- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
funbox 6 problemy z zapytaniami arp
Dzień dobry,
Do tej pory miałem router LTE, a obecnie funboxa 6 i mam po tej zamianie problemy z komunikacją
z falownikiem, który po lan jest wpięty do Edimax EW-7438RPn w trybie bridge. Oba urządzenia mają nadane adresy statyczne, poza pulą DHCP na funboxie, ale w tej samej podsieci.
Nie udaje się uzyskać mac adresu falownika i edimaxa przez zapytania arp. Czasami komputer otrzyma mac, gdy na falowniku włączę test połączenia do internetu (oczywiści test przechodzi poprawnie). Po dodaniu statycznych wpisów w tablicy arpów na komputerze, komunikacja działa bez problemu zarówno z falownikiem jak i edimaxem.
Nie jest to naprawienie problemu, ale jego obejście, który nie wiem z czego dokładnie wynika. Może ktoś coś ...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@amarekw coś więcej o falowniku; on wymaga statycznej adresacji, inaczej nie chce być dostępny? Czy to Twoje decyzje, żeby kontrolować wszystko co działa w otoczeniu aż poprzez kontrolę MAC.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ustawione jest statycznie, gdyż jak edimax tracił zasilanie to falownik tracił adres i trzeba było na falowniku klikać DHCP =>static =>DHCP aby odzyskał komunikacje. Gdy jest statyczny to jak edimax straci i odzyska zasilanie to działa bez ingerencji. A ja nie pisałem o kontroli na poziomie MAC, tylko aby w ogóle mieć komunikację na początek aby działał ping to musi iść zapytanie po sieci jaki MAC adres ma dany adres IP. A tego nie daje się uzyskać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@amarekw Oczywiście po wymianie modemu konfigurowałeś od nowa tego Range Extendera? Jakie masz adresy na tych urządzeniach? Podaj jakieś szczegóły.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Konfigurowałem od nowa o myślałem, że coś na nim się rozjechało, ale w ten sam sposób.
192.168.8.1 to adres funboxa, pula dhcp 192.168.8.10-150, a 192.168.8.201 i .202 to falownik i edimax. Maska 24 bit.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@amarekw A nie prościej zostawić DHCP z Funboxa na 192.168.1.1 i zmienić stałe adresy na dwóch pozostałych urządzeniach? Wiem, że to nie ma znaczenia, ale spróbuj..FB czasami zadziwiają przy ustawieniach nieszablonowych...
Maskę zostaw według FB
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@amarekw jasne, nie ustawiłeś na sztywno MAC, ale nadal nie rozumiem, dlaczego po utracie zasilania urządzenia są w stanie komunikować się po sztywnym przypisaniu IP, a bez tego nie. Osobiście posiadam falownik firmy Huawei, dla spięcia go z siecią korzystam z repeatera sygnału TP-Link, a chwilowo mam dodany jeszcze jeden po drodze repeater, i jakoś nie mają problemu z odbudowaniem połączenia w przypadkach chwilowego braku zasilania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
tak jak pisałem jak falownik miał dhcp to trzeba było klikać dhcp => static => dhcp jak edimax tracił zasilanie, aby był dostęp do falownika.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W moim przypadku gdy edimax miał restart to falownik dostawał dziki adres i z nim zostawał.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- « Poprzedni
- Następny »