Nie można wyświetlić tego widżeta.

Networks i dostępność do masztów

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 521
  • 2096
  • 8

Jak to jest faktycznie z tym Networks? To jest tylko udostępnianie samych masztów czy również urządzeń transmisyjnych?

Jak maszt należy do TM to korzystam będąc w Orange z fuksjowej infrastruktury czy Orange musi tam zainstalować swoje własne anteny?

U mnie w oklicy niedawno pojawił się nowy BTS należący do Orange (wg listy zezwoleń UKE, bo wg BTSearch to wieża Emitela) i działający w Networks i zastanawia mnie dlaczego Orange działa na nim aktualnie tylko na paśmie 800 a TM już na 800 i 900.

11 ODPOW. 11

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20051
  • 57965
  • 787

@Ianus72 trudno będzie dotrzeć do takich informacji. Kiedyś miałem okazję podczas uruchamiania BTS-a porozmawiać z technikami, ale nie chcą udzielać informacji. Co najwyżej tyko przekażą, że uruchamiają nadajnik Orange i na tym koniec. Nawet nie pozwalają zdjęć zrobić wewnątrz BTS-a.

Niedawno też obserwowałem uruchomienie nadajnika w mojej okolicy. Od czego to zależy, to nie wiem, ale T-Mobile miał wszystkie pasma dostępne praktycznie od razu, Orange tylko 800 MHz, następne dopiero po roku były uruchomione.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3353
  • 8112
  • 151

@Ianus72 odpowiedź znajdziesz w tym poście AMA 🙂

https://nasz.orange.pl/t5/AMA-sieci-mobilne/RAN-sharing-Orange-z-T-Mobile/m-p/386220#M244

Część aktywna i pasywna w tym maszty jest współdzielone.

Pasma są osobne dla każdego operatora. 

• 521
  • 2096
  • 8

Tylko jaka w tym jest logika? Orange stawia maszt, czyli ponosi koszty. Pozwolenia też bierze na siebie. A potem odpala tylko pro forma jeden zakres. A przyjaciele z TM na tym samym maszcie na oranżowych zezwoleniach dają więcej swoim klientom? Ciekawe kto pierwszy uruchomi tam pseudo 5G na 2100 (bo zezwolenie jest)...?

Jako klient Orange liczyłem na więcej po postawieniu tego masztu a tu jest tak, że należałoby się do fuksjowych przenieść, żeby skorzystać...

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2685
  • 14306
  • 71

@Ianus72 Trochę naginasz fakty, zgoda na budowę masztu, to jednio, zgoda na dane pasma to dwa, nie wszyscy w danej lokalizacji mają zgody na wszystkie pasma, ale pewnie się mylę 🤔

• 14481
  • 59512
  • 725

@Ianus72  jak nie wiadomo i ci chodzi....

Druga strona, to zasięg...uważasz, że co to by była za konkurencja między operatorami mającymi taki sam zasięg. Te dane są tajne, ale nie wierzę, że nie ma różnic nawet przy jednym administratorze urządzeń..ot, choćby kwestia dosylu netu i dalszej sieci szkieletowej. Radiolinii i FTTH jako zapewnienie transferu dla wszystkich..

Resztę sobie dopowiedz 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 890
  • 3537
  • 30

@IreneuszCD 

Pozwolenia w ramach N są wspólne, niedawno czytałem Orange ma 1400+ pozwoleń a 3000 nadaje w 5G3600.

Kwestia dosyłu bo to może być osobne, kwestia też pieniędzy. Nikt z nas nie zna umów.

• 521
  • 2096
  • 8

@IreneuszCDnapisał(-a)

@Ianus72 Trochę naginasz fakty, (...) ale pewnie się mylę 🤔

Pewnie się mylisz. Maszt należy do Orange. Pozwolenia wydane dla Orange na wszystkie zakresy oprócz 3500. Co tu jest do naginania? Chyba, że UKE ma nierzetelne dane?

• 521
  • 2096
  • 8

@agat13napisał(-a)

@Ianus72  jak nie wiadomo i ci chodzi....

Druga strona, to zasięg...uważasz, że co to by była za konkurencja między operatorami mającymi taki sam zasięg.

Mam też w pobliżu maszt TM działający w Networks. I TM ma tam już prawdziwe 5G ale Orange tylko 2100. Ale to jest ok. Maszt fuksjowych to ich klienci mają pierwszeństwo. Jak mi nie pasuje mogę operatora zmienić...

Ale tu jest wszystko pomarańczowe a ledwo chodzi na 800 lte gdy TM ma jakby trochę więcej...

• 14481
  • 59512
  • 725

@Ianus72  to, że wspólne widać, że administracja każdym osobna