- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Networks i dostępność do masztów
Jak to jest faktycznie z tym Networks? To jest tylko udostępnianie samych masztów czy również urządzeń transmisyjnych?
Jak maszt należy do TM to korzystam będąc w Orange z fuksjowej infrastruktury czy Orange musi tam zainstalować swoje własne anteny?
U mnie w oklicy niedawno pojawił się nowy BTS należący do Orange (wg listy zezwoleń UKE, bo wg BTSearch to wieża Emitela) i działający w Networks i zastanawia mnie dlaczego Orange działa na nim aktualnie tylko na paśmie 800 a TM już na 800 i 900.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Ianus72 trudno będzie dotrzeć do takich informacji. Kiedyś miałem okazję podczas uruchamiania BTS-a porozmawiać z technikami, ale nie chcą udzielać informacji. Co najwyżej tyko przekażą, że uruchamiają nadajnik Orange i na tym koniec. Nawet nie pozwalają zdjęć zrobić wewnątrz BTS-a.
Niedawno też obserwowałem uruchomienie nadajnika w mojej okolicy. Od czego to zależy, to nie wiem, ale T-Mobile miał wszystkie pasma dostępne praktycznie od razu, Orange tylko 800 MHz, następne dopiero po roku były uruchomione.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Ianus72 odpowiedź znajdziesz w tym poście AMA 🙂
https://nasz.orange.pl/t5/AMA-sieci-mobilne/RAN-sharing-Orange-z-T-Mobile/m-p/386220#M244
Część aktywna i pasywna w tym maszty jest współdzielone.
Pasma są osobne dla każdego operatora.