- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Koniec zamówień na sieci miedzianej Orange
@Glutnapisał(-a)
@arthurnapisał(-a)
@Glutnapisał(-a)Zanim jeszcze miałem światłowód to na ODU-IDU, było mi lepiej niż na miedzi.
Jakie miałeś faktyczne prędkości na miedzi?
@arthur 10Mb na ASDL, tak, że słabo było. Tym bardziej, że z czasem to coraz gorzej działało.
Czyli na miedzi nędza. Teraz każde LTE cat. 4 to przebija
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tylko pamiętajcie że 5G w obecnej formie nadaje się tylko do podstawowego użycia. I porównywanie tylko na podstawie prędkości jest krzywdzące. Wiadomo że 10 mbit wygląda biednie ale monitoring na nim sobie postawisz. Na LTE/5G tego nie uczynisz bez pośrednictwa zewnętrznego portalu. Niestety oferta w tej kwestii od lat się nie zmienia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odwracając trochę - ten internet 10 Mb/s nadaje się do monitoringu ale nie nadaje się nawet do podstawowego użycia
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Do monitoringu to raczej upload potrzebny a w opcji ADLS do 10Mbps upload wynosi chyba 1Mbps co jest nieużywalne 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow Zgodzę się, jest okrutnie wolno ale bez otwarcia portów to raczej można sobie monitoring co najwyżej oglądać po sieci lokalnej 🙂
@Kacper3006 Cena kosmiczna i rzekłbym nawet przeszacowana. Czuć że mają monopol na usługi. Prawie jak stare dobre TPSA na miedzi
--------------------------
Scaliłem wpisy
Mikołaj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A a porty Ci chodzi. No to jest uciążliwe, dlatego trzeba się ratować Zerotier lub czymś podobnym.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Kacper3006 Cena kosmiczna i rzekłbym nawet przeszacowana. Czuć że mają monopol na usługi. Prawie jak stare dobre TPSA na miedzi
Monopol mają na pełnej, można powiedzieć że praktycznie jedyny dostawca w wielu miejscowościach w gminie. Nie mówiąc już o tym, że oznaczają adresy mają dostęp do światłowodu do 1Gb/s, jedno to ze nawet takiej oferty nie mają bo najwyższa to 600/60 za aż 120zł, a drugie to okropnie patologiczna praktyka oznaczania domów które nie mają dostępu do światłowodu jako że go mają na internet.gov.pl
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wydaje mi się że zamknięcie sprzedaży wynika z braku pobytu. Umówmy się że obecnie raczej nikt nie wchodzi na sieć ADSL czy VDSL. Nowe domy nie mają wjazdu do miedzi, stare domy kto miał założyć internet/telefon stacjonarny to już to dawno zrobił albo się zmigrował na światłowód. Czyli są koszty utrzymania systemu do sprzedaży ADSL/VDSL a biznesowo nie ma nowych klientów (albo nie ma na tyle że warto dalej starać się sprzedać miedź).
Co do 10Mbps, no mam przyjemność okazjonalnie popracować na ADSLu Orange do 10 Mbps, w realu to jest 6/1. Da się. Nie jest to komfortowe. Światłowód tam będzie w połowie 2027.