Nie można wyświetlić tego widżeta.

Wysłałem dużo SMS-ów z życzeniami na święta i zablokowano mi numer

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 707
  • 2990
  • 15

Z tego co wiem,  działa to tak, że jak masowo się wysyła smsy do różnych numerów to wtedy włącza się blokada. Z tego co pamiętam w nju był limit chyba 700 różnych numerów.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3337
  • 8053
  • 150

Nie ma czegoś takiego, że nie można wysyłać dużo SMSów.

Regulamin zabrania wysyłania SMSów w sposób masowy. Czyli wpisałeś jedną treść i poszło do wielu osób.

@STARYWYGA czy już odblokowali po Twoim kontakcie? Ile tych SMSów było?

SMSów można wysyłać naprawdę dużo, ale w formie normalnej komunikacji. Czyli różne treści wymieniane z osobą piszącą. 

Pokaż szczegóły
używania karty SIM do masowej dystrybucji SMS i/lub MMS, niebędącej standardową wymianą komunikatów

Ale dziwne jest to, że nikt nigdy nie pisze o blokadzie w abonamencie, a ludzie też wysyłają tyle SMSów. 😏

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 492
  • 1975
  • 8

@STARYWYGAnapisał(-a)

Chamstwo  ,wysyłałem sms  z życzeniami świotecznymi

Może były błędy ortograficzne w tych życzeniach i dla twojego własnego dobra zablokowali?

A tak poza tym ile było tych sms-ów?

A same życzenia przez sms? Jeszcze masowe Takie na odpie**** że niby poszły. Zwykły spam.

To już lepiej zamieścić na własnej stronie internetowej albo na fb. Zobaczą ci, których interesujesz.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6638
  • 27255
  • 217

@STARYWYGAnapisał(-a)

Chamstwo  ,wysyłałem sms  z życzeniami świotecznymi

...

Wstyd

...

No, zgadza się, masowe wysyłanie Smsów, najlepiej jeszcze z cudzą grafiką, i to na Święta, to jest chamstwo i wstyd.

Mile mnie Operator zaskoczył blokując to.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2609
  • 14015
  • 68

Taki temat powinien być z marszu usunięty, spamerów Orange blokuje i słusznie, wysyłanie niezliczonej ilości sms o tej samej treści to jawny spam, autor tematu powinien o tym wiedzieć, bez limitu sms nie uprawnia do wysyłania spamu.

• 1881
  • 8221
  • 69

Nie zgodzę się z tym że to spam. Spam jest wtedy gdy numer służy cały czas do rozsyłania wielu wiadomości. Tutaj przypadek jest inny i wzmożony ruch jest w okresie świątecznym co ma prawo się zdarzyć i co dzieje się na wielu numerach we wszystkich sieciach. Swoją drogą kiedyś kiedyś, tak z 10 lat temu albo i więcej wszystkie sieci podawały statystyki ile przeszło przez ich sieć wiadomości SMS, MMS, minut oraz która godzina była szczytem i jaki był wtedy ruch. Więc nie jest to żadna niespodzianka dla operatorów. Kwestia oceny kto jak składa życzenia nie jest tematem wątku i jest to sprawa indywidualna, problemem jest sprawa techniczna blokady usług. Niestety nie wiemy ile autor wysłał wiadomości i w jakiej jednostce czasu to zrobił. 

• 2609
  • 14015
  • 68

@tolek  nie musisz się zgadzać, ale wysyłanie takich samych SMS do niezliczonej ilości odbiorców to moim zdaniem spam, choć @j131 myśli inaczej, ale to jego wizja, algorytm Orange blokuje takie SMS, więc moim zdaniem ok, choć inni mogą mieć odmienne zdanie, tego nie neguje, rozumie chęć wysłania SMS z życzeniami, ale niech to jest odrębne dla każdego, nie 599 SMS czy więcej takich samych treści 😎

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 492
  • 1975
  • 8

@j131napisał(-a)

No, zgadza się, masowe wysyłanie Smsów, najlepiej jeszcze z cudzą grafiką, i to na Święta, to jest chamstwo i wstyd.

Mile mnie Operator zaskoczył blokując to.

Gdyby to jeszcze było z obrazkiem... Ale wtedy to już MMS.

Sam sms (parę słów gołego tekstu) to już dosyć prymitywna forma życzeń. Choć nawet sms napisany samodzielnie, własnymi słowami, dedykowany konkretnemu odbiorcy może być dla odbiorcy miły.

Ale hurtowe wysyłanie jednego zdania, często skopiowanego z netu to dla mnie słabe.

• 1881
  • 8221
  • 69

@IreneuszCD ale to jest zliczona ilość SMS. I ponownie, czy to ta sama treść dla każdego czy nie to jest sprawa osoby która składa życzenia, tak jak i @Ianus72 skupił się na tym co jest i jak jest wysyłane a nie dlaczego nie można wysłać wiadomości... Idąc dalej mogę zapytać czemu kupujecie gotowe kartki świąteczne a nie malujecie swoich? Oczywiście to pytanie teoretyczne. Jeszcze raz podkreślam, to sprawa indywidualna tak samo czy ktoś obchodzi święta czy nie. 

• 2609
  • 14015
  • 68

@tolek  ty tak na poważnie piszesz 🤔

Wysyłanie tego samego, do niezliczonej ilości odbiorców, to jawny spam, inna sprawa, jaki ma sens tego samego wysyłanie, chybia że ktoś jest ograniczony, nie napiszę dosadnie, bronienie takich użytkowników jest średnio logiczne, ale to moje zdanie 😎