Brak internetu 5G w centrum Warszawy

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 30
  • 0

Jakieś dwa miesiące temu zgłaszałem do Orange kłopoty z połączeniem w okolicy dworca Centralnego (hala górna, dolne przejście) w Warszawie. Wygląda to tak, że nie da się słuchać streamowanej muzyki, bo co chwilę przerywa, rozmowy telefoniczne rozpoczęte nawet w wysokiej jakości spadają do jakości starego telefonu albo są po prostu przerywane. Ewidentny problem po stronie Orange.

Ostatnio musiałem kogoś odprowadzić i na peronie I jest zasięg, niemal pełny, ale internetu nie ma. Nie dało się wejść na żadną stronę. Problemy wciąż trwają. Czy aby mieć możliwość korzystania z internetu mając zasięg 5G w centrum Warszawy muszę zmienić sieć?

IMG_2497.jpegIMG_2498.jpeg

Mapa zasięgu Orange pokazuje, że przy Centrum Nauki Kopernik jest pełny zasięg 5G do 1050 Mb/s. Zachęcony tą informacją stwierdziłem, że odbędę w tym miejscu call na Zoomie. Jakież było moje zdziwienie, gdy call był szarpany, przerywany, nie dało się normalnie rozmawiać. Wyłączyłem wysyłanie i odbieranie obrazu z kamerki, to był call 100% głosowy. Pomogło dopiero to, jak przeniosłem się w okolicę Wybrzeża Kościuszkowskiego. Wtedy można powiedzieć że dało się prawie normalnie rozmawiać bo zarówno ja jak i inni uczestnicy calla prosili o powtórzenie bo połączenie ze mną było najgorszej jakości, pozostali mogli bez problemów korzystać z kamerek i słyszalność u nich była dobra. Wielokrotnie korzystałem z tego urządzenia w celu rozmów na Zoomie, to był pierwszy raz który mnie tak zszokował, bo praktycznie w centrum Warszawy w sieci Orange nie da się pracować, nawet w tak podstawowym zakresie jak transmisja tylko głosu.

Czy aby móc korzystać z normalnego internetu w centrum Warszawy muszę zmienić sieć?

Los rzucił mnie do sklepu Decathlon na Przyczółkowej w Warszawie. Wg mapy zasięgu Orange jest tam piękny zasięg 5G. Nic bardziej mylnego. Jak to możliwe, że w takim miejscu, wg mapy pokrytym, aby skorzystać z internetu mobilnego od Orange trzeba wychodzić na zewnątrz?

18 ODPOW. 18

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2242
  • 10127
  • 72

@yoy  pokaż parametry z aplikacji NetMonster, bo tak to nie wiele wiemy.

kreski to nie wszystko.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3248
  • 13618
  • 133

Cześć @yoy 

Jesli w czasie słuchania muzyki masz przerywanie i rozmowy telefoniczne są złej jakości, lub przerywa Ci rozmowę to może świadczyć o tym, że mogą trwać prace modernizacyjnej sieci mobilnej  W czasie prac modernizacyjnych sieci mobilnej mogą wystąpić następujące problemy: 

• Nie masz zasięgu lub jest on słaby,
  • Połączenia są słabej jakości,
  • Internet nie działa szybko,
  • Są problemy z nawiązywaniem połączeń,
  • Połączenia są zrywane.

Więcej informacji o pracach modernizacyjnych znajdziesz pod tym linkiem w poradniku Orange Prace modernizacyjne sieci mobilnej  https://www.orange.pl/omnibook/prace-modernizacyjne-sieci-mobilnej

Jeszcze myśle tutaj o awarii nadajnika BTS z którego łaczy Twój smartfon. Możesz sprawdzic czy w Twojej okolicy nie wystepują jakies utrudnienia w sieci mobilnej

Żeby sprawdzić, czy w sieci mobilnej Orange są utrudnienia wyślij SMS-a na numer 1533 o treści DIAGNOZUJ (koszt SMS-a zgodny z Twoim planem taryfowym). 

Ważne
Zwróć uwagę na następujące rzeczy:
•    Sprawdzenie dotyczy tylko sieci mobilnej
•    Sprawdzimy numer, z którego wyślesz SMS - nie możesz wybrać innego numeru do diagnostyki.
•    Sprawdzimy tylko obszar, z którego wyślesz SMS - nie możesz wskazać innego miejsca.
•    SMS nie działa w ofercie Flex.

Po wysyłce SMS-a otrzymasz wiadomość od Orange czy w lokalizacji, w której przebywasz, występują utrudnienia w sieci mobilnej.

Więcej informacji znajdzie w kolejnym poradniku Orange pod tym linkiem Sprawdzenie zasięgu w Orange https://www.orange.pl/omnibook/sprawdzenie-zasiegu-w-orange

Miłej niedzieli 😎

Pozdrawiam 🙂

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2242
  • 10127
  • 72

@yoy napisał(-a)

Los rzucił mnie do sklepu Decathlon na Przyczółkowej w Warszawie. Wg mapy zasięgu Orange jest tam piękny zasięg 5G. Nic bardziej mylnego. Jak to możliwe, że w takim miejscu, wg mapy pokrytym, aby skorzystać z internetu mobilnego od Orange trzeba wychodzić na zewnątrz?

@yoy  może budynek jest z żelbetonu, to taki mój strzał.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 4009
  • 18985
  • 96

W centrum wawki nigdy nie miałem problemu z zasięgiem. Nie widziałem też, aby ktokolwiek z moich znajomych miał taki problem, a prawie wszyscy mamy w Orange. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9568
  • 39451
  • 328

Na peronie na Centralnej ostatnio kupowałem bilet dosłownie wskakując do pociągu. Bez żadnych problemów. Też oczywiście Orange, i nie trzeba do tego było 5G. Masz jakiś problem u siebie. Może wyłącz 5G?

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 909
  • 3475
  • 11

Nie wiem jak to w Warszawie jest ale w około tyś wsi, 5G 2100 Mhz działało gorzej niż agregacja LTE 900+1800+2100. Ale czy w Warszawie są bardzo duże problemy że internetu nie ma, nie sądze.

Ja zauważyłem że w jednym punkcie jak jadę to często tam się trafia tak że nie ma zasięgu, albo loguje się do nadajnika oddalonego o jakieś 20 km.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 65
  • 342
  • 3

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16130
  • 67061
  • 868

@yoy  trzeba się było przełączyć naLTE i zweryfikować  problem. W centrum jest tyle nadajników, że mogłeś się znaleźć na styku zasięgu dwóch z nich i stąd problem 

Zawsze warto zweryfikować zasięg na apce NetMonster. To wiele wyjaśni

Dodam, że 5G na dworcu obsługuje nadajnik z Marriotta, więc w hali będzie ok, na peronach niekoniecznie...toż to bryła żelbetu 

Co zaś się tyczy Centrum Nauki Kopernik, to są tam martwe strefy 5G3600. 700-ki nie ma blisko, zasilane z Targowej Wiem że dobrego źródła 

--------------------------------------------------

Scaliłem wpisy - Mikołaj

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 30
  • 0

Nie widzę aplikacji NetMonster w App Store, jak mam ją pobrać?

Też bym się chętnie dowiedział o co chodzi, bo zasadniczo jak korzystam z Orange od kilkunastu lat, to nie miałem takich problemów jak w ostatni czwartek i piątek, tych dni dotyczą te zdarzenia.

@agat13 widziałeś zrzut ekranu który załączyłem? Wykonany na peronie I, po stronie południowej, sektor 2, przy schodach ruchomych. Ja tam widzę niemal pełny zasięg, nie sądzę aby pokazywał się taki od nadajnika na byłym Marriottcie. 

Co CNK, no właśnie, nie da się korzystać, bo jest martwa strefa. Wobec tego mapa zasięgu kłamie?

*Edytowałem treść - moderator Wojciech.