Światłowód niby jest, ale operatorzy odmawiają. Jaka jest przyczyna?

ROZWIĄZANE

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11193
  • 65

@Kacper55 to nie jest światłowód tylko jakiś stary koncentryk. W puszce natomiast miałeś stare kable miedziane. Wszystko wskazuje że w tym budynku nie ma żadnego światłowodu. A jeśli jest to tylko leci prosto do sekretariatu w szkole zapewne bezpośrednio ze słupa na chodniku.  

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 16
  • 39
  • 0

Tera juz wiem ten kabel prosto do szkoły leci, wyczytałem ze to eternet do 1gb/s

Screenshot_20250815_142331_Gallery.jpg

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

No to jest skrętka kategorii 5e. Owszem może na tym iść eternet 1Gbps. Jednak to czy ten kabel jest używany i do czego, to już zupełnie inna sprawa. IMHO za bardzo skupiasz się na samych kablach, istotne jest skąd i dokąd konkretnie te kable idą (ale nie w sensie budynków), co jest do nich podłączone. Kable światłowodowe nie mają nic wspólnego z kablami miedzianymi, w żadnych wspólnych puszkach u klienta się nigdy nie znajdują. Wszelkie instalacje światłowodowe są czytelnie oznakowane, nie sposób ich z niczym pomylić.

• 8678
  • 35100
  • 293

Światłowód niby jest, ale operatorzy odmawiają. Jaka jest przyczyna

@Kacper55napisał(-a)

...

Screenshot_20250814_160807_Gallery.jpg

ChatGPT tak interpretuje ten obrazek:

Na zdjęciu widać przewód biegnący w powietrzu, a dokładniej wygląda to na napowietrzną linię niskiego napięcia w izolacji typu AsXSn lub podobny kabel samonośny.

Kilka szczegółów, które na to wskazują:

• Widoczna jest linka nośna (stalowa), która biegnie równolegle i podtrzymuje przewód (typowe dla przewodów samonośnych stosowanych do przyłączy energetycznych do budynków).
  • Czarna izolacja i dość gruby przekrój sugerują przewody prądowe w izolacji PE.
  • Element z prawej strony to najprawdopodobniej zacisk odciągowy (mocowanie kabla do konstrukcji). Sama skręcona wiązka sugeruje kilka żył przewodzących (np. 2–4), skręconych wokół stalowej linki nośnej.

Czyli to nie jest kabel telekomunikacyjny ani antenowy – raczej przyłącze energetyczne do domu lub budynku (230/400V).

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 16
  • 39
  • 0

To ja nie wiem juz sam, na mapie internetgov pisze ze pod tym adresem jest światłowód ale w okolicy nikt nie ma tylko ten adres.

Moze jest doprowadzony pod kostką,

Nie wiem juz sam chyba zdecyduje sie na internet domowy z plusa u mnie sięga zasięg 5g Ultra

Takie są dostępne usługi tylko pod tym jednym adresem

Screenshot_20250815_173520_M365 Copilot.jpg

• 8678
  • 35100
  • 293

Zasada jest taka, że zwracasz się do dostawcy i on podejmuje decyzję czy i ewentualnie jak cię podłaczyć. Tu chyba szum wprowadza szkoła, NASK na pewno nie rozmawia z klientami indywidualnymi, ale być może dostarcza łącza szkołom, nie wiem. Tak czy owak Orange nigdzie na liście nie ma, więc nie wiem czy trafiłeś na właściwe forum. Obawiam się że zupełnie nie.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40645
  • 1403

Jak jest w szkole, to projekt realizowany w ramach OSE - Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej.

Z tej sieci nie są podłączani klienci indywidualni.