- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wpis wyodrębniony jako nowy temat - moderator Bartłomiej
Dzień dobry,
w niedalekiej przyszłości mam mieć światłowód i im więcej wątków na tym forum czytam, tym mniejszy mój entuzjazm Skoro na tryb bridge w Funboxie nie ma co liczyć (z wpisów na forum widzę, że na dniach będzie trzecia rocznica tego czekania na Godota), Orange daje teraz tylko i wyłącznie FB 3.0 z wbudowanym ONT, chyba że ktoś złoży reklamację i rezygnację, a ja nie wiem, czy chcę zaczynać od wypowiedzenia umowy , to przynajmniej chciałbym wpiąć dodatkowy ONT w trybie bridge przed routerem.
Dodatkowo konsultant mnie rozłożył na łopatki, bo podobno po instalacji FB 3.0 (chodzi o pierwszą synchronizację?) nie da się go zastąpić innym routerem (prawda to? - tu się najwyraźniej udało).
1. O czym muszę przekonać techników, żeby chcieli przywieźć ten drugi ONT? Chodzi mi o wypowiedź @BORAX: "gdy konieczne jest przerobienie instalacji"
2. Czy faktycznie nie da się podłączyć innego ONT - poza "firmowym"?
Najchętniej wziąłbym takiego Ubiquiti i podłączył do mojego dotychczasowego, może nie najnowszego, ale dobrze się sprawującego TP-Linka, a FB schował do szafy, żeby był na wszelki wypadek jako sprzęt awaryjny. Chcę mieć stabilne i bezpieczne połączenie sieci domowej z Internetem, telewizji nie potrzebuję, telefon po migracji z PSTN mogę mieć tylko w apce po Wi-Fi (mój TP-Link nie ma gniazda na RJ-11) - nie przeszkadza mi to. Umowa jest "na firmę", parę zł dodatkowych kosztów to nie problem, ale z drugiej strony entuzjazm na myśl o BiznesPacku - w porywach umiarkowany.
W najgorszym razie będę musiał wyłączyć na FB, co się da, podłączyć do niego po kablu mój router i dopiero z TP-Linka puścić sieć w domu. Trochę to bez sensu, ale skoro Orange ma wyłącznie najnowszy i niby fantastyczny sprzęt, z którym "nie da się nic zrobić" , to będę musiał w ten sposób "zdegradować" FB do roli quasi-modemu...
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mehr_licht proszę o oznaczenie jako rozwiązanie
ćwiczyłem temat ostatnio i opisałem swoją przygodę tutaj:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Własny terminal ONT + router zamiast funbox 3.0
@mehr_licht jeśli nie masz specjalnych wymagań to FunBox 3.0 wystarczy, jak masz szczególne wymagania to trzeba przed instalacją je zgłosić i wtedy jest szansa na ONT, bez telewizji można własny router wykorzystać, kwestia tylko parametrów, by spełniał wymogi szybkości łącza, tak bo kablu lan jak i po wi-fi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonimmoje specjalne wymagania to "niedostępność" mojej sieci domowej z zewnątrz, czyli spokojny sen Teraz mam DSL z TP-Linkiem z DD-WRT plus modem w trybie bridge przed nim i efekt jest taki, że od kilku lat w logach routera jest czyściutko i przestałem się martwić, że jakiś robal czy inne paskudztwo się prześliźnie. Jeśli bez telewizji da się wykorzystać własny router, to fajnie, ale i tak będę potrzebował jakiegoś ONT, a skoro FB 3.0 ma zintegrowany ONT (którego przecież nie wydłubię i nie zainstaluję osobno), a trybu bridge w FB nie włączę, to co przejmie rolę mojego dotychczasowego modemu? Stąd pytanie: jakie wymagania powinienem mieć podczas instalacji, żeby uzasadnić moje chciejstwo?
I żeby nie było: nie oczekuję worka prezentów ze sprzętem od Orange, dodatkowy ONT mogę spokojnie kupić, o ile coś z wolnego rynku da się podłączyć i zadziała. Albo zapłacić Orange za drugie urządzenie - też nie widzę problemu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Własny ONT nic ci nie da, autoryzacji od Orange nie dostanie, trzeba walczyć o ich ONT, jak to umotywować, to już w twojej gestii, bez TV od Orange, wystarczy ci router ~ 200zł, spełni twoje oczekiwani.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mehr_licht Po instalacji można FB3.0 zastąpić ONT. Nie ma ograniczeń technicznych, a jedynie proceduralne tzn. czy ktoś ten ONT da.
Technicy generalnie nie mają nic do gadania. Muszą dostarczyć to, co mają w zleceniu. Myślę, że nie powinieneś zezwolić na instalację bez otrzymania ONT. Technicy najprawdopodobniej skontaktują się ze swoją infolinią i może uda się załatwić urządzenie.
Nie da się podłączyć ONT innego poza firmowym, ale bez obaw. Firmowe ONT jest bardzo OK.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@BORAX, no właśnie chyba te, za przeproszeniem, [grrr] procedury najbardziej tu przeszkadzają. Mówię konsultantom, że za ten dodatkowy ONT chętnie zapłacę, a oni za każdym razem "nie" (bo nie ma takiej możliwości i już). I tak, niestety wszyscy potwierdzają, że niefirmowe ONT nie zadziałają (również ludzie spoza Orange potwierdzili mi, że akurat to może być faktyczny problem).
Tymczasem w Netii (zadzwoniłem do ich pomocy technicznej): też mają routery ze zintegrowanymi ONT i użytkownik sam ich w tryb bridge nie przełączy. Ale dowiedziałem się, że wystarczy zadzwonić i poprosić, to administratorzy zrobią to zdalnie i hulaj dusza. Można? Można.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mehr_licht Moim zdaniem najlepszą argumentacją jest to, że twoja sieć domowa wymaga zastosowania ONT.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mehr_licht masz net na firmę, to chyba już łatwiej wywalczyć ONT, FunBox 3.0 ma sporo ograniczeń i zaawansowany użytkownik będzie ograniczony, tym bardziej że FunBox jest zarządzany zdalnie przez Orange, nie wszystko więc da się pod siebie ustawić, bo te opcje są zarezerwowane dla Operatora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W pewnym sensie posiadanie zewnętrznego ONT jest możliwe. Chodzi o przypadek kiedy masz Orange Światłowód BSA czyli ONT masz np od operatora lokalnego i jest to jego własność (chociaż na papierze masz info że jest to własność Orange). Ale mało który ISP zgadza się na podłączenie własnego ONT.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mehr_lichtjeżeli temat jeszcze aktualny to poproszę o kontakt na priv. Jest możliwość żeby klient zamówił zew. ONT + FB3.0 w ofercie Orange Światłowód.
- « Poprzedni
- Następny »