Orange popsuł mój telefon, nie poczuwa się do odpowiedzialności i nadal bierze moje pieniądze

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 25
  • 109
  • 0

Orange popsuł mój telefon, nie poczuwa się do odpowiedzialności i nadal bierze moje pieniądze

Być może warto, natomiast telefon do pory tej "awarii" nie sprawiał problemów i poza kłopotami z Internetem nic mu specjalnie nie dolega.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8891
  • 36154
  • 301

@CorvusCoraxnapisał(-a)

Mimo iż testowałem to wcześniej wielokrotnie i znam rezultat, na wszelki wypadek zrobiłem tak jak sugerujecie, zmieniłem IPv6 na IPv4 i zrestartowałem telefon. Efekt był taki, że nie było internetu w ogóle (brak tych strzałek przy kreskach symbolizujących jakość sygnału). Dopiero ustawienie z powrotem na IPv6 (IPv6/IPv4) pomogło. Natomiast nadal nie da się korzystać z Internetu bez używania WARP-a.

A gdzie dowody na to co piszesz? Pokaż:

1). Zrzut ekranu z prawidłowym i aktywnym APN

2). Wyniki testu ping o którym kolega napisał wcześniej (albo napisz że nie ma takiego menu).

3). Masz na myśli że nie da się korzystać z przeglądarki Chrome i hotspota, nie internetu, tak?

4). O jakich strzałkach piszesz? Przecież to Chrome (podobno) ci nie działa, a teraz wyskakujesz z jakimiś strzałkami... Jak ty w ogóle to testujesz? 

• 25
  • 109
  • 0

Nie znalazłem tej opcji z testem pingu nawet po włączeniu trybu dewelopera.

• 25
  • 109
  • 0

Ale jakie dowody? Czy my jesteśmy za przeproszeniem w sądzie? Dlaczego miałbym sabotować próbę pomocy mnie samemu?

Kolejny raz zarzuca mi się kłamstwo, niby po co miałbym to robić? Czemu miałoby to jakoby służyć? Jestem tu nowy, więc nie wiem - być może to taki lokalny folklor - ale z boku naprawdę wygląda to kuriozalnie.

Screenshot_20260103-235425.png

• 8891
  • 36154
  • 301

Nie denerwuj się, ale ludzie nie zawsze opisują to co widzą wiarygodnie.
No dobrze, i przy tym APN nie działa ci Chrome i nie działa ci hotspot, tak? A inne przeglądarki działają normalnie? Sklep Googla też?

• 25
  • 109
  • 0

Pisząc o strzałkach miałem na myśli strzałki (jedna skierowana w górę, druga w dół) symbolizujące połączenie z Internetem, wyświetlane po lewej stronie "kresek" zasięgu. Po przełączeniu na IPv4 i restarcie nie było ani strzałek, ani kresek zasięgu, tylko pusty trójkąt.

• 25
  • 109
  • 0

Sklep Googla też, YouTube, generalnie wszystkie usługi Googlowe. Jak pisałem wcześniej, testowałem jedynie Firefoxa, co prawda działał, ale nie idealnie. Z tego co sobie przypominam, trzeba było wielokrotnie odświeżyć stronę, by w końcu zaczęła się ładować. Poza tym nie ma chyba możliwości (w każdym razie ja nie znam takiego sposobu) na przeniesienie pierdyliarda zakładek, historii, kart z obecnie otwartej sesji itd. z Chrome na Firefoxa, dlatego po twardym resecie telefonu nawet go nie instalowałem. Aha, w tamtym wątku na forum pomocy Google sugerowano, że może chodzić o kłopoty z ustawieniami DNS. Gdzieś w innym miejscu (już nie pamiętam gdzie) ktoś polecił wypróbowanie tej apki od Cloudflare - WARP 1.1.1.1 - ona chyba właśnie modyfikuje DNS-y. Problem w tym, że w Androidzie nie ma możliwości ręcznego ustawienia DNS, więc nawet gdybym wiedział jakie cyferki wklepać by problem zniknął, na nic by się to nie przydało.

• 8891
  • 36154
  • 301

Według ChatGPT na 100% winien jest protokół. Te telefony słabo sobie radzą z domyślnym DSLite Orange, i właśnie takie objawy są: niby niektóre aplikacje działają, ale nie do końca, hotspot i Chrome, nie. Radą ma być - zgadnij - rezygnacja z IPv6, utworzenie APN z samym tylko IPv4.
Dodatkowo, w ustawieniach sieci warto sprawdzić jak jest ustawiony "Prywatny DNS", powinno być na automat.
ChatGPT sugeruje też aby upewnić się że żadne VPNy nie są aktywne.
W ostateczności pozostaje backup danych i reset telefonu do fabryki.

PS. "Prywatnego DNS" szukaj w ustawieniach Chrome, i generalnie przeglądarek, nie tylko w ogólnych ustawieniach sieciowych (u mnie tam on też jest, ale nie wiem jak jest u ciebie).

PS2. Warp to VPN, nie DNS.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3154
  • 13860
  • 79

@CorvusCorax1. Aby zdobyć test ping musisz wpisać kod, który podałem wcześniej.

2. Ustaw APN prawidłowo. Czyli:

Nazwa APN: internet

APN: internet

Użytkownik: internet

Hasło: internet

Uwierzytelnianie: PAP lub CHAP / sprawdź na obu

Protokół: IPv4 ( tylko).

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3005
  • 14270
  • 132

@CorvusCorax Sprawdź czy otrzymujesz publiczny adres IPv4 za pomocą https://test-ipv6.com.

PS Cloudflare używasz w trybie WARP czy tylko DNS?