Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Internet światłowodowy Orange na światłowodzie innego dostawcy

janr
Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy

Witam,

sprawa wygląda tak, że chciałbym mieć u siebie Internet światłowodowy Orange jednakże nadal ta opcja jest u mnie niedostępna, ponieważ na moim odcinku ulicy nie ma rozciągniętego światłowodu, a na sąsiedniej ulicy (ok. 50m) jest dostępny światłowód. Mam z sąsiadem wspólny słup i on chce do tego słupa sobie podciągnąć światłowód z lokalnej konkurencyjnej firmy (dzwonił i powiedzieli że bez problemu mu to zrobią) , zatem pytanie moje jest takie czy jak inny dostawca zamontuje światłowód do naszego wspólnego słupa to czy ja wtedy będę miał możliwość dostępu do Internetu świadłowodowego z Orange?

Zależy mi, ponieważ większość usług już mam w pakiecie Orange więc wolałbym mieć światłowód Orange niż innego dostawcy.

Pozdrawiam

* Przeniesione z działu Internet domowy – moderator Kinga

23 ODPOW. 23
byczyn_86
Poziom 37, Nawigator Galaktyczny

@janr Niestety nie bedzie takiej mozliwości. Jeżeli konkurencja nie wspólpracuje z Orange (a pewnie nie) to nie zgodzi sie na udostepnienie swiatlowodu

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Tak naprawdę ciężko to ustalić. Orange działa też na łączach innych firm, jednak ukończenie fizycznej instalacji nie oznacza automatycznego wpięcia w systemu sprzedażowe Orange. Orange na dziś nie zbierać chęci od klientów indywidualnych co do potencjalnego zainteresowania światłowodem. Może po nowym roku pojawią się nowe akcje.
janr
Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy

Właśnie wydaje mi się, że współpracują bo na tej sąsiedniej ulicy światłowód rozkładała na pewno ta druga firma a niektórzy mają tam Internet światłowodowy z Orange. Nawet po wpisaniu któregoś z adresów tej sąsiedniej ulicy na mapce zasięgu Orange mają dostępną usługę.

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Więc kwestia ustalenia współpracy. Niestety nie masz wpływu na to kiedy to nastąpi.
byczyn_86
Poziom 37, Nawigator Galaktyczny

@Piotrekk85 Ale skoro dla Orange nie ma mozliwosci podlaczenia to czy po wykonaniu przylacza przez konkurencje Orange wtedy nagle go podłaczy? Dziwne to troche. 

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Dam przykład moich okolic - podolsztyńskie gminy. Nexera poza POPC podłącza adresy komercyjnie. Nexera jest tylko operatorem hurtowym. Więc Orange się pojawia po pewnym czasie.

W innych regionach kraju są też inne lokalne firmy. Kwestia woli współpracy.

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@janr Skoro sąsiad dzwonił i dowiedział się, że o stała ja jest możliwa to i Ty możesz zadzwonić. Podczas rozmowy spytaj czy mają umowę ramową z Orange i czy honorują układ usługi innego operatora na swoich zasobach. Na infolinii Orange też możesz zadać to pytanie ( lub na czacie) mówiąc, że masz net tu i tu z tej o tej firmy u chciałbyś wiedzieć czy możesz mieć net Orange. Informacja to podstawa... Wiesz, że ludzie mają na sąsiedniej ulicy taki duet więc zapytaj ich jak załatwili ten mariaż i tyle... koniec języka za przewodnika

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Na infolinii orange nic się nie dowiesz póki adres nie będzie wpięty w systemy sprzedażowe.
agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@Piotrekk85 Tylko info o umowie świadczenia usług z tą firmą