Czy będzie pasmo 3,6 GHz na mikrokomórkach, pikokomórkach i antenach dookólnych

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

Hej, czy Orange będzie wymieniał lub modernizował stare systemy mikrokomórek i pikokomórek na których 5G nie ma, a jak już to są to tylko doczepki do LTE?

Ponieważ, często z tych mikro/pikokomórek leci to fałszywe 5G - nawet nie na DSS tylko poprostu jest ikona 5G, a domyślnie łączy z LTE. 

Wyłączają 5G2100 na BTS'ach w miastach, a z tych mikro/pikokomórek nadal leci to 5G które jest fałszywe - Orange lub N! będą coś robić z tymi starymi antenami i systemami? - włączą 5G3600?

6 ODPOW. 6

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5927
  • 57

@ign24467  IMHO wszystko zależy od tego, co i gdzie się będzie opłacać modernizować. Tam gdzie jest mały ruch sieciowy nie będą pchać się w koszty. Ikonka jest i coś tam działa.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@ign24467  zapewne będą reorganizować ruch. Wydaje mi się jednak, że głównym aspektem jest teraz uruchomienie 700-ki. Tak jak uruchomienie 3600 i 700-ka wymusi zmiany.  Protezą 5G była przejściowa, ale wszystkiego na raz nie wyłączą o nie włączą nowego.

Tym bardziej, że już pisałem, że to organizm w wiecznej równowadze. Trzeba ją niestety zachować przy modernizacji, a obszar duży. Więc i działania etapowe. Tym bardziej, że jak się coś nie uda w wielu miejscach na raz, to kryzys murowany...straty, kary oto its. Która firma eksperymentuje na żywym organiźmie na taką skalę? 

Takie jest moje zdanie 

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@ign24467 

Rzecznik gdzieś pisał że włączali 5G3600 falowo a teraz zmienili taktykę i będą uruchamiać tam gdzie będzie taka potrzeba.

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Gdzie rzecznik tak pisał?

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@ŁysaKaszankaINC 

Poszukaj sobie jak chcesz, skoro tak lubisz weryfikować moje wypowiedzi 😉

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Szukałem i nie znalazłem, dlatego pytam.