- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy dodatkowa antena poprawi szybkość mojego internetu mobilnego?
Witam Państwo
Mam taki internet orange mobilny taki szybkość
Mnie jest potrzebny anteny mobilny do internet czy raczej nie
Pozdrawiam
Serdecznie
Mieszkam miejscowości Skierniewice trzcińska
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć @Timplus
Z internetu mobilnego korzystasz ze smartfona czy routera mobilnego? Widzę na mapie zasięgu Orange https://www.orange.pl/view/mapazasiegu?footerlink=true&_ga=2.91124186.137881156.1555393363-119588773...Trzcińska, Skierniewice, Polska widzę u Ciebie że w cześci łapie u Ciebie technologię 5G do 1050 Mb/s. Natomiast 5G do 370 Mb/s obejmuje całą ulicę trzcińską, 4G/LTE obejmuje całą ta ulice a agregację pasm LTE bywa to różnie 🙂
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na północy Skierniewic jest to najlepsze 5G, stacje nadawcze Orange znajdują się na ulicy Zwierzynieckiej, Mszczonowskiej oraz Jagiellońskiej. Masz tutaj wszystkie stacje nadawcze (te bez 5G też) Orange w Skierniewicach. Super byłoby jakbyś wskazał który nadajnik jest najbliżej Ciebie i czy masz antenę wewnątrz domu i czy na zewnątrz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@deest wydaję mi się, że przyczyną słabego sygnału/prędkości internetu mobilnego zarówno w technologii 5G/4G u kolegi @Timplus jest przeciążony nadajnik, zbyt duża odległość do nadajnika lub Orange prowadzi prace modernizacyjne na danym nadajniku.
@Timplus najlepszym rozwiązaniem aby sprawdzić z jakiego nadajnika korzystasz jest sprawdzenie go w aplikacji NetMonster. Możesz również sprawdzić czy na nadajniku nie występują jakieś utrudnienia.
Żeby sprawdzić, czy w sieci Orange są utrudnienia wyślij SMS-a na numer 1533 o treści DIAGNOZUJ (koszt SMS-a zgodny z Twoim planem taryfowym).
Zwróć uwagę na następujące rzeczy:
• Sprawdzimy numer, z którego wyślesz SMS - nie możesz wybrać innego numeru do diagnostyki.
• Sprawdzimy tylko obszar, z którego wyślesz SMS - nie możesz wskazać innego miejsca.
• SMS nie działa w ofercie Flex.
Po wysyłce SMS-a otrzymasz wiadomość od Orange czy w lokalizacji, w której przebywasz, występują utrudnienia.
- Jeśli tak, to otrzymasz też informację o ich rodzaju i przewidywanej dacie zakończenia (jeżeli jest znana).
Więcej informacji znajdziesz w tym linku: Sprawdzenie zasięgu w Orange https://www.orange.pl/omnibook/sprawdzenie-zasiegu-w-orange#
Jesli chodzi o prace modernizacyjne na nadajnikach to są po to aby przystosować nadajniki do technologii 5G oraz aktywację LTE na paśmie 900 MHz.
W czasie prac modernizacyjnych możesz zauważyć następujące problemy:
- Nie masz zasięgu lub jest on słaby,
- Połączenia są słabej jakości,
- Internet nie działa szybko,
- Są problemy z nawiązywaniem połączeń,
- Połączenia są zrywane.
Więcej informacji znajdziesz w tym linku: Prace modernizacyjne sieci mobilnej https://www.orange.pl/omnibook/prace-modernizacyjne-sieci-mobilnej#
Warto również zajrzeć do tego artykułu który jest w Bazie wiedzy tutaj na forum na temat Problem z zasięgiem sieci komórkowej / Problem z internetem mobilnym - co zrobić? https://nasz.orange.pl/t5/Baza-wiedzy-Sie%C4%87-i-dost%C4%99pno%C5%9B%C4%87/Problem-z-zasi%C4%99giem...
Jest w tym linku pkt Jak poprawić zasięg internetu mobilnego? Jest wskazane Co nalezy zrobić w takiej sytuacji?
1. W pierwszej kolejności spróbuj ustawić router w miejscu o jak najlepszym zasięgu. Często będzie to miejsce blisko okna. W ustaleniu tego miejsca pomoże ekran na urządzeniu lub strona konfiguracyjna routera. Warto też zrobić tzw. "test krzyżowy". Polega on na tym, że należny przełożyć kartę do innego urządzenia, przykładowo telefonu. Gdyby tam zasięg był zdecydowanie lepszy, znaczy że coś nie tak jest z naszym routerem. Wtedy warto skorzystać z gwarancji.
2. W ustawieniach urządzenia (w routerach na stronie konfiguracyjnej - adres znajdziesz w instrukcji - przykładowo 192.168.1.1) jest też możliwość zmiana trybu pracy sieci, tak jak na telefonie. Spróbuj ustawić "na sztywno" tylko 4G/LTE. Wtedy przetestuj działanie. Gdyby nie pomogło, wtedy zmień na tylko 3G/WCDMA.
3. Możesz rozważyć zakup anteny zewnętrznej.
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Pablo5 jak widzę po Wi-Fi super prędkość, więc tutaj problemu nie widzę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Timplus Niskie prędkości najczęściej wynikają z dużego obciążenia nadajnika, z prac modernizacyjnych, sporadycznie od zakłóceń. Warto na czacie lub infolinii poinformować operatora o niskich prędkościach internetu mobilnego.
Na screen-ie widać, że sygnał masz na poziomie 4/5 kresek, więc nie jest słaby. Fakt, ten wskaźnik komórkowy, to tylko sugestia, ale widać, że nie jesteś na granicy zasięgu.
Podajesz wyniki również internetu stacjonarnego, więc korzystaj z niego, natomiast mobilnego używaj awaryjnie, lub jak wyjdziesz z poza zasięgu WiFi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@TimplusPokaż parametry sygnału z aplikacji netmonster. Bez tego to wróżenie z fusów.... Kreski na top bar niewiele mówią...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Timplus ulica dość długa i jakbyś podał w przybliżeniu przy jakim skrzyżowaniu ulic potrzebujesz to sprawdzić
W przypadku lokalizacji, gdzie jest dookoła kilka nadajników antena zewnętrzna czy ODU/IDU mogą poprawić zasięg pod warunkiem, że nadajniki nie są przeciążone
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sytuację poprawi jedynie zakup zewnętrznego routera np. ZTE 889.
Po kropkach na wykresie widzę że osiągi do 400Mb, to może sugerować obciążony nadajnik.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Widać, że temat uległ zmianie, więc nawiązując odpowiedzią do tematu:
@Timplus tak, antena zewnętrzna poprawi jakość internetu mobilnego w routerze, wtedy można połączyć po WiFi komórkę. Jako zestaw z zewnętrznym urządzeniem do poprawy jakości sygnału jak i prędkości internetu proponuję zestawy ZTE, dostępne w sklepie Orange:
https://www.orange.pl/esklep/zestawy/zte
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »