Ciekawe zestawienie zajętości sieci w wakacje.

ROZWIĄZANE

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

Mimo wakacji "użytkownicy trzymają rękę na pulsie"😉

https://biuroprasowe.orange.pl/blog/w-wakacje-nie-oszczedzacie-stacji-bazowych

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Jestem tak stary, że pamiętam czasy, kiedy mobilną transmisję włączało się w  totalnej ostateczności.  Teraz internet mobilny stał się tak powszechny , jak połączenia głosowe czy SMS.  Po prostu włącza się youtuba, czy spotify zamiast radia 🙂 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 ODPOW. 9

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Jestem tak stary, że pamiętam czasy, kiedy mobilną transmisję włączało się w  totalnej ostateczności.  Teraz internet mobilny stał się tak powszechny , jak połączenia głosowe czy SMS.  Po prostu włącza się youtuba, czy spotify zamiast radia 🙂 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

@atlas_cudow  pięknie napisane. Kiedyś się uważało, a teraz jest tych "darmowych GB" tyle, że nie idzie wykorzystać.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 472
  • 2782
  • 0

Co więcej - w roamingu też! Hotelowy wi-fi często przegrywa z roamingowym gsm 🙂

Ale że Olsztyn i Ostróda???

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@bluesmanniaki z mojej perspektywy, to są miejscowości, gdzie robi się przystanek w trasie nad morze. Pewnie z tego powodu nadajniki w Olsztynie i Ostródzie mają co robić i pojawił się w rankingu. 

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1546
  • 5

W mojej ocenie internet mobilny jest najlepszy. Szkoda że nie ma pasma 450mhz.

• 21558
  • 62781
  • 860

@artur912 swego czasu Orange miał ofertę internetową w paśmie 450 MHz. Bardziej to było pasmo zasięgowe, nadajniki rzadko rozstawione, więc na granicy zasięgu internet bardzo kiepsko działał. Miałem możliwość sprawdzenia pierwszej wersji. Jak dobrze pamiętam, to przy nadajniki było jakieś 3 Mbit/s, natomiast na granicy zasięgu nawet 1 Mbit/s nie zawsze dało się osiągnąć. Nadajnik natomiast pokrywał teren w promieniu 30-40 km.

Znalazłem artykuł, gdzie podane jest, że w technologii CDMA 450 MHz można było osiągnąć 9,3 Mbit/s:

https://biuroprasowe.orange.pl/informacje-prasowe/trzy-razy-szybszy-internet-w-sieci-cdma-orange/

Wygląda, że przy obecnym pokryciu zasięgiem LTE i 5G, technologia CDMA nie była by dobrym rozwiązaniem, poza tym internet w tej technologii też jest wolny w porównaniu z obecnymi osiągami.

https://biuroprasowe.orange.pl/blog/koniec-telko-epoki-czyli-wylaczylismy-pasmo-450-mhz/

PGE chce wykorzystać 450 MHz na swoje potrzeby do sterowania siecią energetyczną.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1546
  • 5

Właściwie chodzi mi o zasięg tego pasma. Ci którzy mają daleko do bts-ów mogliby mieć zasięg z 450mhz. Prędkości może nie powalają ale po prostu chodzi o pokrycie. 

• 21558
  • 62781
  • 860

@artur912 8 lat temu Orange zrezygnował z utrzymywania licencji na tą częstotliwość. Wątpię, aby ponownie miała być inwestycja. Pewnie koszty są wyższe niż zysk ze świadczenia usług na tej częstotliwości. 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 472
  • 2782
  • 0

@ketrasaArturnapisał(-a)

@bluesmanniaki z mojej perspektywy, to są miejscowości, gdzie robi się przystanek w trasie nad morze. Pewnie z tego powodu nadajniki w Olsztynie i Ostródzie mają co robić i pojawił się w rankingu. 

Naciągana teoria 😉