Brak internetu 5G w centrum Warszawy

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 16
  • 0

Jakieś dwa miesiące temu zgłaszałem do Orange kłopoty z połączeniem w okolicy dworca Centralnego (hala górna, dolne przejście) w Warszawie. Wygląda to tak, że nie da się słuchać streamowanej muzyki, bo co chwilę przerywa, rozmowy telefoniczne rozpoczęte nawet w wysokiej jakości spadają do jakości starego telefonu albo są po prostu przerywane. Ewidentny problem po stronie Orange.

Ostatnio musiałem kogoś odprowadzić i na peronie I jest zasięg, niemal pełny, ale internetu nie ma. Nie dało się wejść na żadną stronę. Problemy wciąż trwają. Czy aby mieć możliwość korzystania z internetu mając zasięg 5G w centrum Warszawy muszę zmienić sieć?

IMG_2497.jpegIMG_2498.jpeg
5 ODPOW. 5

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2233
  • 10052
  • 72

@yoy  pokaż parametry z aplikacji NetMonster, bo tak to nie wiele wiemy.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3245
  • 13587
  • 133

Cześć @yoy 

Jesli w czasie słuchania muzyki masz przerywanie i rozmowy telefoniczne są złej jakości, lub przerywa Ci rozmowę to może świadczyć o tym, że mogą trwać prace modernizacyjnej sieci mobilnej  W czasie prac modernizacyjnych sieci mobilnej mogą wystąpić następujące problemy: 

• Nie masz zasięgu lub jest on słaby,
  • Połączenia są słabej jakości,
  • Internet nie działa szybko,
  • Są problemy z nawiązywaniem połączeń,
  • Połączenia są zrywane.

Więcej informacji o pracach modernizacyjnych znajdziesz pod tym linkiem w poradniku Orange Prace modernizacyjne sieci mobilnej  https://www.orange.pl/omnibook/prace-modernizacyjne-sieci-mobilnej

Jeszcze myśle tutaj o awarii nadajnika BTS z którego łaczy Twój smartfon. Możesz sprawdzic czy w Twojej okolicy nie wystepują jakies utrudnienia w sieci mobilnej

Żeby sprawdzić, czy w sieci mobilnej Orange są utrudnienia wyślij SMS-a na numer 1533 o treści DIAGNOZUJ (koszt SMS-a zgodny z Twoim planem taryfowym). 

Ważne
Zwróć uwagę na następujące rzeczy:
•    Sprawdzenie dotyczy tylko sieci mobilnej
•    Sprawdzimy numer, z którego wyślesz SMS - nie możesz wybrać innego numeru do diagnostyki.
•    Sprawdzimy tylko obszar, z którego wyślesz SMS - nie możesz wskazać innego miejsca.
•    SMS nie działa w ofercie Flex.

Po wysyłce SMS-a otrzymasz wiadomość od Orange czy w lokalizacji, w której przebywasz, występują utrudnienia w sieci mobilnej.

Więcej informacji znajdzie w kolejnym poradniku Orange pod tym linkiem Sprawdzenie zasięgu w Orange https://www.orange.pl/omnibook/sprawdzenie-zasiegu-w-orange

Miłej niedzieli 😎

Pozdrawiam 🙂

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 4005
  • 18929
  • 96

W centrum wawki nigdy nie miałem problemu z zasięgiem. Nie widziałem też, aby ktokolwiek z moich znajomych miał taki problem, a prawie wszyscy mamy w Orange. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9562
  • 39419
  • 328

Na peronie na Centralnej ostatnio kupowałem bilet dosłownie wskakując do pociągu. Bez żadnych problemów. Też oczywiście Orange, i nie trzeba do tego było 5G. Masz jakiś problem u siebie. Może wyłącz 5G?

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 908
  • 3466
  • 11

Nie wiem jak to w Warszawie jest ale w około tyś wsi, 5G 2100 Mhz działało gorzej niż agregacja LTE 900+1800+2100. Ale czy w Warszawie są bardzo duże problemy że internetu nie ma, nie sądze.

Ja zauważyłem że w jednym punkcie jak jadę to często tam się trafia tak że nie ma zasięgu, albo loguje się do nadajnika oddalonego o jakieś 20 km.