Nie można wyświetlić tego widżeta.

Pogaduchy 3.0

Zespół Nasz Orange
  • 2984
  • 12558
  • 151

Pogaduchy 3.0

rel 👍 😎

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 337
  • 2169
  • 0

Pogaduchy 3.0

Będąc ostatnio w hotelu, zagranicą, "odkryłem", że telewizor w pokoju ma ograniczone sztucznie możliwości: hotelowy gość nie przeprogramuje programów, nie podłączy laptopa po hdmi, nie odczyta niczego z pendrivea włożonego do gniazda usb. No wnerwili mnie bardzo!

Okazało się też, że tv nie jest w ogóle podłączony do żadnej anteny czy kabla z sygnałem tv lecz za pomocą zwykłej skrętki łączy się z serwerem w wewnętrznej sieci i stamtąd ściąga zawartość programów telewizyjnych oraz inne przekazy video i nie tylko.

Recepcja nie potrafiła mi pomóc (zablokowane i tak ma być!) a po krótkim śledztwie wyszło, że tv działa w trybie "hotel mode", który blokuje pewne funkcjonalności.

Szukając w sieci rozwiązania problemu dowiedziałem się, że można to zmienić, jeśli uda się wejść menu serwisowe telewizora. Dla niektórych tv da się to zrobić za pomocą pilota naciskając odpowiednie sekwencje klawiszy i kody. Takie porady można znaleźć dla odbiorników LG, Samsung i Sony...

Zastanawiam się na ile jest to nielegalne i czy hotel mógłby mnie jakoś obciążyć za takie działania? 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2305
  • 8737
  • 33

Pogaduchy 3.0

przeczytaj regulamin pobytu

• 337
  • 2169
  • 0

Pogaduchy 3.0

Ha, ha, dobre, oprócz "Room service" w pokoju nie było nic 🙂

Widziałeś w jakimś hotelu w regulaminie coś na temat telewizora?! 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32776
  • 38774
  • 1388

Pogaduchy 3.0

W Polsce byłoby to nielegalne z uwagi na kilka przepisów. Raz kodeks cywilny i niezależne świadczenie. Drugi raz - kradzież sygnału telewizyjnego. W hotelach i w usługach biznesowych telewizja jest inaczej regulowana.

A jaki to kraj? bywa to bardzo różnie.

• 337
  • 2169
  • 0

Pogaduchy 3.0

Kradzież sygnału?! A jak chcę tylko odblokować hdmi, żeby podłączyć laptopa?

Portugalia... 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32776
  • 38774
  • 1388

Pogaduchy 3.0

Z kącika cyfrowych doświadczeń... Nie wiem czy to już PESEL (początek w nicku), czy może nowniki nie dla mnie. Ale cyfryzacja i niektóre nowinki technologiczne już nie dla mnie. Z miesiąc temu kupiłem sobie urządzenie z esim. Nie miałem od razu czasu by włączyć esim. Zrobiłem to dopiero w poprzedni weekend. Czasem potrzebuje przełożyć sim między urządzeniami - i nie pomyślałem, że mi się fizyczny sim przyda. Bawiłem się na kilku numerach prepaid w różnych sieciach. Wymiana esim na tradycyjny sim w każdej sieci w salonie. Mogłoby się wydawać, że jedna wizyta i każdy salon, ale tu prepaid nie obsługujemy. Nagle nie mamy sim na wymianę, tylko do aktywacji. Uwaga nie tylko do Orange, ale u wszystkich operatorów - coś gdzieś nie gra. Mamy mobywatele, szafiry i inne rzeczy. A potem dużo zachodu by odkręcić. Rozumiem kwestie bezpieczeństwa, ale i tak mam świeży dowód po wymianie i nikt w żadnym salonie nawet numeru dowodu nie zaktualizował albo weryfikacja była jedynie na wzorokowym podglądzie mObywatela - więc równie dobrze mógłby być to podstawiony gif.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19624
  • 56836
  • 772

Pogaduchy 3.0

Moja córka w szkole tynk że ściany zdrapała:

IMG_20231209_133427.jpg

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14227
  • 58479
  • 707

Pogaduchy 3.0

@Piotrekk85  to co ja mam powiedzieć? Co prawda w nicku nie ma nic z PESEL, ale 20 lat więcej....to już sokowirówki nie powinienem obsługiwać..😂

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2225
  • 10655
  • 89

Pogaduchy 3.0

@Piotrekk85 Z lektury wątków nabrałem, może mylnego, przeświadczenia, że aby mieć mniej kłopotów należy korzystać z tradycyjnej karty SIM. Oczywiście jeżeli jest taka możliwość, a karty w formie elektronicznej używać jako drugiego numeru. Z drugiej strony na wyjazdach lepszy byłby odwrotny scenariusz aby łatwiej skorzystać z miejscowych operatorów. Z chęcią poznam opinie osób korzystających z urządzeń w konfiguracji jeden fizyczny SIM i jeden eSIM.