- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zakończenie współpracy z Orange
Witam, chciałbym uniknąć sytuacji, która zaistniała po zmianie Idea na Orange, gdzie moje dane zostały przekazane do Orange choć zakończyłem umowę z Ideą 12 lat temu. Tak, więc co mam napisać, by po zakończeniu ostatniego doladowywania mojego numeru, którego już nie będę przedłużać ani go przenosić żeby moje dane znikły z sieci? Bo mam zamiar przejść do innej sieci i nie chcę, by moje dane dłużej widniały w Orange, bo ja już po 12 latach mam już dość siedzenia w Orange. Tym bardziej, że zwykli użytkownicy, którzy mają tylko i wyłącznie nr prepaid nie mają własnych danych adresowych w swoich profilach tylko starzy użytkownicy, którzy nie mieli nic wspólnego z Orange od 12 lat i przy rejestracji dowiedzieli się, że ich dane nadal leża w ich sieci. Z góry dziękuje za odpowiedź.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Obecnie wszystkie numery są zarejestrowane. Niezarejestrowane straciły ważność na początku lutego.
Nie zrobisz nic by dane znikły. Możesz wycofać dobrowolne zgody np. na marketing.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
PawelPL napisał(-a):Witam, chciałbym uniknąć sytuacji, która zaistniała po zmianie Idea na Orange, gdzie moje dane zostały przekazane do Orange choć zakończyłem umowę z Ideą 12 lat temu.
Dla wyjaśnienia: Nie zostały przekazane do Orange ale Idea zmieniła nazwę wchodząc do Orange. 😄
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja wam powiem jedno, że ja nie jestem żadnym kryminalistą, by moje dane nieskończenie leżały w tej sieci, która sobie je używa od idea bez mojej zgody umowy nie miałem od 12 lat, więc te dane już dawno powinny zniknąć a nie sobie przetwarzają bez karnie całe życie! I nie interesuja mnie ich oferty telefonów na abonament, bo mnie jeszcze stać by kupić telefon nawet za 5tyś zł, więc po co mam pchać się na umowę. I dlaczego mam być gorzej traktowany niż osoba, która w ich sieci nie miała numeru i po zarejestrowaniu przez nowego użytkownika żadne dane nie widnieją tylko i wyłącznie Imie i nazwisko, więc dlaczego ja mam mieć dane adresowe na swoim numerze jak ja u nich umowy od lat nie miałem i nie zamierzam mieć!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Moim skromny zdaniem, zamiast pisać tutaj, powinieneś złożyć do Orange wniosek o zaprzestanie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz o usunięcie ich ze zbioru, jeżeli faktycznie od lat nie jesteś klientem tej firmy. Podstawą prawną są przepisy ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
W razie problemów możesz wystąpić do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych żeby wydał decyzję w sprawie.Treść takich decyzji można znaleźć na stronie GIODO - http://www.giodo.gov.pl
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Marketing wycofać możesz zawsze.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W sumie to nie wiemy czy, a jeżeli tak, to jakie dane @PawelPL są niby przetwarzane... Więc najprościej byłoby wystąpić o zaprzestanie - tak jak napisałem, jeśli faktycznie nie jest klientem, z uwzględnieniem uwarunkowania na które zwraca uwagę @Piotrekk85 czyli możliwość nieuregulowania jakichś zobowiązań przez @PawelPL wobec Orange, albo jego poprzedników prawnych... i czekać na odpowiedź operatora...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nigdy nie miałem windykacji i nigdy nie zamierzam mieć cały czas regularnie wszystko spłacałem fakt, była raz sytuacja, że przysłali mi rachunek, że niby nie opłaciłem ale to była pomyłka z ich strony tak mi babka w Idei powiedziała. Dlatego wolę kupić sobie telefon za gotówke niż mieć jakieś tam miesięczne opłaty, czy raty to do mnie banki wchodzą drzwiami i oknami, tylko po to bym poszedł do nich po kredyt ale mi kredyty nie są potrzebne i mam już dość być nekanym telefonicznie, czy jakimiś reklamami w skrzynce pocztowej. Dlatego chcę z tym skończyć i chcę żyć spokojnie bez spamu i reklam w mojej skrzynce. Czy w tym kraju nie ma czegoś takiego tylko co i rusz człowiek musi być nękany telefonami, co nie było możliwe w dobie kiedy nie potrzeba było rejestracji nr. ale może i dobrze, bo tak to do tej pory bym nie wiedział o tym, że Orange ma moje dane! W sierpniu wystąpie o zaprzestanie i usunięcie moich danych, bo wtedy mija ważnośc mojego dotychczasowego numeru, którego nie będę już przedłużać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@PawelPL jeżeli to o czym piszesz jest działaniem marketingowym, to tak jak pisał @Piotrekk85 możesz w każdej chwili wycofać zgody marketingowe.
- « Poprzedni
- Następny »