Od 1 października 2022 r. w taryfach Orange na kartę (Free, Yes, POP, Zawsze bez limitu i usłudze Extra Numer), cena połączeń krajowych do sieci komórkowych i stacjonarnych wzrośnie z 40 gr/min do 49 gr/min, cena za SMS wzrośnie z 25 gr do 29 gr i cena za MMS wzrośnie z 40 gr na 49 gr (ceny brutto).
W taryfie Orange Free zmienia się również stawka za transfer danych z 1 gr na 3 gr za 100kB (cena brutto).
https://gsmonline.pl/artykuly/orange-na-karte-zmiana-cen-drozej-od-kiedy
@Windowv2 czyli coraz bardziej zbliżamy się do cen z przed kilku lat, kiedy brak było konkurencji w postaci fioletu.
Cóż pakiet no limit, i podwyżki cen za minutę połączenia nie dotyczą.
W sumie ciekawy timing, bo we wrześniu przypadnie okrągła, 24, rocznica uruchomienia Idea Pop
Jak zerkam na cennik z 2002 to sms kosztował 40gr (z vat), więc jeszcze trochę nam brakuje żeby zatoczyć pełne koło
Niezły prezent rocznicowy nam zrobiła Orange.
Na szczęście, kto ma pakiety no limit to ma luźno. Mnie jedynie martwi wzrost opłaty za MMS-y. Nie mam ich w swoim pakiecie, bo korzystam z rocznego pakietu 1Tb z samymi SMS-ami a czasem wysyłam też wiadomości MMS. Także szkoda. Wykupiłem sobie ten pakiet na kilka lat z góry więc nawet jeśli Orange weźmie się w przyszłości za ceny tego typu usług, będę miał spokój. Polecam Wam zrobić to samo.
Tak btw. MMS-ów. Ciągle słyszę, że to przeżytek a w raporcie UKE wyszło, że odnotowaliśmy wzrost wysyłania tego typu wiadomości. Więc chyba jednak nie przeżytek
Myślę, że wzrost liczby wysyłanych MMS-ów wynika m.in. z tego, że w smartfonach Samsunga z nowszym oprogramowaniem wszystkie wiadomości tekstowe, które nie zmieściłyby się w 3 wiadomościach SMS, wysyłane są jako SMS-y. Przy kodowaniu Unicode 3-częściowa wiadomość SMS zawiera zaledwie maks. 201 znaków.
Dla mnie to akurat obojętne, używam tylko GB w routerze kupując pakiety.
@Zeusek to jednak Ciebie też dotyczy. Jak byś nie zakupił pakietu GB, to ceny za transmisję danych również ulegają zmianie z 1 grosza do 3 groszy za 100 kB.
czyli Orange testuje podwyżki na najmniej lojalnym segmencie klienta. Nie dziwie się - inflacja robi swoje.
następnym etapem będzie zapewne doskonalenie więcej za więcej.
@Piotrekk85napisał(-a)
https://www.orange.pl/medias/omni/lp/b2c/dokumenty/inne/Zmiana_cen_polaczen_krajowych.pdf
A czy ktoś próbował wypowiedzieć umowę a potem je wycofać z uwagi na zmianę cennika?
Ostatnie zdanie w komunikacie jest wieloznaczne
A co to znaczy "wypowiedzieć umowę" w ofertach na kartę???
Zapisu "bez ponoszenia dodatkowych opłat" to już w ogóle nie ogarniam... W jakim niby przypadku karciarze ponosili jakieś opłaty przy "zerwaniu" umowy - czyli wyrzucenia, zniszczenia, połknięcia, utopienia, wysłania w kosmos etc. karty SIM?