Światłowód niby jest, ale operatorzy odmawiają. Jaka jest przyczyna?

ROZWIĄZANE

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 16
  • 39
  • 0

Cześć,

Chciałbym się poradzić w dość nietypowej sprawie dotyczącej podłączenia internetu światłowodowego. Mój problem nie dotyczy braku infrastruktury, a raczej formalnych przeszkód, których nie potrafię sam rozwiązać.

W mojej okolicy, blisko mojego miejsca zamieszkania, widoczna jest już infrastruktura światłowodowa. Na słupach biegną kable, a do pobliskiego publicznego budynku (np. szkoły lub urzędu) jest już doprowadzony światłowód. W związku z tym byłem przekonany, że podłączenie do mojego domu jest tylko kwestią czasu.

Niestety, za każdym razem, gdy próbuję sprawdzić dostępność usług u różnych operatorów, dostaję standardową odpowiedź, że usługa jest 'niedostępna'.

Podejrzewam, że problem może dotyczyć braku porozumienia między operatorem a zarządcą budynku, którym jest lokalny samorząd.

Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją?

* Jakie kroki podjąć, aby przekonać operatora, żeby zajął się tym 'indywidualnym' przypadkiem?

* Jak najlepiej rozmawiać z urzędem odpowiedzialnym za nieruchomość, żeby uzyskać zgodę na taką instalację?

* Czy to normalne, że operatorzy tak postępują, pomimo istnienia infrastruktury w pobliżu?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki."

Screenshot_20250809_013331_Gallery.jpg

*Temat przeniosłem z działu "O społeczności" - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Cokolwiek to jest i tak nie nadaje się do niczego. 

Na moje oko to jest byle jak odrąbany kabel antenowy. Komuś nie chciało się go demontować i zostawił taki obcięty. Światłowody nie mają ekranów. No i żeby ich użyć muszą być odpowiednio zakończone, nikt ich tak brutalnie nie obcina.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

26 ODPOW. 26

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

Światłowód niby jest, ale operatorzy odmawiają. Jaka jest przyczyna

@Kacper55 to jest światłowód wybudowany do podłączenia w pierwszej kolejności budynków urzędowych. Być może w niedługim czasie będą mogli korzystać użytkownicy indywidualni.

Takie sytuacje już występowały. Najpierw podłączone urzędy, potem indywidualni. 

Warto zorientować się, kto jest właścicielem linii światowej, łatwiej będzie coś więcej doradzić.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12103
  • 74

Jeżeli prace zostały zakończone to praktycznie nie ma szansz, na podłączenie. Zgłoś zapotrzebowanie internetu na internet.gov i po prostu czekaj.  

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5931
  • 57

@Kacper55  z własnego doświadczenia wiem, że od wybudowania infrastruktury do podłączenia, potrafi być daleka droga. Sprawdź, na internet.gov.pl, czy jest przewidziany punk dostępu dla Twojego budynku. Jeśli tak to pytaj u operatora sieci na jakim etapie są prace. Jego nazwę znajdziesz na wyżej wymienionej stronie, lub na skrzynkach na słupach.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@Kacper55  przede wszystkim sprawdź czy z tej sieci podłączenia są już klienci indywidualni. Tacy niefirmowi. To dopiero zdecyduje o dalszych krokach.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11193
  • 65

@Kacper55 To może być światłowód z innego projektu przeznaczony dla szkół i urzędów. Musisz zorientować się kogo to kabel i czy ktoś z sąsiadów z niego ma przyłącze. Jeśli nikt no to sprawa Cię nie dotyczy i musisz nadal czekać na budowę Sieci dla klientów indywidualnych. 

• 16
  • 39
  • 0

W nawiązaniu do tematu, chciałbym dodać, że moja sytuacja jest dość nietypowa. Mieszkam w lokalu mieszkalnym, który znajduje się nad budynkiem szkoły. W moim korytarzu są cztery mieszkania, ale tylko obok drzwi do mojego mieszkania jest doprowadzony kabel, który wygląda jak światłowód. Pozostali sąsiedzi nie mają takiego przyłącza.

​Czy to możliwe, że ten światłowód jest przeznaczony dla mnie? Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki.

​Pozdrawiam.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@Kacper55 Pokaż jak jest zakończony ten światłowód. Tam jest szafka/puszka/kabel na wierzchu?

• 16
  • 39
  • 0

Niestety, nie mogę przesłać zdjęć, ponieważ mają zbyt duży rozmiar i nie akceptuje ich forum.

1. ​Czy istnieje możliwość przesłania ich na jakiś prywatny adres e-mail lub numer telefonu w celu weryfikacji?

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@Kacper55 Możesz zmienić rozmiar zdjęcia w telefonie/komputerze/aparacie, wystarczy poszukać odpowiedniej opcji lub spytać Google jak to zrobić.