Własny sprzęt kilka pytań przed podpisaniem umowy

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 37
  • 108
  • 0

Witajcie, może ktoś tutaj mi pomoże bo im więcej czytam tym głupszy jestem. Moja sytuacja wygląda tak, że mam możliwość podpisania umowy z orange na światłowód, niesdtety max tylko 600 Mbit no ale co tam, usługa będzie świadczona na infrastrukturze innego operatora, obecnie korzystam z jego usług i jeswtem podłączony z jego routerem halny, ustawiony w tryb bridge i  do niego mam podpięty swój router - mikrotika. Dowiedziałem się, że od nich przyjedzie technik i zamieni halnego na zewnętrzne ONT - jakiś ZTE  i do niego mam dopiąć oficjalnie funboxa natomiast ja za funboxa chciałbym wpiąć mikrotika, jest taka możliwość?

Internet chcę wziąć na firmę z 8 adresową podsiecią, zakładam, że trzeba by podać login i hasło do PPPoE na mikrotiku i zapewne też VLANy pytanie tylko czy login i hasło dostanę od orange / ewentualnie wyczytam je z routera czy muszę sobie radzić sam np. wiresharkiem? Macierzysty operator twierdzi, że mimo zewnętrznego ONT nie będę w sranie wpiąć własnego routera bo podobno mają jakąś specjalną konfigurację pod funboxa i się nie da - ale może tak muszą mówić?

Druga kwestia co z TV? Bo też planuję wziąć i to nawet w multiroom - da się uruchomić na mikrotiku? Zapewne też kwestia odpowiedniego VLANa / bridge ale czy coś więcej trzeba ustawić?

Rozważam też drugą opcję - pozostawić funboxa i do jednego portu wpiąć mikrotika a do drugiego drugi router w innym pomieszczeniu i obu przypisać zewnętrzne IP z puli, ale podobno na funbox 6, który chcą mi dać jest opcja zbridgowania jednego portu, ktoś z sukcesem dostał funbox 7 przy łączu 600 Mbps, bo podobno tutaj można zbridgować wszystkie porty. Próbowałem dzwonić na infolinię ale tam to naprawdę dowiedzieć się czegokolwiek to jak wiatr zawieje, jedno podejście: 1 W ogóle nie ma bridge koniec rozmowy, drugie podejście na funbox 6 jest jeden port w bridge do ustawienia i nie ma możliwości wzięcia funbox 7 na łączu 600 Mbps, trzecia rozmowa - faktycznie jest jeden port w bridge na funbox 6 ale możemy dać funbox 7, z tym, że nie mogę złożyć zamówienia bo jestem na okresie wypowiedzenia u macierzystego operatora, kolejna rozmowa, można teoretycznie wziąć funbox 7 ale nie mamy go na magazynach, jeszcze jedna rozmowa - pan nie potrzebuje funboxa - proszę sobie podłączyć pod ONT od operatora własny router - no naprawdę można zgłupieć i to nie są opinie z forów, to są opinie konsultantów orangge, każdy gada co innego 😉 może mógłby się ktoś odezwać kto przerabiał to wszystko? Aha Dodam, że internet biorę na firmę.

32 ODPOW. 32

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@marson  nie słyszałem o opcji usługi firmowej na innym sprzęcie. Tu chyba nie da rady pozbyć się Funboxa, który niestety musi zaciągnąć soft dla stałych IP inny id tego dla indywidualnych klientów. Jeśli ustawisz FB jako bridge, możesz za nim podłączyć swój router

Stąd chyba reszta odpowiedzi nie jest konieczna.

Wiem że słyszenia, że z TV w opcji bridge są jakieś ptoblemy

• 37
  • 108
  • 0

Poproszę jeszcze o opinie innych bo na innym forum jest cały wielki temat o orange światłowód na własnym sprzęcie w tym informacje jak wykorzystać komplet IP więc musi być możliwość podpięcia . Dodatkowo pytałem też jak to jest z funbox 7 przy prędkości 600 Mbps - czy da się go dostać?

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

@marsonnapisał(-a)

Poproszę jeszcze o opinie innych bo na innym forum jest cały wielki temat o orange światłowód na własnym sprzęcie w tym informacje jak wykorzystać komplet IP więc musi być możliwość podpięcia .

zapytaj więc na tamtym innym forum, bo pod latarnią nie bywa najjaśniej.

• 37
  • 108
  • 0

OK pomijając konfigurację orange na własnym sprzęcie - może ktoś chociaż jednoznacznie odpowiedzieć jak to jest z funbox 7 przy łączu 600 Mbit? Da się go dostać?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Nie wiemy.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@marson  nie słyszałem o sofcie na FB7 dla biznesu, a więc prawdopodobnie nie 

Nie ma problemu żadnego w wykorzystaniu wszystkich użytkowych IP  (1 lub 5) na FB w trybie bridge . Podłączasz urządzenia do 3 dostępnych portów LAN w FB i już...lub do jednego Gbeth switch...

Co do sprzętu, zapytaj zamawiając, bo u operatora to się zmienia jak w kalejdoskopie 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

@marsonnapisał(-a)

...

Internet chcę wziąć na firmę z 8 adresową podsiecią, zakładam, że trzeba by podać login i hasło do PPPoE na mikrotiku i zapewne też VLANy pytanie tylko czy login i hasło dostanę od orange / ewentualnie wyczytam je z routera czy muszę sobie radzić sam np. wiresharkiem? Macierzysty operator twierdzi, że mimo zewnętrznego ONT nie będę w sranie wpiąć własnego routera bo podobno mają jakąś specjalną konfigurację pod funboxa i się nie da - ale może tak muszą mówić?

...

Mało kto tu ma doświadczenie w ofertach na firmę, ale generalnie są one raczej elastyczniejsze (np. jest możliwy tryb mostu) niż dla klientów indywidualnych.

Nie wyobrażam sobie żebyś musiał się włamywać do własnego konta - dane dostępowe na 100% są do uzyskania. Dla klientów indywidualnych robi się to przez portal MO. 

Osobiście uważam że z podłaczeniem własnego rutera nie byłoby problemu, gdyby szczegóły negocjacji adresu były znane. Dla klientów indywidualnych w trybie IPv4 odbywa się to w ramach typowych opcji sesji PPPOE, nic szczególnie niestandardowego. Ale to jeden adres więc trudno coś uogólniać. Natomiast, gdybyś chciał IPv6 to tu dostajesz prefix i musisz go sobie sam wykorzystać w LAN. Własny ruter powinien sobie z tym poradzić. Można mieć oba tryby skonfigurowane jednocześnie, ale to chyba tylko na własnym sprzęcie choć może w umowach na firmę pełen DS jest możliwy nawet na FB, nie wiem.

Ale skoro jest dla ciebie akceptowalne używanie FB w trybie mostu, to na pewno tak jest prościej.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Tylko dodam, że ja mam ofertę dla firm. Dane pppoe uzyskałem przez apke Mój Orange, czyli tak samo, jak dla indywidualnych...

Inna sprawa, że jeżeli dalej będzie używany FB, to dane logowania nie będą potrzebne.

• 37
  • 108
  • 0

Jeśli pozwolisz mam kilka pytań:

1. Jesteś podpięty przez zewnętrznego ONT czy do funboxa?

2. Masz 4 czy 8 adresową podsieć?

3. Jeśli korzystasz z własnego sprzętu to co potrzeba po za login / hasło do PPPoE? Vlany jakieś?

4. Masz TV czy sam internet a jeśli TV czy konfigurowałeś go na swoim sprzęcie?

5. Jaki prefix IPV6 się dostaje? Całe /64 czy jakieś mniejsze klasy kroją?

Nawiasem mówiąc pani z helpdesku z pomocy technicznej mnie rozwaliła odnośnie IPV6, normalnie kompetentna a jak zapytałem o IPV6 - no jest, a coś więcej? Nie wiem... eehm... no ale pani jest z działu technicznego to kto ma wiedzieć, gdzie mogę uzyskać informację?... Nikt nie wie 😉