Iphone 15 i Wi-Fi Calling wyłączające się samoczynnie

ROZWIĄZANE

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 3
  • 13
  • 2

Miałem podobny problem, tylko u mnie to był iPhone 12. U mnie pomogło kilka rzeczy:sprawdziłem, czy w Ustawienia → Ogólne → To urządzenie była dostępna aktualizacja ustawień operatora, bo czasem to się nie aktualizuje automatycznie 

no i zrobiłem reset ustawień sieciowych (to trzeba potem od nowa wpisać hasła do Wi-Fi, ale warto, bo rozwiązuje różne dziwne problemy z siecią).

Sprawdź te rzeczy, może któreś pomoże. U mnie po tych krokach już się nie wyłącza samo. Daj znać jak poszło.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

Iphone 15 i Wi-Fi Calling wyłączające się samodzielnie

@Samotnicknapisał(-a)

@j131napisał(-a)

A iPhone jest tu inteligentny i zapobiegliwy - jeśli coś jest nie tak to po cichu rezygnuje z nierokującej technologii na rzecz tej, którą uważa za bardziej niezawodną w danym kontekście.

Pierwsze słyszę aby system telefonu sam wyłączał to ustawienie. Co najwyżej tunel się nie zestawia w danej sieci WiFi.

No właśnie - tunel się nie zestawia i nie ma WiFi calling. Jak zwał tak zwał. Ustawienie nie musi się zmienić żeby nie działało.

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Musi być wyjście na UDP 500, 4500 oraz wsparcie dla ipsec passthrough przez firewall.

• 8678
  • 35096
  • 293

W domyślnej konfiguracji ruterów Orange nic nie trzeba zmieniać. W tej konfiguracji prawie wszystkie połączenia wychodzące są przepuszczane, a "ipsec passthrough" nie jest eksponowane (ale zapewne jest wspierane skoro działa). W zasadzie to samo dotyczy wszystkich ruterów z wolnego rynku - jeśli ktoś świadomie czy nie - nie zmieniał konfiguracji na bardziej "bezpieczną", to przyczyna jest prawie na pewno gdzie indziej.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Pomimo mojej szczerej niechęci do iPhona, wyciągnąłem jakiegoś z szuflady i sprawdziłem jak zachowuje się suwak, kiedy odłacze całkowicie wi-fi. Wi-fi calling nie wyłącza się samoczynnie.

PXL_20250719_104725376~2.jpg

• 8678
  • 35096
  • 293

Ten suwak nie gwarantuje że serwis działa. Jeśli się go wyłączy to nie działa, ale jeśli się go włączy to tylko możliwość działania daje.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

@j131Serio? Piszesz to do kogoś, kto zęby zjadł na Swift?  

• 8678
  • 35096
  • 293

Nie wiem o co ci chodzi, nie mam pojęcia co to jest Swift, ale wiem że bez połączenia z internetem nie da się prowadzić rozmowy, niezależnie od tego jak jest skonfigurowany. Mam nadzieję że co do tego się zgadzamy. Co do reszty jestem skłonny przestać się wymądrzać i na tym swój udział w tym wątku zakończyć.