- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 3.0
Będąc ostatnio w hotelu, zagranicą, "odkryłem", że telewizor w pokoju ma ograniczone sztucznie możliwości: hotelowy gość nie przeprogramuje programów, nie podłączy laptopa po hdmi, nie odczyta niczego z pendrivea włożonego do gniazda usb. No wnerwili mnie bardzo!
Okazało się też, że tv nie jest w ogóle podłączony do żadnej anteny czy kabla z sygnałem tv lecz za pomocą zwykłej skrętki łączy się z serwerem w wewnętrznej sieci i stamtąd ściąga zawartość programów telewizyjnych oraz inne przekazy video i nie tylko.
Recepcja nie potrafiła mi pomóc (zablokowane i tak ma być!) a po krótkim śledztwie wyszło, że tv działa w trybie "hotel mode", który blokuje pewne funkcjonalności.
Szukając w sieci rozwiązania problemu dowiedziałem się, że można to zmienić, jeśli uda się wejść menu serwisowe telewizora. Dla niektórych tv da się to zrobić za pomocą pilota naciskając odpowiednie sekwencje klawiszy i kody. Takie porady można znaleźć dla odbiorników LG, Samsung i Sony...
Zastanawiam się na ile jest to nielegalne i czy hotel mógłby mnie jakoś obciążyć za takie działania?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 3.0
Ha, ha, dobre, oprócz "Room service" w pokoju nie było nic 🙂
Widziałeś w jakimś hotelu w regulaminie coś na temat telewizora?!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 3.0
A jaki to kraj? bywa to bardzo różnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 3.0
Kradzież sygnału?! A jak chcę tylko odblokować hdmi, żeby podłączyć laptopa?
Portugalia...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 3.0
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 3.0
@Piotrekk85 to co ja mam powiedzieć? Co prawda w nicku nie ma nic z PESEL, ale 20 lat więcej....to już sokowirówki nie powinienem obsługiwać..😂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 3.0
@Piotrekk85 Z lektury wątków nabrałem, może mylnego, przeświadczenia, że aby mieć mniej kłopotów należy korzystać z tradycyjnej karty SIM. Oczywiście jeżeli jest taka możliwość, a karty w formie elektronicznej używać jako drugiego numeru. Z drugiej strony na wyjazdach lepszy byłby odwrotny scenariusz aby łatwiej skorzystać z miejscowych operatorów. Z chęcią poznam opinie osób korzystających z urządzeń w konfiguracji jeden fizyczny SIM i jeden eSIM.