Czy przy cesji sim trzeba wymieniać kartę sim?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 58
  • 224
  • 0

Hejka, mam do was pytanie. Będę chciała zrobić cesję karty SIM na siebie. Karta jest stara bez standardu 4 G. Podczas cesji nie chciałabym aby zaistniała potrzeba jej wymiany na nową, zależy mi na tym by została ta sama 19 letnia karta sim. Jest to cesja właściciela a nie zmiana operatora. Czy według was rozsądniej będzie nie robić tej cesji by uniknąć wymiany (nawet darmowej) czy można śmiało robić cesję. Chodzi o to, że osobie na którą była zarejestrowana zdarzyło się robić dziwne nieświadome rzeczy za namową konsultanta Orange i nawet choć starałam się jak mogłam nie mogłam min anulować jadąc z osobą na którą jest karta anulować niekorzystnie zawartej umowy na wielokrotnie gorszych warunkach i droższą o 70 % ofertę. Rozważam więc cesję by uniknąć przyszłych pomyłek przez namowy konsultantów i uporczywe nękanie telefonami by zawrzeć nową umowę (przed zawarciem tej niekorzystnej nawet 15 razy dziennie).

7 ODPOW. 7

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8700
  • 35170
  • 294

Cesja dotyczy umowy, nie karty SIM.

Zgody na dopuszczalne formy komunikacji są istotne (żeby ograniczyć niechciane kontakty, niezależnie kto jest właścicielem numeru).

Kara bez LTE nie pozwala na "normalne" korzystanie z umowy, są możliwe tylko rozmowy w 2G i nic więcej, czyli praktycznie nic na takiej karcie nie działa zadowalająco dobrze, więc może nie warto się przed wymianą bronić.

• 58
  • 224
  • 0

@j131 w związku z powyższym co chcialeś przekazać. Chodzi o to by zarejestrowana karta na osobę x przeszła na posiadacza y. 

• 8700
  • 35170
  • 294

Karta w OFNK? To też umowa...

• 58
  • 224
  • 0

@j131 karta na OFnK. Przez 17 lat w tym samym urządzeniu.

• 8700
  • 35170
  • 294

Cóż, według oficjalnych dokumentów do tego trzeba się pofatygować osobiście do punktu obsługi (obie osoby) i obawiam się że karta SIM jest wymieniana. Koszt cesji w tym przypadku to 50PLN. Ale osobiście tego nie robiłem, a wiem że sporo kolegów ma tu większe doświadczenie, poczekaj na inne opinie.

• 58
  • 224
  • 0

Ok, dzięki za informację. Jeśli jest wymieniana to pozostanie wlasnością bieżącego użytkownika i tyle. Po prostu pozostałe usługi przepiszę na siebie a zostawie kartę i pousuwam zgody marketingowe bo i tak faktura po zakonczonej umowie idzie bez rabatu. Poczekam też na opinię innych. Nie będę do tego wydawać 50 zł jeśli sim mialaby być nowa bo tego właśnie chcę uniknąć.

• 8700
  • 35170
  • 294

Zgody trzeba przejrzeć i pokasować praktycznie wszystkie, poustawiać limity i ograniczenia, zalogować się na konto MO seniora ze swojego urządzenia i kontrolować. Sam mam mamusię pod opieką. Uważam że lepiej osłonę prowadzić z półdystansu, a numer zostawić przypisany do zainteresowanego.