Czy przy cesji sim trzeba wymieniać kartę sim?

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 67
  • 265
  • 0

Problem polegał na tym, że operator usilnie nalegał na zawarcie nowej umowy dzwoniąc po 17 razy dziennie bo musiał utrzymywać łącze analogowe. Proponował nawet dwukrotnie mniejdze stawki ale z racji braku czasu i niechęci do telefonu VOIP oraz tego że kiedyś na takich warunkach internet funkcjonował 4 krotnie wolniej, odstąpiono więc od nowo zawartej umowy na odległość w terminie do 14 dni id jej zawarcia. Telefony i nagabywanie masakra po 17-20 razy dziennie. Kiedy byłam w podróży służbowej, osoba ta pojechała zawrzeć umowę na korzystnych warunkach ba sam telefon ale osoba posunęła specjalnie umowę na internet nową z TV i usługami łączonymi z telefonem. Z racji że umowa była zawarta w salonie nie można było od niej odstąpić. Opłata miesieczna 140 zł vs 89 poprzednio plus koniecznośc zakupu telefonu VOIP z wlasnej kieszeni lub innego ( o czym juz wiedzieliśmy bo przy pierwszej odstąpionej było to samo tam zatajono fakt z VOIP że telefon analogowy przestanie działać). Dodatkowo zakupiony przez to musiał być więc telefon stacjonarny na SIM i opłacany pakiet miesięczny Bez limitu przez to za 31 zł a samo urzadzenie 350 zł. Także z 89 zł.zrobiło.sie 171 zł miesiecznie za to samo plus 350 zł za nowy telefon.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2328
  • 6986
  • 225

Telefon stacjonarny na sim do voip ?
Coś tu nie halo.
Do Voip w Orange w pakiecie love, bo pewnie o to chodzi, wystarczy zwykły telefon stacjonarny z wybieraniem tonowym, któty podłączamy do modemu.

• 67
  • 265
  • 0

@Arti_Kn_Pl zamiast kupować VOIP został kupiony tel stacjonarny na SIM celem uniezależnienia i oczywiscie zmieniony został numer przez to na nowy bo stary jest na gniezdzie w livebox. Wynikało to z wnierwienia się tej osoby i podjecia takiej a nie innej decyzji, z powodu swiadomego wprowadzenia w błąd. Miało iść pismo do UOKIK ostatecznie nie poszło. Tak właśnie chodziło o kiepski orange Love.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8742
  • 35403
  • 295

Bez sensu. Wystarczyło przepiąć telefon z gniazdka w ścianie do gniazdka w ruterze. Nic nowego nie trzeba było kupować. Sprzedawca powinien zadbać o to, żeby usługa została prawidłowo skonfigurowana - jestem pewien że doskonale zdawał sobie sprawę z tego, że klient tematu sam nie ogarnie, ale było mu to doskonale obojętne. Osobiście znam jeden bardzo podobny przypadek, więc chętnie uwierzę.

• 67
  • 265
  • 0

Z tego co mi wiadomo nie działał by bo sygnał wyjsciowy jest cyfrowy a telefon był w standardzie analogowym (2 przewody we wtyczce Rj11), natomiast gniazdo w livebox jest RJ45. W salonie Orange wtedy powiedziano ze telefon wymagałby wymiany przy złożeniu odstąpienia od nowego Orange Love za pierwszym razem (roznica prędkości na starej umowie bylo 12100 kbps na nowej 4312 kbps). Inna synchronizacja, droższa umowa. Sami także zmienili mi bezprawnie zapisy w umowie z zapisu predkość 10 Mb/s na do 10 Mb/s bez zmiany ceny co już mogłam zgłosić do UOKiK. 

@j131 są inne gniazda.

• 8742
  • 35403
  • 295

Do Love dają modemy FunBox. One mają gniazdko RJ11, dokładnie do tego celu. Orange NIGDY nie oferował VoIP bez takiego wsparcia, nigdy nie trzeba było kupować telefonów cyfrowych żeby z tego skorzystać. Widać tobie też w głowie namieszali.

• 67
  • 265
  • 0

Ja żadnego funboxa nie dostałam nie te czasy, umowa z 2009 czy 2013 czy ktoregoś w 2023 bez zmiany urządzenia nowa.

Moge sprawdzic ktory to model chyba Livebox 2.0.

• 8742
  • 35403
  • 295

https://www.orange.pl/omnibook/livebox-2-0#

Wygląda na to że jednak ma RJ11...

• 67
  • 265
  • 0

Czyli gniazdo RJ45 ma dzialać w standardzie Gniazda RJ11 no ok, tylko czemu przez 2 lata nikt tego z salonu nie powiedział tylko ze musze sobie kupić nowe urzadzenie obsługujące sygnał cyfrowy? A może jednak to ze wtyczka spasowałaby nie znaczy że działa? 

W takim razie inaczej. Czy jest możliwosc by telefon działał bez livebox? Po zmianie umowy połączony przez filtr jak dawniej na sygnale analogowym nie działał w ścianie. Rozumiem że jedynie po przełączeniu do livebox by działał? Tyle że niestety wiąże się to z koniecznością utrzymania umowy.

• 8742
  • 35403
  • 295

@Liliennenapisał(-a)

Czyli gniazdo RJ45 ma dzialać w standardzie Gniazda RJ11 no ok, tylko czemu przez 2 lata nikt tego z salonu nie powiedział tylko ze musze sobie kupić nowe urzadzenie obsługujące sygnał cyfrowy? A może jednak to ze wtyczka spasowałaby nie znaczy że działa? 

W takim razie inaczej. Czy jest możliwosc by telefon działał bez livebox? Po zmianie umowy połączony przez filtr jak dawniej na sygnale analogowym nie działał w ścianie. Rozumiem że jedynie po przełączeniu do livebox by działał? Tyle że niestety wiąże się to z koniecznością utrzymania umowy.

Nie, to nie jest port RJ45, porty RJ45 są z drugiej strony, te porty ze słuchawkami to RJ11. Zresztą instrukcja jest czytelna, nie pozostawia żadnych wątpliwości:

"Jeśli posiadasz usługę Orange Love, a wcześniej korzystałeś z tradycyjnego telefonu stacjonarnego, odłącz ten telefon od gniazdka i podłącz go do modemu Livebox 2.0 do portu oznaczonego niebieską naklejką i słuchawką z numerem 1. Nie ma potrzeby wykonywania jakichkolwiek zmian w konfiguracji modemu."

Analogowy telefon podłaczony do gniazdka RJ11 normalnie obsługiwałby VoIP.

Dlaczego pracownik Orange tego nie wiedział(?) i naraził cię na dodatkowe, całkowicie zbędne koszty? Nie mam pojęcia. Mam nadzieję że już nie pracuje w obsłudze klienta. 

Oczywiście że po zmianie umowy sygnał analogowy (w ścianie) został odcięty.

Ja nie wnikam czy było lepiej zawrzeć taką czy inną umowę, tylko wskazuję na karygodne niedbalstwo i pazerność sprzedawcy, który nie dość że wcisnął coś co nie było klientowi potrzebne, to jeszcze nie zadbał żeby klient w ogóle mógł z tego skorzystać.