- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy dodatkowa antena poprawi szybkość mojego internetu mobilnego?
@ketrasaArtur niezupełnie. Zastosowanie anteny np w centrum miasta i przy skraju zasięgu kilku nadajników czasem zaszkodzi, a nie pomoże. Tym bardziej, gdy są przeciążone. Odpowiedź nie jest więc jednoznaczna bez poznania przybliżonych warunków zewnętrznych BTS-ów
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 najlepszym rozwiązaniem było by na żywo sprawdzenie działania w różnym układzie urządzeń, czy to zewnętrzne, czy wewnętrzne. Z opisu to można tylko sugerować, w jakim kierunku można iść, aby poprawić parametry.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To różnie bywa, jeżeli np. sygnał skacze po nadajnikach to antena może spowodować że sygnał będzie się trzymać jednego nadajnika. W takim przypadku lepszy będzie model ZTE 889 Pro który ma anteny bardziej kierunkowe.
Natomiast zakup tylko anteny do posiadanego routera... jeżeli kabel będzie dłuższy to będzie działać jak tłumik sygnału i efekt może być wręcz odwrotny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziwna sprawa bo blisko są dwa BTSy na Mszczonowska i Strobowska. Jeśli LTE kuleje to pewnie przez ruch w sieci, ale 5G powinno być ok.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@artur912 to też różnie bywa. 5G nie zawsze załatwi sprawę, jak nadajnik przeciążony.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na Strobowskiej są tylko pasma 700 i 800 czyli bieda nie warta uwagi. Mszczonowska faktycznie ma wszystko ale nie wiadomo jak sektory.
Z tego co widzę tam wybiera się Play który ma wszystkie pasma LTE 800/900/1800/2100/2600 i 5G 2100.
Ps. gdybyś podał numer domu na Trzcińskiej to można by dokładniej to określić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Chciałobym podzielać Wasz entuzjazm, że na bts search są aktualne dane.... 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Aktualne dane są wyłącznie na https://si2pem.gov.pl , po pomiarach PEM.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Timplusnapisał(-a)...
Mnie jest potrzebny anteny mobilny do internet czy raczej nie
...
Konkretne pytanie, ale dane nieprecyzyjne. Widać pomiary zarówno szybkości internetu mobilnego jak i stacjonarnego (WiFi). "Antena do internetu" jest urządzeniem stacjonarnym, podobnie jak łącze FTTH na którym były robione pomiary po WiFi. Jeśli:
1). pytasz, czy potrzebna ci ona w tym samym miejscu w którym masz to WiFi (FTTH 300/50 sądząc po wynikach działa bez zarzutu), to odpowiedź jest NIE, masz już lepsze łącze stałe, korzystaj z niego (VoWiFi, dane mobilne możesz wyłączyć gdy jesteś w zasięgu WiFi, ale nie musisz - w każdym dodatkowy internet z "anteny do internetu" nie jest ci potrzebny). Natomiast jeśli:
2). pomiary po WiFi były robione gdzie indziej, i pytasz o to miejsce gdzie konkretnie były robione te pomiary (na Trzcińskiej, w budynku), to owszem antena zewnętrzna (a właściwie zestaw ODU-IDU; tylko pamiętaj że to dość droga inwestycja) mógłby poprawić sytuację (choć weź pod uwagę szczegółowe rozważania przedpisców). Ale mógłby też nie poprawić. Lepszym rozwiązaniem byłoby doprowadzenie FTTH do tej lokalizacji (jeśli go nie ma) i korzystanie jak w punkcie pierwszym.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Zeuseknapisał(-a)Aktualne dane są wyłącznie na https://si2pem.gov.pl , po pomiarach PEM.
Pewnie, tylko skąd przekonanie, że pomimo pomiarów , dany BTS już nadaje konkretne pasmo na stałe? W mojej miejscowości są BTSy, które uzyskały certyfikaty PEM na 3500 w maju, dopiero w grudniu jeden z nich zaczął nadawać.