- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Koszt przyłączenia sieci do domu
To w końcu możesz złożyć to zamówienie na internet czy nie możesz? Nie za bardzo widać sens w tej formie kontroli rodzicielskiej, bo przecież przyłącza są najczęściej na jednego abonenta. Może kabel rodziców ma więcej par do ewentualnego wykorzystania przez Ciebie. Napisz co dalej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@impetiginisationapisał(-a)Podlaczanie sieci szarakom, nam indywidualnym to tez interes, ale o zupelnie innej stopie zwrotu i innym ARPU. Jesli ktos gdzies ma formulke ze koszty przylacza/dorejonizowania maja wyniesc nie wiecej niz X to jak bedzie wiecej to nie robimy bo nie oplaca sie.
Miałem kiedyś taką tabelkę. Dotyczyła przyłączeń buc-ów czyli w żargonie korporacyjnym firm. Nic szczególnego. Kilka formuł i samo się wyliczało po wprowadzeniu kilku wymaganych parametrów. Na zielona OK budujemy do klienta a na czerwono NIE bo koszty zbyt wysokie a spodziewany czas zwrotu z inwestycji zbyt długi. Przyjętych kwot i założeń nie mogę Ci podać bo raz że już nie pamiętam a dwa że to tajemnica firmy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)Może kabel rodziców ma więcej par do ewentualnego wykorzystania przez Ciebie.
no właśnie. Ja mam u siebie rozszyte 5 par. Na dwóch działały kiedyś dwie usługi głosowe i w porywach do dwóch neostrad.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- U rodziców są dwa przewody więc jeden można poprawić do mojego budynku. Mimo, że koło mnie jest słupek z Orange to nie można do mnie poprawić przyłącza bo nie warunków Do tego i jestem zdany na łaskę sąsiadów (całe szczęście moich rodziców) 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
dwa przewody, czy dwie pary?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@poprostumateo a rodzice zapewne zasileni są z tego słupka. Więc jeśli nie ma już wolnych par w słupku rozdzielczym to na nic ci kabel od rodziców.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@poprostumateonapisał(-a)
- U rodziców są dwa przewody więc jeden można poprawić do mojego budynku. Mimo, że koło mnie jest słupek z Orange to nie można do mnie poprawić przyłącza bo nie warunków Do tego i jestem zdany na łaskę sąsiadów (całe szczęście moich rodziców) 😉
Takie rozwiązanie nie ma racji bytu, technicznie nie wykonalne, chyba że kablem LAN się połączysz z rodzicami, ale to nie legalne, temat nie na forum Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@IreneuszCD jeśli mówimy o kablu wieloparowym do rodziców i później od nich jedna para dalej do domu docelowego, to nic w tym nienormalnego jeśli jest zgoda na tranzyt. Wiadomo, że lepiej mieć swoją instalacje, ale i ta będzie działać, byle zrobiona z głową i jeśli będą rezerwy na slupku
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 nic nie wiadomo o instalacji, może dodatkowe pary są nie podłączone, nawet jak je podłączysz, to na bakier z legalnością, bo skoro brak portu, to 2 usługi na jednym łączu, jakoś tego nie widzę.
Zresztą ogarnięty średnio poradzi sobie, ja w temat się nie zgłębiam, nigdy takich instalacji nie robiłem, po LAN tak, ale to w obrębie jednej posesji i jednego abonenta, więc legalna sprawa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@IreneuszCD zaręczam, że taka instalacja tranzytowa jest legalna, o ile każdy z domów ma własną usługę i nie wychodzi ona poza obręb budynku/posesji.