- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zarządzanie cudzym numerem
Cześć, czy jest jakiś sposób, żeby zarządzać cudzym numerem - płacić za niego, konfigurować, itp, ale żeby jednocześnie inna osoba była jego właścicielem, albo przynajmniej miała do niego pełne prawa.
Niestety np we Flexie można mieć drugi numer, ale po mojej śmierci osoba która go używa formalnie nie ma do niego praw, numer przepada.
Jeśli nie Orange, to może ktoś inny?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@piotrkr jeżeli właściciel udostępni dane do konta mój Orange, to masz możliwość zarządzania numerem, wgląd do danych numeru, możliwość aktywacji, dezaktywacji usług, pakietów. Natomiast, jeśli właściciel numeru już jest nieżyjący, to mając akt zgonu, możesz numer przepisać na siebie w salonie Orange.
W przypadku numeru FLEX masz sytuację podobną, mając dane do zalogowania przez aplikację, masz możliwość zarządzania numerem. Nie wiem, jak wygląda sytuacja po śmierci właściciela numeru FLEX, ale w tym przypadku pewnie na czacie FLEX oraz skanem świadectwa zgonu powinno dać się załatwić przeniesienie praw na nowego właściciela.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Numerów telefonów się nie dziedziczy. Natomiast operator zwykle nie robi problemów w wypadku zgonu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@piotrkr zarządzanie z poziomu aplikacji czy strony jest bezproblemowe jak znasz login i hasło do konta, czy masz aktywny numer którym chcesz zarządzać. To w przypadku śmierci się nie zmienia. Warto też znać login i hasło do skrzynki pocztowej przypisanej do konta, ale to możesz zmienić, gdy znasz parametry logowania do Mój Orange
Przepisanie po jest bezproblemowe, bo umowy wygasają, a Ty mozesz przejąć usługi jako osoba zgłaszająca.
W każdym salonie możesz przejąć usługi
Zgłosić i rozwiązać możesz na czacie czy infolinii przesyłając akt zgonu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13napisał(-a)Przepisanie po jest bezproblemowe, bo umowy wygasają, a Ty mozesz przejąć usługi jako osoba zgłaszająca.
W każdym salonie możesz przejąć usług
Ale czy to jest jakoś opisane w regulaminie, na stronach, albo coś? Czy tylko "tradycja ludowa"? Są jakieś jasne zasady, formalnie opisane?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@piotrkr Jest na to procedura. Wiem, bo załatwiałem nie tak dawno taką sprawę. Tylko poszedłem do znajomego do salonu i wszystko bez problemu załatwiłem
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
przy dobrej woli strony dominującej wiele da się zrobić. Pamiętać jednak należy, że właścicielem numeru zawsze jest operator, nigdy użytkownik. A może nawet nie operator, bo numer pochodzi z zasobu zarządzanego przez UKE i przydzielanego operatorowi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@piotrkr Podpytałem w sprawie FLEX-a. Jeśli też chcesz wiedzieć , to we Flex to jest coś takiego jak przekazanie numeru w aplikacji. Warunkiem jest możliwość logowania się na koncie zmarłego. Koszt to 50 zł ale istnieje możliwość zwrotu tej kasy.
Druga opcja to przeniesienie tego numeru do oferty na kartę, tutaj po wysłaniu aktu zgonu raczej nie będzie problemu żeby ten numer zmigrować i przejąć. Wtedy z tym numerem może zrobić co tylko chcesz już na warunkach oferty na kartę - czyli również zmienić właściciela , tylko już w Salonie, a nie w apce.
Jest opcja, że chcesz ten numer wygasić (co raczej z opisu nie wchodzi w grę)
Jeżeli masz możliwość logowania się na konto (jeżeli numer jest aktywny i ma kartę SIM z numerem w smartfonie, to logowanie kodem z SMS będzie aktywne) załatwisz w apce lub na czacie . Jeśli nie masz dostępu do konta, tylko zgłoszenie na czacie...
No i byłoby na tyle