Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Blokady za sztuczny ruch, a usługi nielimitowane

Ron
Poziom 36, Nawigator Galaktyczny

Witam,

Ostatnio czytałem sporo w tym temacie szczególnie jeśli chodzi o usługi wybrany numer za 0zł i za 3zł. Na forach ludzię opisuja sytuację w których Orange blokuje usługi za rozmowy z wybranym numerem za 4h. Inna za częste wybieranie numeru w ciagu dnia. Co Wy o tym myślicie?

84 ODPOW. 84
ziolo1945
Poziom 19, Odkrywca Przestworzy

@Ron to ciekawe co piszesz. Nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem. Z tego co napisałeś wynika, że problem jest dość znany...

Ron

Na forach wyczytałem i wiekszość dotyczyła osób posiadających usługę wybrany numer. Jak wpiszesz w google generowanie sztycznego ruchu Orange to można wyczytać. Niechce tutaj zamieszczać. A czytałem tez o przypadku w Orange na firme.

ziolo1945

Muszę zbadać temat, ponieważ faktycznie może być coś na rzeczy. Aczkolwiek to byłoby co najmniej dziwne. Rozpatrywałem reklamacje wielu klientów, którzy np. zapomnieli się rozłączyć i połączenie trwało 24 godziny. Żadnej blokady z tego powodu nie było.

Ron

@ziolo1945, to czego reklamacje dotyczyły jak blokady nie było, a połączenie trwało jak mniemam w dobie nielimitowanych rozmów. U operatorów ustawiaja limity np po 2h rozłącza rozmowę i można ponownie nawiązać połączenie jak ktoś dalej rozmawia. Zdarza mi się sporo dzwonić na jeden numer do żony jak jestem poza domem, ale w ramach usługi Orange 0zł w trakcie ważności konta. A planowałem na firme wziąść Orange BIZ krajowy i się trochę zniechęcam Emotikon: Bardzo szczęśliwy

ziolo1945

@Ron w przypadku tych reklamacji klienci nie mieli usług nielimitowanych. Z reguły sprawa dotyczyła starszych planów. Ewentualnie tych obecnych, a chodziło o połączenia na numery stacjonarne. Dużo jest takich przypadków.

Ron

@ziolo1945, stacjonarne możliwe, ponieważ dużo planów nie posiada w podstawie nielimitowanych. Drugi numer w domu mamy Smart Plan LTE ten starszy bez stacjonarek. Dlatego może nie było blokady, ponieważ usługa nie była nielimitowana. Ciekaw jestem o co tutaj chodzi Emotikon: sfrustrowany

ziolo1945

@Ron sprawa jest co najmniej zastanawiająca. Dziwnym byłoby udostępnienie usługi, w ramach której abonenci mogliby rozmawiać bez limitu, a następnie ograniczanie ich usług z powodu nadmiernego korzystania z numeru.

Jarek
Poziom 34, Ekspert Galaktyczny

Wiadomość zawiera hiperłącze

Niniejszy post z punktu widzenia wyłącznie użytkownika ofert telekomunikacyjnych ORAZ czytelnika for telekomunikacyjnych

Posiadanie usług nielimitowanych, bądź innych usłuch obniżających koszty ma niewielkie znaczenie w kontekście ewentualnego ograniczenia świadczenia usług (bądź całkowitego wyłączenia usług).

W ofercie na kartę:

§18 1.4 Regulaminu Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych dość jasno precyzuje (choć to zbiór otwarty), w jakich sytuacjach, może nastąpić ograniczenie świadczenia usług telekomunikacyjnych. Nie ma to związku z usługami limitowanymi lub nielimitowanymi, lecz sposobem wykorzystywania telefonu. Podobne punkty znajdują się w usługach abonamentowych.

Oczywiście, zawsze może dojść do pomyłki, ale jest to do wyjaśnienia, i takie sytuacje, o ile zdają się na podstawie komentarzy na profilach operatorów czasem zdarzać, to występują w mniejszej niż śladowa ilości.

I tak - możesz mieć zablokokowany telefon, nawet nie posiadając usług nielimitowanych, jak i je posiadając je, prowadzić swobodny żywot w Orange Emotikon: Mrugający

Ale jak chcesz, spamować, "nabijać minuty", czy wykorzystywać numer do ruchu maszynowego czy rozwiązań call center, możesz się spodziewać, że prędzej czy później, Twój numer zostanie zablokowany.

Tak samo jest w wypadku ofert abonamentowych, a nawet ofert na firmę. Rozwiązania do tego typu działalności nie są bowiem dostępne w standardowych ofertach  - jeśli chcemy prowadzić call center czy ruch maszynowy, powinniśmy zwrócić się do operatora, celem uzyskania odpowiedniej oferty, w której takie działanie będzie dozwolone.

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Jeśli ktoś "normalnie" rozmawia nie ma co się martwić.

Jeśli ktoś używa telefon np. do alarmu, jako czujki do pilnowania dziecka, czy innych cyklicznych opcji - dlatego ma blokady.

A za około 50 zł czasem można sobie kupić oferty typu M2M i korzystać z tego legalnie.