- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zte mc889. Problem z prędkością internetu po aktualizacji
Dzień dobry,
Czy ktoś z Państwa również doświadczył takiej sytuacji, że po ostatniej aktualizacji modemu ZTE mc889 do wersji stdmc8891.0.0b08. spadła prędkość internetu? Modem zupełnie inaczej zarządza pasmami. Z 500-770 mb/s spadło do 180-250 mb/s. Na poprzednim sofcie modem zupełnie inaczej zarządzał pasmami. Wszystkie agregowane pasma LTE i pasmo 5g były cały czas aktywne a sinr był stały. Po aktualizacji poziom sygnału pozostał ten sam (mam bezpośredni widok na cały maszt) natomiast zmienił się sposób zarządzania pasmami LTE. Spadł SINR, a pasma zmieniają stan na 2 dopiero przy ruchu sieciowym i dopiero wtedy sinr podnosi się do góry. W efekcie internet chodzi wielokrotnie gorzej. Najdziwniejsze jest to, że wyłączenie wszystkich pasm poza B7 i n78 skutkuje powrotem do prędkości 350-480 mb/s. Jestem ciekaw czy zauważyliście zmianę w pracy modemu w trybie nsa. Ja jestem aktualnie na etapie poszukiwania używki z softem b05, to wtedy wstawię jakieś screeny potwierdzające różnicę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy po aktualizacji robiłeś przywrócenie mc889 do ustawień fabrycznych? Może warto spróbować i coś na to poradzi
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na początek warto zrobić reset do ustawień fabrycznych.
Potem sprawdzić czy jest ipv4 czy też domyślny ipv6, w Orange lepiej jak jest ipv4.
To że dopiero pod obciążeniem dokłada pasm to normalne działanie i to zależy od nadajnika a nie routera.
Warto wykluczyć pasmo 5G2100 które czasami miesza w ogólnym ruchu.