Nie można wyświetlić tego widżeta.

Problem z połączeniem internetowym w telefonie (oferta OFK)

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 20
  • 0

Problem z połączeniem internetowym w telefonie (oferta OFK)

Witam,

Problem dotyczy połączenia internetowego w telefonie.

Posiadam usługę Orange free na kartę od 2017 roku z aktywną od tego czasu usługą No limit rozmowy, sms-y oraz pakiet internetu. To ta stara oferta, gdzie kumulował się internet i nie było nielimitowanych MMS-ów, a transmisja danych odbywała się po LTE+ (od 9.12 br jest już 5G).

Wszystko działało dobrze do połowy roku 2022 roku kiedy zmieniłem telefon na Motorola Edge 20. Od tamtego czasu występuje problem ze stabilnością transmisji danych, a jest to widoczne przede wszystkim w trakcie korzystania z komunikatorów internetowych i prowadzenia za ich pośrednictwem rozmów głosowych. Już na początku nawiązania połączenia pojawiają się zaniki głosu i występują opóźnienia z czasem nawet kilkusekundowe co uniemożliwia normalne prowadzenie rozmowy.

Korzystałem z porad zamieszczonych na forum Orange czyli ustawienia punktów dostępu (zmiana APN, Protokołu z ipv6 na ipv4) Wymieniłem również kartę SIM na nową, a także sprawdzałem działanie na innych smartfonach w tym na tych, z których korzystałem zanim pojawiły się problemy. Niestety żadne z powyższych działań nie przyniosły poprawy. Od początku grudnia tego roku udostępniono dla tej oferty łączność 5G. Oczywiście internet przyśpieszył, ale stabilność połączenia, szczególnie widoczna w głosowych komunikatorach internetowych typu Whatsapp, Meet, Signal itp. nie poprawiła się i dalej występują opisane wcześniej problemy. Zgłaszałem za pośrednictwem czatu w aplikacji orange, ale za każdym razem dostaję tę samą wiadomość: przeciążenie nadajnika LTE w Twojej lokalizacji. Tyle, że to się dzieje niezależnie od lokalizacji, w której się znajduję i technologii, z której korzystam (w 5G też)

W innych sieciach problem ten nie występuje.

W skrócie:

1. Problem ze stabilnością połączenia internetowego w telefonie (krótkie zaniki głosu i opóźnienia w komunikatorach internetowych)

2. Próba zmiany ustawień punktów dostępu i wymiana karty SIM na nową nie przynosi efektu poprawy

3. Zmiana smartfonów również nie pomaga

4. Smartfony zakupione na wolnym rynku.

5. Problem występuje niezależnie od lokalizacji, w której się znajduję.

6. Problem występuje niezależnie w jakiej technologii się łączę (3G, 4G, 5G)

7. Opisany problem występuje od ok. połowy 2022 roku

8. Obecnie używany telefon OnePlus 10 Pro.

9. W innych sieciach problem nie występuje.

Proszę o informację czy można naprawić opisany wcześniej problem z połączeniem internetowym ?

W niektórych, podobnych wątkach na forum pojawiały się wzmianki o certyfikacji smartfonów, które stosuje Orange. 

Z góry dzięki za pomoc.

12 ODPOW. 12

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6503
  • 26671
  • 217

Problem z połączeniem internetowych w telefonie (oferta OFK)

Cóż, punkt 9 jasno sugeruje rozwiązanie.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19824
  • 57391
  • 782

@orangeuserpl piszesz, że dostajesz odpowiedź o przeciążeniu nadajnika. Czy zmieniając lokalizację również zmieniasz nadajnik, czy łączysz się w obrębie danego nadajnika? Może to jest przeciążenie kilku nadajników. Jak możesz podać przybliżoną lokalizację, to można by było sprawdzić, co się dzieje z nadajnikami. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 135
  • 467
  • 4

Problem niezależnie od urządzenia i lokalizacji sugeruje coś z twoim kontem abonenckim. Spróbuj włożyć do swojego telefonu kartę SIM Orange zarejestrowana na kogoś innego np. z rodziny i sprawdź, czy to pomoże.

• 5
  • 20
  • 0

Problem występuje niezależnie od lokalizacji nawet będąc w innej części kraju.

Najczęstsza lokalizacja: Skarzysko-Kamienna, ul. Sokola.

• 5
  • 20
  • 0

Założenie tematu tu na forum jest ostatnim momentem przed ewentualną zmianą operatora. Nie mam już pomysłu co jest nie tak. Pomoc ze strony operatora jest w zasadzie żadna. 

Czy to potwierdzone, że Orange stosuje certyfikację urządzeń i muszą być z oficjalnej dystrybucji z oprogramowaniem przeznaczonym na lokalny rynek bo w innym razie usługi świadczone przez operatora nie będą stabilnie działały ?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6503
  • 26671
  • 217

Oficjalna lista wspieranych modeli istnieje. Czy telefony spoza dystrybucji operatora działają normalnie? Przeważnie tak. Czy to wymóg formalny? Nie, ale czasem jednak wsparcie zasłania się tym.

• 14357
  • 58999
  • 721

@orangeuserplnapisał(-a)

Założenie tematu tu na forum jest ostatnim momentem przed ewentualną zmianą operatora. Nie mam już pomysłu co jest nie tak. Pomoc ze strony operatora jest w zasadzie żadna. 

Czy to potwierdzone, że Orange stosuje certyfikację urządzeń i muszą być z oficjalnej dystrybucji z oprogramowaniem przeznaczonym na lokalny rynek bo w innym razie usługi świadczone przez operatora nie będą stabilnie działały ?

@orangeuserpl sprawdź na jednym smartfonie z dystrybucji Orange i się dowiesz...

• 5
  • 20
  • 0

@agat13napisał(-a)

@orangeuserplnapisał(-a)

@orangeuserpl sprawdź na jednym smartfonie z dystrybucji Orange i się dowiesz...

Niestety nie mam takiej możliwości.

• 19824
  • 57391
  • 782

@orangeuserpl jeżeli korzystasz z komunikatorów, to prawdę powiedziawszy telefon potrzebuje połączenia z internetem, więc telefon z dystrybucji Orange niewiele w takiej sytuacji pomoże. Raczej stawiam na problem związany z autoryzacją karty SIM do sieci operatora. Coś musi być nie tak na Twoim koncie.

Warto by było sprawdzić inny starter/numer Orange, czy też taki problem występuje.