Czy przy cesji sim trzeba wymieniać kartę sim?

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 63
  • 254
  • 0

@spironapisał(-a)

Nigdy nie słyszałem aby cesja obligowała do zmiany karty. Tak jak koledzy wyżej wspomnieli pracownik może namawiać i nalegać na jej wymianę (bezpłatna z kartą z lte), ale jak się zaprzesz to wg mnie zostaniesz na starej.

Jeśli masz inne karty starszych osób pod swoją opieka to warto je mieć na siebie - w przypadku problemów będzie można łatwiej wyjaśniać sprawy.

Byłam dziś w salonie i potwierdzam, także to że na karcie musi być min. 50 zł na koncie.

• 63
  • 254
  • 0

Ta sama informacja na mail od Orange dla potwierdzenia.

IMG_20251209_160223.jpg

*Edycja zdjęcia - moderator Wojciech.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2326
  • 6969
  • 225

@Liliennenapisał(-a)

@spironapisał(-a)

Nigdy nie słyszałem aby cesja obligowała do zmiany karty. Tak jak koledzy wyżej wspomnieli pracownik może namawiać i nalegać na jej wymianę (bezpłatna z kartą z lte), ale jak się zaprzesz to wg mnie zostaniesz na starej.

Jeśli masz inne karty starszych osób pod swoją opieka to warto je mieć na siebie - w przypadku problemów będzie można łatwiej wyjaśniać sprawy.

Byłam dziś w salonie i potwierdzam, także to że na karcie musi być min. 50 zł na koncie.

Czyli to nie cesja, a przerejestrowanie prepaid.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21638
  • 63044
  • 860

Cesja (z łac. cessio – dobrowolne ustąpienie) to umowa przenosząca prawa z jednej osoby (cedenta) na drugą (cesjonariusza), najczęściej w kontekście praw do wierzytelności

Czy przerejestrowanie odbiega od cesji?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8725
  • 35298
  • 294

@Liliennenapisał(-a)

Ta sama informacja na mail od Orange dla potwierdzenia.

...

No i świetnie - sprawdziłaś na 100%. Od początku wydawało mi się że wymiana SIM nie powinna być w takim przypadku obligatoryjna, ale ponieważ oficjalne info na stronach Orange sugerowało coś przeciwnego, nie chciałem wprowadzać w błąd. No i jak, zdecydujesz się zapłacić te 50PLN i przerejestrować, czy raczej tylko przejrzysz ustawienia i zostawisz kartę na seniora? Tak z ciekawości pytam.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2326
  • 6969
  • 225

@ketrasaArturnapisał(-a)

Cesja (z łac. cessio – dobrowolne ustąpienie) to umowa przenosząca prawa z jednej osoby (cedenta) na drugą (cesjonariusza), najczęściej w kontekście praw do wierzytelności

Czy przerejestrowanie odbiega od cesji?

Łacina łaciną, a operator w swoim regulaminie nie określa zlecenia jako cesja, a przerejestrowanie numeru i zgodnie z tymże regulaminem można dokonać przerejestrowania karty sim a nie dokonać cesji.

Przerejestrowanie wynika z konieczności rejestracji karty sim w ofercie prepaid. Dlatego kartę zarejestrowaną przerejestrowujemy.

Przerejestrowanie karty SIM na dane innego Abonenta
20. Przerejestrowanie karty SIM można zlecić tylko w salonie Orange.
21. Konieczna jest fizyczna obecność dotychczasowego i nowego właściciela karty.
22. Konieczne jest fizyczne okazanie karty SIM, która ma zostać przerejestrowana.
23. Obie strony muszą przedstawić dokument potwierdzający tożsamość (dowód osobisty, paszport lub kartę pobytu).
24. Realizacja zlecenia możliwa jest na podstawie pełnomocnictwa zwykłego (nie jest wymagana forma notarialna).
25. Koszt przerejestrowania został określony w Cenniku usług serwisowych z dnia 26 lipca 2021 roku z późniejszymi zmianami.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1511
  • 6050
  • 57

We Flex można "przekazać kartę" drugiej osobie zdalnie.

• 63
  • 254
  • 0

Karta była zarejestrowana na osobę starszą po prostu juz nie pamietam z jakiego powodu. Ona będzie i tak używana jako weryfikacja dwuetapowa logowań, jest w starym urządzeniu i ewentualnie telefon awaryjny. Nie chce na ten moment zmieniac urządzenia a nowe karty się w nim blokują (wysywają z adapterów i klinują). Przerejestrowanie wynika z tego ze raz juz tą osobę starszą zmanipulowano w salonie Orange i podopisala niekorzystny dokument, na tyle że teraz chciala jechać i wszystko wypowoedzieć. Ppwstrzymalam ją bo tekst, proszę wszystko wyrejestrować spowodowałby przypadkową utratę numeru i blokadę logowań do wielu aplikacji, więc wolę mieć pod kontrolą to. Ostatnio byłam w delegacji służbowej gdy została wmanerwrowana ta osoba. Straty finansowe z tego tytułu przez 27 miesiecy to wartość 1700 zł +31*27 zł, czyli 2537 zł.

@Arti_Kn_Pl  wg Pani w salonie nie jest wymagane także posiadanie sim przy sobie tylko osoby z dowodami.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21638
  • 63044
  • 860

@Lilienne ja swojej mamie zaproponowałem FLEX-a. Plan wykupiony na rok i w kraju może dzwonić bez limitu. Międzynarodówki nie wykona, bo trzeba pakiet wykupić. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8725
  • 35298
  • 294

Tu nie chodzi chyba o "oszukiwanie się" na już funkcjonującej umowie, tylko o to, że sam operator potrafi (oj, potrafi) takiego seniora namówić skutecznie do podpisania nowej, wybitnie niekorzystnej umowy.