Światłowód 2 Gbit – dostępność i informacje na temat infrastruktury Orange

ROZWIĄZANE

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Światłowód 2Gbit niedostępny na infrastrukturze Światłowód Inwestycje

Tak między Bogiem a prawdą, to naprawdę potrzebujesz tych 2Gb? Nie żebym negował Twoje potrzeby, ale nie wiem, czy jest sens spalać się tylko dla speed testu. Sam mam opcję 1Gb, ale mogę mieć 2Gb. Mam kilkanaście serwerów, wiele z nich otwartych na świat i nie brakuje mi transferu...

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40639
  • 1403

Orange i SI to nie do końca to samo. Jeśli adres jest wypchnięty do SI, to albo kwestia obowiązków regulacyjnych, kwestia optymalizacji kosztów lub była akwwizycja sieci kogoś innego.

Jeśli lokalny przedstawiciel nie wie, to trzeba uzbroić się w cierpliwość.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 23
  • 56
  • 1

@atlas_cudow

Mam sieć domowa na 2.5Gbit, wydajne WiFi w routerze i zdarza mi się wymaxować 1Gbit łącze czy potrzebować większego uploadu. Za dychę miesięcznie więcej czemu nie.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@szymko95  i tu bym weryfikował konieczność ONT i to intensywnie 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 683
  • 1821
  • 4

a czy to nie jest w tabelkach SI tych oznaczanych jako punkty jakos oznaczane jako P2P oraz P2MP ?

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40639
  • 1403

P2P to point to point. Kwestia podłączenia.

P2MP to point to multipoint.

• 683
  • 1821
  • 4

wiem co to oznacza i widze ze dla jednorodzinnych a wielorodzinnych wlasnie jest roznie.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

@Glutnapisał(-a)

@szymko95  podnieść zawsze można. Co więcej sami do Ciebie wtedy zadzwonią jak tylko będzie taka możliwość.

Nie zgodzę się z taką tezą. Jeśli SYSTEM nie przyjmie, to się niczego podnieść nie da.

Próbowałem ostatnio "podnieść" na umowie bezterminowej i zostałem odesłany na drzewo.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

@szymko95 

Ten wymóg ONT jest tu dziwaczny. Normalnie jeśli gniazdko światłowodowe jest w lokalu, to na infrastrukturze SI podłączają po prostu Funboxa. Zapewne bywa i inaczej, ale nie mam pojęcia dlaczego tak i kiedy. Jak słusznie zauważyłeś konieczność ONT ogranicza możliwości formalne.

Z drugiej strony 2Gbps jest dostępne na łączach SI dopiero od niedawna - wcześniej nie było dostępne "bo nie".

• 683
  • 1821
  • 4

jako laikowi to wydaje mi sie, ze SI nie oferowal 2Gb wlasnie dlatego, zeby nie karmic konkurencji w modelu BSA. Bo nie moze udostepnic Orange gdyz od razu zmowy kartelowe i przepisy antydyskryminacyjne.

pamietam przed 20 laty BSA na sieci miedzianej TP S.A od Orange. chwilowo to bylo zamawialne i duzo tansze.

Za kilka lat popatrzymy na watrek archiwum i bedziemy mieli 25GPON w miescie a XGS-PON poza. Orange bedzie promowac 50GPON jako usluge wyspowa w kilku aglomeracjach.