- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Własny sprzęt kilka pytań przed podpisaniem umowy
1. Własny router.
2.1 adres zmienny. Resztę IP kupiłem u zewnętrznego dostawcy.
3. Tak, ale to wszystko masz w aplikacji MO.
4. Sam net.
5. Nie używam ipv6 i nie zamierzam. Nawet korpo w którym pracuje nie używa ipv6.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marson przy stałym IP dostajesz tylko IPv4
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W ofercie dla klientów indywidualnych IPv6 jest zawsze dostępny. Dostaje się względnie stabilny (bez gwarancji absolutnej stabilności) prefix /56. W jednej sesji pppoe jest możliwy tylko jeden protokół, ale można zestawić dwie sesje jednocześnie, wtedy ma się DS.
Słyszałem, że w ofercie biznesowej konfiguracja DS jest wspierana (w sensie na wynajmowanym sprzęcie), ale to raczej mało wiarygodna informacja.
O konfiguracji TV bardzo dużo już napisano, ale w tej chwili Orange przebudował ofertę w tym zakresie i sporo rzeczy jest nieaktualnych. Jeśli nastawiasz się na oglądnie TV na własnym android TV, przy pomocy apki Orange TV, to zadziała to bez jakiejkolwiek gimnastyki, sygnał jest dostarczany jak w każdym innym streamingu. Natomiast dekoder wynajmowany od Orange (teraz dostępny dla nowych umów w zasadzie tylko androidowy Multi 4k) wymaga specyficznej konfiguracji rutera. Telewizja jest do niego dostarczana z tagami VLAN 839, protokołem multicast z adresów (prywatnych!) 10/10. Ruter musi umieć to zinterpretować i wysłać do dekoderów w LAN (już bez żadnych tagów). Egress na tym interfejsie musi mieć ustawione "prio" na 4. Tak że w sumie nic szczególnie niezwykłego, nie rozumiem czemu Orange robi z tego taką tajemnicę.
Sesje pppoe są zestawiane na VLAN 35.
To wszystko oczywiście w ofercie dla klienta indywidualnego, ale spodziewam się że większość różnic w konfiguracji siedzi właśnie w oprogramowaniu rutera (pod konkretną usługę) a technikalia są podobne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marsonnapisał(-a)Poproszę jeszcze o opinie innych bo na innym forum jest cały wielki temat o orange światłowód na własnym sprzęcie w tym informacje jak wykorzystać komplet IP
Proszę o link.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁysaKaszankaINCnapisał(-a)Proszę o link.
Proszę bardzo link
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A jest gdzieś jakiś tutorial sprawdzony jak skonfigurować TV + internet na własnym sprzęcie? Ja akurat mam mikrotika więc dość popularny sprzęt do takich rzeczy, pytam za wczasu aby gdy już dostanę sprzęt od razu mieć jakiś plan działania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)
Większość tego co tam napisano to szum. Sporo też dezinformacji. Szkoda czasu na studiowanie tego. Wszystko co trzeba znajdziesz i u nas, tylko czasem trzeba czytać między wierszami.
ale widać tam też, że pytający, dołączając do szumu, nawiązał całkiem konstruktywny dialog.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś