Działa mi tylko Google, Youtube i inne usługi Google. Poza tym strony nie działają.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3167
  • 13904
  • 79

Działa mi tylko Google, Youtube i inne usługi Google. Poza tym strony nie działają.

Po ustawieniu IPv4 zrobiłeś reboot telefonu? Czasem trzeba zrobić restart.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 29
  • 117
  • 0

Orange popsuł mój telefon, nie poczuwa się do odpowiedzialności i nadal bierze moje pieniądze

Witam. Jeśli telefon mi się zepsuł, to znowuż w jakiś dziwnie wybiórczy sposób. Działa wszystko, jedynie strony nie-googlowe nie wczytują się w przeglądarce. A po zmodyfikowaniu DNS-ów przy użyciu apki WARP 1.1.1.1 działa też przeglądarka. 

"nie wiemy co ani gdzie było na sieci zmieniane i nawet pospekulować ani powęszyć nie możemy" - ja też nie mam pojęcia, więc niestety taką informacją się nie podzielę. Rzecz działa się w powiecie krośnieńskim, woj. lubuskie.W załączniku ustawienia APN oraz nagranie obrazujące problem.

EDIT: Niestety nagrania nie wrzucę, wyskakuje komunikat informujący o tym, że pliki .mp4 nie są obsługiwane.

Screenshot_20260103-223407.png

• 29
  • 117
  • 0

Orange popsuł mój telefon, nie poczuwa się do odpowiedzialności i nadal bierze moje pieniądze

@atlas_cudow napisał(-a)

Po ustawieniu IPv4 zrobiłeś reboot telefonu? Czasem trzeba zrobić restart.

Tak. Wszystkie możliwe kombinacje. Próbowałem wszelkich dostępnych w Internecie solucji jakie znalazłem w int. polsko- i anglojęzycznym.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8908
  • 36215
  • 301

@CorvusCorax 

Dzięki za zrzut ekranu.

Pokazuje on że używasz domyślnego protokołu Orange który operuje na IPv6 (czyli inaczej niż napisałeś wcześniej). OK, wielu ludzi używa tego APN i nie ma problemów (ale są i tacy którzy mają, i im pomaga zmiana na APN działający w IPv4).

Rozumiem że nie możesz tu wkleić mp4 (i dobrze, bo takie filmy w sumie niewiele mówią), ale podsumowując to, co napisałeś w tamtym podlinkowanym wątku i tutaj: nie działa ci przeglądarka Chrome na telefonie i hotspot z telefonu też nie. Pozostałe rzeczy działają, w tym przeglądanie internetu innymi niż Chrome przeglądarkami. Popraw mnie jeśli coś pomieszałem.

To gdybyś jeszcze pokazał jakiś speedtest, i podał model telefonu, mielibyśmy komplet danych na początek (rozumiem że to oferta OFNK i masz jakiś aktywny pakiet internetowy).

PS. Zrozum, my nie jesteśmy jasnowidzami. Pisanie "próbowałem wszystkiego i nic nie działa" zamyka wszystkie możliwości (skoro próbowałeś "wszystkiego"). To nie jest jakaś moja fanaberia, tylko Twój najlepiej pojęty interes żeby napisać konkretnie: sprawdziłam to a to, i proszę: taki jest efekt. Bez tego możemy sobie gdybać, a Twój telefon nadal będzie działać tak jak działa. 

• 152
  • 516
  • 0

Co to piszesz wskazuje jasno na bład ustawień konfiguracyjnych dostępu do internetu przy transmisji danych, a nie bład BTSa bo na innym masz to samo. Na początek jak koledzy doradzają zmień przede wszystkim IPv6 na IPv4 i zrestartuj telefon. Powoedz czy coś się zmieniło. Ewentualna może jest jakaś blokada konkretnych stron, wlaczane jakies uslugi typu blokada rodzicielska? Ciężko mi powiedziec ale mnie np na IPv6 wcale nie działał internet.

• 3167
  • 13904
  • 79

Masz ustawiony tryb sam IPv6. Jeżeli chcesz korzystać z obu protokołów to wybierz IPv4/IPv6. W obecnej konfiguracji odciąłeś cały protokół IP4

Screenshot_20260103-232019.png

• 29
  • 117
  • 0

Tak, Orange Free na kartę. Załączam wyniki testu prędkości z MO. Generalnie opisałem chyba wszystkie potencjalne tropy w tym wątku z forum pomocy Google (link w 1 poście). I tak, obecnie mam ustawiony IPv6 - tak domyślnie ustawia mi się po zresetowaniu punktów APN, ale wcześniej próbowałem IPv4 i to też nie pomogło. Pamiętam, że jak zainstalowałem na próbę Firefoxa, to strony się wczytywały, ale nie tak szybko i sprawnie jak w domyślnym Chrome - przeglądarka miała lekką "czkawkę". Natomiast nie rozwiązywało to problemu z brakiem możliwości korzystania z Internetu na komputerze (via hotspot wi-fi). Telefon to Oukitel C33.

Screenshot_20260103-231744.png

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8908
  • 36215
  • 301

No i fajnie. Wszystko jest dobrze, poza ustawieniami APN.

Zmień tak jak zasugerowano powyżej, pokaż zrzut ekranu z właczonym APNem który wspiera oba protokoły. Aktywnego APNa może się nie dać edytować, więc trzeba zrobić nowy, przepisać to co się nie zmienia i tylko protokół ustawić inaczej. Zapisać, wybrać jako domyślny, zresetować (wyłącz-włącz) telefon. 

Co to za dziwny model telefonu? To istotne, bo wygląda na to że domyślne ustawienia nie wczytały się poprawnie. Nigdy nie słyszałem o tej firmie... może warto zapamiętać.

• 3167
  • 13904
  • 79

Zrób test pingu w Menu serwisowym i pokaż wyniki. *#*#info#*#* / O ile Twój telefon ma aktywne to menu...

Screenshot_20260103-232749.png

• 29
  • 117
  • 0

Mimo iż testowałem to wcześniej wielokrotnie i znam rezultat, na wszelki wypadek zrobiłem tak jak sugerujecie, zmieniłem IPv6 na IPv4 i zrestartowałem telefon. Efekt był taki, że nie było internetu w ogóle (brak tych strzałek przy kreskach symbolizujących jakość sygnału). Dopiero ustawienie z powrotem na IPv6 (IPv6/IPv4) pomogło. Natomiast nadal nie da się korzystać z Internetu bez używania WARP-a.