Nie można wyświetlić tego widżeta.

Dwa przyłącza w jednym lokalu

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 399
  • 1797
  • 5

Witajcie. Mam do Was pytanie. Otóż podczas budowy przyłącza panowie technicy założyli do mojego budynku światłowód i ośmiożyłowy kabel. Natomiast ja na gniazdu nie mogę się tego doszukać. Pytanie jest z goła inne. Chodzi o możliwość podłączenia więcej niż jednego gniazdka w mieszkaniu. Przykładowo Orange+Orange BSA. Dwie usługi. Wrzucam fotkę jak to u mnie wygląda. Myślicie że można to jeszcze podzielić czy trzeba ciągnąć nowy kabel do mieszkania ? A może w ogóle nie jest to możliwe i każde mieszkanie/dom to jedno przyłącze? Z dawnych czasów to nie robili problemów jak ktoś chciał dwie linie telefoniczne.gniazdko światłowodowe Orangegniazdko światłowodowe Orange

15 ODPOW. 15

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1295
  • 3132
  • 31

@maciejnet  masz tutaj dociągnięte jedno włókno w mikrorurce do gniazda a potem pathcord. 

Chcesz to rozdzielić?

Techniczne to pewnie wiele rzeczy mozna ale tu trzeba kolejnego włókna pod drugie gniazdo.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2792
  • 10325
  • 54

@maciejnet Ogólnie sieć jest tak budowana aby zapewnić procentowe pokrycie w stosunku do liczby lokali w budynku. Nie mogę podać dokladnych danych bo to tajemnica służbowa ale przykładowo Orange zapewnia pokrycie na poziomie 80% a inny operator na poziomie 60%. Z założenia więc w budynku który ma 100 lokali nigdy wszyscy nie będą mieć usług u jednego operatora. Jeśli więc chcesz drugą linię to komuś trzeba będzie zabrać. Problem w tym że deweloperzy czy operatorzy (to zalezy od ustaleń)  układają do mieszkań kabel z jednym włóknem. Dołożenie drugiego zazwyczaj jest bardzo upierdliwe i operatorzy tego nie chcą robić. Efekt końcowy: odmowa z uwagi na brak możliwości technicznych.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14539
  • 59719
  • 730

@maciejnet  ciekawe jest to, co piszesz 

Na fotce to wygląda jakby to było gniazdo, ale w puszce pośredniej ( takiej dla kilku abonentów) z tacką zapasu. 

Z kolei mikrorurka jest doziemna, a więc nie instaluje się takich w budynkach wielorodzinnych. 

Swoją drogą w mikrorurkę można dołożyć włókna, a nie ma zakazu posiadania dwóch usług w lokalu..Dopprecyzujesz dlaczego jest mikrorurka i czy z niej wychodzi więcej wlokien- gdzie jest pozostałe wspomniane 7? 

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 844
  • 3514
  • 18

A to  nie jest standardowa instalacja FTTH? Tam pewnie ma 2 włókna: główne i zapasowe.

• 399
  • 1797
  • 5

Doprecyzowując jest to instalacja doziemna pod domek. Będąc podczas jej montażu widziałem że kabel który był spawany miał więcej niż 1 żyłę szklaną. Technik wspominał że jest to 8 żyłowy kabel. Natomiast gniazdko nie było przedmiotem montażu, po prostu wyciągnęli gotowe z opakowania. Minęło wiele lat i pojawiła się potrzeba kolejnego internetu w tym samym domu. Ciekawe jak samo Orange podchodzi to takich tematów. Wiadomo, że zdarza się to rzadko, ale z biegiem czasu wraz z wypełnieniem sieci będzie więcej chętnych na podwójne instalacje do domów.

Patrząc nawet na swoje zdjęcie to widzę możliwość wstawienia dodatkowego zielonego portu-gniazda (nie wiem jak to dokładnie nazwać) dla kolejnego światłowodu. Nie trzeba w ten sposób nawet rozwalać gniazd i robić nowych instalacji wewnątrz lokalu.

dodatkowe miejsce na kolejny port światłowodowydodatkowe miejsce na kolejny port światłowodowy

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6805
  • 27879
  • 223

@maciejnet 

Gniazdko może i wyciągnął z torby, ale światłowód musiał jakoś do niego wsadzić.

U mnie do gniazdka identycznego jak u ciebie wchodzi bezpośrednio kabel z ziemi, dwuwłóknowy. Tylko jedno jest wspawane, drugie jest pozawijane w gniazdu. U ciebie coś przed tym gniazdkiem musi jeszcze być, i tam może jest jak się dobrać do tych dodatkowych włókien.

Tak czy owak, po prostu spróbuj zamówić drugą usługę, czy się da czy nie wyjdzie w praniu.

Był już podobny wątek z konkluzją że i owszem da się.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 5505
  • 18668
  • 186

Wygląda na to, że w samym gniazdku da się zrobić "drugą" linię. Osobiście korzystałem z takiego rozwiązania, że miałem przez pewien czas światłowód od dwóch dostawców... Kluczowe jest czy na sieci jest możliwość kolejnego przyłącza na koncentratorze do którego masz istniejące podłączenie. Najprościej będzie spróbować zawrzeć umowę u dostawcy.

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 844
  • 3514
  • 18

@Misiek62A nie będzie jakiejś informacji,  że slot jest zajęty?

• 399
  • 1797
  • 5

Dzięki panowie, składam zamówienie i dam znać co z tego wyszło 🙂