- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Miał ktoś sytuacje że na stronie internet.gov miał termin budowy światłowodu na wyrost ale mimo to i tak mu szybciej zrobili? W skrócie u mnie jest napisane że dostępność usług będzie 31.12.2026r ale kilka dni temu zakończyli budować u mnie światłowód i kabel mam już przy ogrodzeniu. Beneficjent to PŚO jakby to miało jakies znaczenie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć @XKenziX
Jeśli chodzi o dostępność usługi to w praktyce należy traktować to jako termin orientacyjny. W większości przypadków świadczenie usług następuje po tym terminie ale zdarzają się wyjątki np usługa jest dostępna znacznie szybciej, nawet w ciągu kilku tygodni lub miesięcy, ponieważ daty te są orientacyjne i zależą od lokalnej inwestycji operatora, która może się przyspieszyć, jeśli jest duży popyt (zgłoszenia potrzeb) lub dobra realizacja prac budowlanych w okolicy. Wiele osób potwierdza, że daty należy traktować elastycznie, a realny czas dostawy zależy od postępów prac i intensywności budowy w danym rejonie, a nie tylko od terminu wskazanego na portalu internet gov.pl Jeśli w Twojej okolicy trwają prace, to podłączenie może nastąpić w ciągu kilku dni lub tygodni, nawet jeśli w systemie masz odległy termin.
Najlepszym rozwiązaniem jest śledzenie statusu na stronie internet gov.pl dla swojego adresu oraz sprawdzanie dostępności światłowodu u lokalnych dostawców np na stronie Orange Mapa zasiegu po wpisaniu swojego adresu pod tym linkiem https://www.orange.pl/view/mapazasiegu?footerlink=true&_ga=2.91124186.137881156.1555393363-119588773...
Zachęcam również do zgłoszenia chęci podłączenia światłowodu na stronie operatora Orange pod tym linkiem https://www.orange.pl/zobacz/swiatlowod-zgloszenie
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy światłowód będzie dostępny przed terminem oddania podanym na internet.gov.pl?
@XKenziX budowa to jedna, a sygnał na kablu to drugie. Sprawdź na stronie Orange, czy usługa jest już dostępna pod Twoim adresem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy światłowód będzie dostępny przed terminem oddania podanym na internet.gov.pl?
Musi być zakończona cała inwestycja, a nie tylko Twój budynek.
U mnie w regionie jak budowało PŚO to ci pierwsi czekali jeszcze z 6 mc. Co nie znaczy że tu też tak będzie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
U mnie jest to trochę skomplikowane bo ja mieszkam na osiedlu co ma własną miejscowość przez to że gmina nie chciała nas przejąć więc wszystko załatwiamy pomiędzy sąsiadamy, jest tu okolo 150 domów a kilka metrów dalej jest już inna miejscowość wiec jak mam traktować inwestycje jako całą?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@XKenziX tak, to co widnieje na stronie, to komunikat z terminem ostatecznym. Bezpiecznym dla całego projektu.
Oczywiście może mieć się nijak do realiów, bo te miejscowości, które mają taki sam termin mogą być realizowane po kolei i np w połowie przyszłego roku. To termin graniczny dla całej dużej inwestycji.
Myslez,że operator podzielił na etapy, bo każdy chce zrobić , oddać i kasę brać, czyli odzyskać to, co włożyły w inwestycje
Jak jest sieć, to myślę, że kwestia 2-3 miesięcy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć @XKenziX
Jeśli chodzi o dostępność usługi to w praktyce należy traktować to jako termin orientacyjny. W większości przypadków świadczenie usług następuje po tym terminie ale zdarzają się wyjątki np usługa jest dostępna znacznie szybciej, nawet w ciągu kilku tygodni lub miesięcy, ponieważ daty te są orientacyjne i zależą od lokalnej inwestycji operatora, która może się przyspieszyć, jeśli jest duży popyt (zgłoszenia potrzeb) lub dobra realizacja prac budowlanych w okolicy. Wiele osób potwierdza, że daty należy traktować elastycznie, a realny czas dostawy zależy od postępów prac i intensywności budowy w danym rejonie, a nie tylko od terminu wskazanego na portalu internet gov.pl Jeśli w Twojej okolicy trwają prace, to podłączenie może nastąpić w ciągu kilku dni lub tygodni, nawet jeśli w systemie masz odległy termin.
Najlepszym rozwiązaniem jest śledzenie statusu na stronie internet gov.pl dla swojego adresu oraz sprawdzanie dostępności światłowodu u lokalnych dostawców np na stronie Orange Mapa zasiegu po wpisaniu swojego adresu pod tym linkiem https://www.orange.pl/view/mapazasiegu?footerlink=true&_ga=2.91124186.137881156.1555393363-119588773...
Zachęcam również do zgłoszenia chęci podłączenia światłowodu na stronie operatora Orange pod tym linkiem https://www.orange.pl/zobacz/swiatlowod-zgloszenie
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja bym nie liczył na szybki postęp prac po zakończeniu kopania. Do tego potrzeba jeszcze ciągłości sygnału a z tym bywa różnie. U mnie światłowód był pod działką we wrześniu a od miesiąca mam taki uroczy komunikat na stronie orange i ndal nie mogę podpisać umowy bo ten link nigdzie nie prowadzi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@XKenziXnapisał(-a)...
kilka dni temu zakończyli budować u mnie światłowód i kabel mam już przy ogrodzeniu
...
U mnie od zakończenia prac ziemnych do etapu instalacji minęło kilka miesięcy. A jeszcze pandemia była, zima (więc w ziemi ciężko szło kopanie), więc się jeszcze bardziej przeciągnęło. YMMV.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ralliartur A na stronach operatorów sprawdzałeś czy możesz zamówić pod swój adres?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Z tego co zauważyłem to przy wyjeździe z osiedla zostawili jakiś kabel pomarańczowy wychodzący z ziemi więc obstawiam że jeszcze do centrali czy coś w tym stylu muszą podpiąć, z tego co czytałem to operatorzy do 10 dnia każdego miesiąca aktualizują informacje o adresach więc jeśli ma być to pewnie na stronie PŚO będzie informacja o moim adresie.
----------------------------------
Poprawiłem czytelność
Mikołaj
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »