- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Hej przeglądałem sobie artykuły na speedtest pl i zaszedłem tak daleko, że aż zahaczyłem o artykuł o sieci Orange podczas OWF i mam takie pytania:
1. Co to te nośne? - w zdjęciu poniżej "Mamy do czynienia z mobilną stacją bazową obsługującą 3 nośne LTE"
2. Piszą, że "Obsługiwane są 2 sektory, więc samo moduły LTE są w stanie obsłużyć ruch nieprzekraczający 800 Mbit/s" - co to oznacza, że BTS może obsłużyć ruch do max. 800 Mbit/s?
3. Czy ten ruch nie przekraczający 800 Mbit/s ustawia się na sektorach czy na innych urządzeniach na stacji, a jak tak to jakich urządzeniach?
Źródło:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy pojemność sieci zależy od ustawionej przepustowości na sektorach?
@ign24467 nośne to w rozumieniu operatora częstotliwości pracy danego nadajnika. Sektory to ilość paneli i obszar, które obsługują. Przy trzech. sektorach mamy pokrycie kąta 120 stopni każdym, a przy czterech 90
Jeden czy dwa, to też tylko kąt nadawania 120 stopni w zależności od kierunku ustawienia.
BTS to jak żywy organizm. Ma przepustowość max zależna od zasilenia i potrzeb. Ruch i zarządzanie nim rozkłada się dynamicznie, zależnie od sytuacji.
Stąd przeciążone anteny sektorowe, a nie cały BTS
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 czyli te 800 Mbit/s (opisane w powyższym artykule) jest ustawione na każdy sektor z osobna?
Np. 800 Mbit/s (max. przepustowość) [podzielić na] 2 Mbit/s (dla każdego użytkownika) = max. 400 użytkowników
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ign24467 to tak nie działa. Prawdopodobnie pasmo dostępne jest dla wszystkich sektorów nadajnika i rozdzielane według potrzeb. Pomyśl, gdzie logika, kiedy jeden sektor byłby przeciążony, a inny prawie pusty i dynamicznie by to nie było zrównoważone?
Nie ma takiej możliwości, aby każdy miał swój przydział netu, bo to zależy głównie od wykorzystania i potrzeb. Jeden streamuje, a drugi tylko SMS-uje czy czyta pocztę. To naprawdę dynamicznie pracuje dostosowując się do ruchu w sieci i w sektorach.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 a co jeśli na jednym sektorze jest tylko 800, 1800 i 2100 MHz, a na drugim tylko 900 i 2600 MHz - to co wtedy?
I bez urazy, ale myślałem, że jak załóżmy jest BTS i są dwa sektory - jeden z nich idzie na zachód (i nikt do niego się nie loguje), drugi na wschód i ten wschodni się przeciąża, to ten zachodni sektor jest wolny i internet z niego jest szybszy niż z tego sektora wschodniego bo nikt z niego nie korzysta
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
o co pytasz?
Stacji w ktorej poszczególne sektory mają inne pasma raczej się nie buduje, nawet tymczasowo. A nawet gdyby, to wąskim gardłem może być każdy element systemu - operator najlepiej wie który, w teorii się nie ma po co do tego przymierzać, jeśli nie planujesz zatrudnić się przy projektowaniu sieci.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ign24467 vwszystkie sektory mają wszystkie dostępne pasma. BTS działa wtedy dookólnie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »