie z tym Networks? To jest tylko udostępnianie samych masztów czy również urządzeń transmisyjnych?

Jak maszt należy do TM to korzystam będąc w Orange z fuksjowej infrastruktury czy Orange musi tam zainstalować swoje własne anteny?

U mnie w oklicy niedawno pojawił się nowy BTS należący do Orange (wg listy zezwoleń UKE, bo wg BTSearch to wieża Emitela) i działający w Networks i zastanawia mnie dlaczego Orange działa na nim aktualnie tylko na paśmie 800 a TM już na 800 i 900.

2 ODPOW. 2

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19597
  • 56741
  • 770

@Ianus72 trudno będzie dotrzeć do takich informacji. Kiedyś miałem okazję podczas uruchamiania BTS-a porozmawiać z technikami, ale nie chcą udzielać informacji. Co najwyżej tyko przekażą, że uruchamiają nadajnik Orange i na tym koniec. Nawet nie pozwalają zdjęć zrobić wewnątrz BTS-a.

Niedawno też obserwowałem uruchomienie nadajnika w mojej okolicy. Od czego to zależy, to nie wiem, ale T-Mobile miał wszystkie pasma dostępne praktycznie od razu, Orange tylko 800 MHz, następne dopiero po roku były uruchomione.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3331
  • 8002
  • 150

@Ianus72 odpowiedź znajdziesz w tym poście AMA 🙂

https://nasz.orange.pl/t5/AMA-sieci-mobilne/RAN-sharing-Orange-z-T-Mobile/m-p/386220#M244

Część aktywna i pasywna w tym maszty jest współdzielone.

Pasma są osobne dla każdego operatora.