Czy pojemność sieci zależy od ustawionej przepustowości na sektorach?

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

Hej przeglądałem sobie artykuły na speedtest pl i zaszedłem tak daleko, że aż zahaczyłem o artykuł o sieci Orange podczas OWF i mam takie pytania:

1. Co to te nośne? - w zdjęciu poniżej "Mamy do czynienia z mobilną stacją bazową obsługującą 3 nośne LTE"

2. Piszą, że "Obsługiwane są 2 sektory, więc samo moduły LTE są w stanie obsłużyć ruch nieprzekraczający 800 Mbit/s" - co to oznacza, że BTS może obsłużyć ruch do max. 800 Mbit/s?

3. Czy ten ruch nie przekraczający 800 Mbit/s ustawia się na sektorach czy na innych urządzeniach na stacji, a jak tak to jakich urządzeniach?

Źródło:

ign24467_0-1746896901962.png

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8689
  • 35136
  • 293

Ruchu się nie ustawia. Te urządzenia maja po prostu taką maksymalną przepustowość. Radiolinia do której są podłączone ma większą, więc nie powinna być wąskim gardłem. Nośne to chyba skrót myślowy od częstotliwości nośnych, czy "pasm" jak to się tu najczęściej nazywa.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

15 ODPOW. 15

• 8689
  • 35136
  • 293

Ruchu się nie ustawia. Te urządzenia maja po prostu taką maksymalną przepustowość. Radiolinia do której są podłączone ma większą, więc nie powinna być wąskim gardłem. Nośne to chyba skrót myślowy od częstotliwości nośnych, czy "pasm" jak to się tu najczęściej nazywa.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15598
  • 64189
  • 825

@ign24467  nośne to w rozumieniu operatora częstotliwości pracy danego nadajnika. Sektory to ilość paneli i obszar, które obsługują. Przy trzech.  sektorach mamy pokrycie kąta 120 stopni każdym, a przy czterech 90

Jeden czy dwa, to też tylko kąt nadawania 120 stopni w zależności od kierunku ustawienia.

BTS to jak żywy organizm. Ma przepustowość max zależna od zasilenia i potrzeb. Ruch i zarządzanie nim rozkłada się dynamicznie, zależnie od sytuacji. 

Stąd przeciążone anteny sektorowe, a nie cały BTS 

• 390
  • 1168
  • 1

@agat13 czyli te 800 Mbit/s (opisane w powyższym artykule) jest ustawione na każdy sektor z osobna?

Np. 800 Mbit/s (max. przepustowość) [podzielić na] 2 Mbit/s (dla każdego użytkownika) = max. 400 użytkowników

• 15598
  • 64189
  • 825

@ign24467  to tak nie działa. Prawdopodobnie pasmo dostępne jest dla wszystkich sektorów nadajnika i rozdzielane według potrzeb. Pomyśl, gdzie logika, kiedy jeden sektor byłby przeciążony, a inny prawie pusty i dynamicznie by to nie było zrównoważone? 

Nie ma takiej możliwości, aby każdy miał swój przydział netu, bo to zależy głównie od wykorzystania i potrzeb. Jeden streamuje, a drugi tylko SMS-uje czy czyta pocztę. To naprawdę dynamicznie pracuje dostosowując się do ruchu w sieci i w sektorach.

• 8689
  • 35136
  • 293

Nie, to jest tak jak napisalem maksymalna przepustowość każdego z tych urządzeń. Niczego się tu nie ustawia bo i po co?

• 390
  • 1168
  • 1

@agat13 a co jeśli na jednym sektorze jest tylko 800, 1800 i 2100 MHz, a na drugim tylko 900 i 2600 MHz - to co wtedy?

I bez urazy, ale myślałem, że jak załóżmy jest BTS i są dwa sektory - jeden z nich idzie na zachód (i nikt do niego się nie loguje), drugi na wschód i ten wschodni się przeciąża, to ten zachodni sektor jest wolny i internet z niego jest szybszy niż z tego sektora wschodniego bo nikt z niego nie korzysta

• 8689
  • 35136
  • 293

o co pytasz?
Stacji w ktorej poszczególne sektory mają inne pasma raczej się nie buduje, nawet tymczasowo. A nawet gdyby, to wąskim gardłem może być każdy element systemu - operator najlepiej wie który, w teorii się nie ma po co do tego przymierzać, jeśli nie planujesz zatrudnić się przy projektowaniu sieci.

* Edytowałem wpis i poprawiłem jego czytelność - Wiktor

• 15598
  • 64189
  • 825

@ign24467 vwszystkie sektory mają wszystkie dostępne pasma. BTS działa wtedy dookólnie

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Co to jest "pojemność"? W rozumieniu maksymalnej łącznej liczby przesłanych danych w jednym momencie (np. Światowid 2Gb) czy liczby użytkowników obsługiwanych (czynnie lub biernie) przez BTS?